Τινάζεται στον «αέρα» η ανάπλαση Σπάρτης

Εργολάβος: «Σταματούν επ’ αόριστον οι εργασίες στην Παλαιολόγου» - Ποιους «κατακεραυνώνει» για την πορεία των έργων

Παρασκευή, 15 Σεπτέμβριος 2023 20:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τινάζεται στον «αέρα» η ανάπλαση Σπάρτης

Σαν «βόμβα» έσκασε την Παρασκευή (15/9) η τοποθέτηση του αναδόχου του έργου της λεωφόρου Κ. Παλαιολόγου, ο οποίος δήλωσε πως διακόπτονται επ’ αόριστον οι εργασίες στο πεδίο της ανάπλασης, λόγω πολλαπλών προβλημάτων κι αστοχιών που προκύπτουν στη διαδικασία.

Ο εργολάβος, Νικόλαος Γεωργαλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Fly fm, γνωστοποίησε ότι υπέβαλε δήλωση διακοπής εργασιών κι εξαπέλυσε «μύδρους» κατά της Δημοτικής Αρχής και εναντίον υπηρεσιακών παραγόντων της Τεχνικής Υπηρεσίας, τους οποίους κατονομάζει ως κύριους υπεύθυνους για την αρνητική τροπή που φαίνεται να παίρνει το πρότζεκτ. «Δεν έχω λάβει απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχω θέσει επί των προβλημάτων. Δεν υπήρξαν. Οι απαντήσεις δόθηκαν με τεράστια καθυστέρηση. Λάβαμε οδηγίες για τους κυβόλιθους στα τέλη Ιουλίου, γραπτώς, από την εταιρεία που μελέτησε το έργο και φαρδιά πλατιά υπέγραψαν οι κκ Βαρζακάκος και Καρακίτσου», τόνισε ο εργολάβος, ο οποίος δεν δίστασε να εκφέρει αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τα δύο παραπάνω πρόσωπα, που κατά τον ίδιο «υπέγραψαν μελέτη με τεράστιες ελλείψεις που “πάσαρε” η Αναπτυξιακή Πάρνωνα».

«Λάβρος» κατά πάντων
Στη «χειμαρρώδη» παρέμβασή του, με πρωτοφανείς καταγγελίες και χαρακτηρισμούς, ο επικεφαλής της αναδόχου εταιρείας τόνισε: «Η υπηρεσία μού απέστειλε 45 έγγραφα ως τώρα, αβάσιμα και αστήριχτα και με απειλούσε ότι θα με κηρύξουν έκπτωτο. Έχουν υπογράψει μελέτες στον “αέρα”, έχουν πλήρη αδυναμία να επιβλέψουν το έργο. Δεν είχαν ορίσει γεωπόνο. Φώναζαν για τα πλατάνια, είναι άσχετοι κι επικίνδυνοι, που δεν κατάλαβαν ότι τα δέντρα είχαν ξαπλωθεί κάτω για να στηθούν την επόμενη μέρα. Πρώτη φορά δέχθηκα τόσες απειλές ότι θα με κηρύξουν έκπτωτο».

Ο ίδιος συνέχισε: «Λυπάμαι που θα το πω, ο δήμαρχος πρέπει να παίζει τον ρόλο του μάνατζερ και αυτή τη στιγμή ο κ. Δούκας το μόνο που κάνει είναι να βγάζει δελτία τύπου και να λένε ότι τα έργα προχωράνε και θα τελειώσουν. Είναι γνώστης όλων των προβλημάτων -πριν από τον Μάρτιο- και δεν κάνει απολύτως τίποτα. Είναι θεατής και συμμέτοχος των προβλημάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαλή, διαρρέεται στην κοινωνία το δίπτυχο «ο κακός εργολάβος, η καλή μας υπηρεσία». Και απαντά: «Δεν με κάλεσαν ποτέ σε ΔΣ, δεν μοιράζουν τα έγγραφα που τους ζητάω να μοιράσουν. Βγαίνουν που και που οι κκ Καρακίτσου και Βαρζακάκος και εξηγούν και μετά έρχονται οι ευλογίες από την αντιδήμαρχο κ. Ζαχαράκη, τι καλά τα κάνετε, τι άριστοι που είστε. Με ρώταγε ο δήμαρχος “τι να κάνω, δεν μπορώ να αλλάξω διεύθυνση, δεν έχω άλλους ανθρώπους”. Δεν περίμεναν ότι ο εργολάβος θα μιλήσει. Μου ρίχνουν λάσπη με δελτία τύπου αριστερά και δεξιά. Είναι πρωτοφανές ότι ο κ. Βαρζακάκος και το υπόλοιπο του διδύμου της αποτυχίας, παράνομα προσπαθούν να αφαιρέσουν από την εταιρεία μου έργο και να το δώσουν στην εταιρεία που σώθηκε στο παρά τσακ να μην βγει έκπτωτη στο έργο του “Open Mall”».

Όπως είπε ακόμα, «μας έδωσαν να κατασκευάσουμε έργο με ανυπαρξία απορροής. Ήρθε η Τεχνική με έγγραφο προς την “Αναπτυξιακή” με όλα τα ζητήματα. Αν το δείτε βέβαια είναι μόνο λόγια. Αφού παρέλαβαν την πενιχρή μελέτη, ήρθαν στις 27 Μαρτίου κι έδωσαν απάντηση χωρίς σχέδια, απλά και μόνο περιγραφικά. Τελικώς αποφάσισαν τον Ιούλιο να μπει αγωγός ομβρίων στην Παλαιολόγου που δεν υπήρχε». «Αν γινόταν κάποια πλημμύρα, θα έμπαιναν τα νερά μέσα στα μαγαζιά. Δεν ντρέπονται να μιλάνε και να εγκαλούν την εταιρεία μας; Δεν ντρέπονται; Πώς κυκλοφορούν στους δρόμους της Σπάρτης;», υπογράμμισε ο Ν. Γεωργαλής.

