Κακοκαιρία: Προειδοποίηση και για τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο

Προσοχή για πιθανά έντονα φαινόμενα ως την Κυριακή εφιστά ο Κλ. Μαρουσάκης - Η πρόγνωση για τη Λακωνία

Τετάρτη, 27 Σεπτέμβριος 2023 12:53 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κακοκαιρία: Προειδοποίηση και για τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο

Ισχυρές καταιγίδες προκαλεί η κακοκαιρία «Elias» σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (27/9) και τα φαινόμενα θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι και αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, «περιοχές όπως η ανατολική και νότια Θεσσαλία, κεντρική - ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησος και πιθανόν Σποράδες, θα δέχονται κατά διαστήματα μεγάλο όγκο νερού. Ήδη προς τη βόρεια Εύβοια μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν κοντά  στους 200 τόνους νερού το στρέμμα.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αργή μετατόπιση του βαρομετρικού χαμηλού ανατολικότερα όπου εδώ και μέρες στροβιλίζεται μέσα στο Ιόνιο παίρνοντας συνεχώς υγρασία και ενέργεια από τα θερμά του νερά».

Αναμένεται αρκετό νερό
και στη Λακωνία
Όπως δείχνουν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της Τετάρτης (27/9), θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (πολύ σημαντική).

Την Πέμπτη (28/9), τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

ELIAS rains 27 28 Sep

Νέα επιδείνωση από Παρασκευή
με τροπικά χαρακτηριστικά