Ανέφερε δε, ότι έχει πληρώσει νέες εργασίες χωρίς να έχει εγκριθεί γι’ αυτές. «Δεν υπογράφουν ημερολόγιο εργασιών. Αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί ποτέ. Οι κκ Δούκας και Καρακίτσου παραμυθιάζουν τον κόσμο ότι θα γίνει συντριβάνι. Πώς θα γίνει συντριβάνι, αφού δεν υπάρχει μελέτη;», διερωτήθηκε.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη: «Είναι η πρώτη φορά που δέχτηκα τόσες απειλές, γιατί είναι ανίκανοι κι ανύπαρκτοι. Η αδυναμία να δώσουν λύσεις τούς κάνει να βγάζουν χολή, ψεύδη, να με συκοφαντούν δεξιά και αριστερά».

Οι αιτίες που σταματούν οι εργασίες
Πάντα κατά τους ισχυρισμούς Γεωργαλή, το έργο διακόπτεται για 15 βασικούς λόγους και δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. «Ας πάνε στο τεχνικό συμβούλιο και ας με βγάλουν έκπτωτο. Συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο και του είπα ότι εμείς πρέπει να πάρουμε την προκαταβολή. Ο κ. Βαρζακάκος αρνείτο να κάνει αυτό που λέει η διακήρυξη και έλεγε δεν πληρώνω τον εργολάβο...».

Για τη φύτευση των πλατανιών, επεσήμανε: «Όταν φυτέψαμε τα πλατάνια, παρά τις συκοφαντίες που ακούστηκαν, διαλέξαμε μέρες που η θερμοκρασία ήταν κάτω από τους 35 βαθμούς, στη μελέτη τους όμως η άρδευση βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τη ρίζα του πλατανιού και τολμάνε και μιλάνε. Δεν είναι δυνατόν να μη μας λέτε από που θα πάρουμε νερό. Δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε 10 Αυγούστου για να ορίσουμε γεωπόνο, γιατί δεν τον ορίζανε; Να προβληματιστεί ο κόσμος γιατί δεν τον όριζαν και τολμούν να εγκαλούν εμένα γιατί δεν έχω γεωπόνο. Μας εγκαλεί ότι δεν του γνωρίσαμε ποιος είναι ο γεωπόνος μας. Τη μέρα που κάναμε τη φύτευση είχε έρθει γεωπόνος που είναι στο πτυχίο. Τι ήθελαν, γνωριμία;».

 «Τα έργα θα μείνουν αμανάτι»
«Δεν μίλαγα τόσο καιρό, ας ξέρει ο κόσμος την αλήθεια», είπε ο κ. Γεωργαλής και πρόσθεσε αφοπλιστικά: «Τα έργα θα μείνουν αμανάτι και έχει ονοματεπώνυμο η ευθύνη. Είναι ντροπή να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Έχω πει και στον αντιπεριφερειάρχη Θ. Βερούτη να πάρει θέση. Γίνονται λάθη. Δεν με ακούει κανένας. Η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να βρει λύσεις. Αν έρθει ο Δούκας νούμερο 2, τα έργα θα οδηγηθούν στη διάλυση».

Όπως έκανε γνωστό ακόμη ο εργολάβος, έχει ήδη καταθέσει στην Εισαγγελέα Σπάρτης μηνυτήρια αναφορά προς το εμπλεκόμενο προσωπικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, προειδοποιώντας πως θα βρεθούν εκτεθειμένοι εκείνοι που τον απειλούν.

Περί Open Mall
Ο κ. Γεωργαλής, ως ανάδοχος και του έργου του «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall)», έδωσε απαντήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και εκεί, αφού το έργο «προχωράει με χίλια βάσανα», ενώ δέχεται απειλές να κηρυχθεί έκπτωτος. «Δεν μου έδιναν άδεια κυκλοφοριακής μελέτης για να κλείσουν οι δρόμοι. Ξέρουν τις καθυστερήσεις στις παραγγελίες των υλικών. Τα τοπογραφικά δεν είχαν υψόμετρα», σχολιάζει.

Ωστόσο, όπως δήλωσε, οι εργασίες προχωρούν με προσπάθειες της συνεπιβλέπουσας, η οποία προσπαθεί να βρεθούν λύσεις.

Κίνδυνος για «σκαμμένη πόλη»
Στο ερώτημα τι περιμένουμε από εδώ και πέρα, ο εργολάβος σχολιάζει πως η Τεχνική Υπηρεσία είναι παντελώς ανίκανη να απαντήσει. «Ή θα προχωρήσουν σε ολοκλήρωση αυτών των ερωτημάτων (για τις εργασίες) ή το έργο θα διαλυθεί και η πόλη θα μείνει σκαμμένη. Ο δήμαρχος δεν μπορεί, δεν έχει τη βούληση, να λύσει τα προβλήματα. Ας απολογηθεί στον κόσμο της Σπάρτης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργαλής.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti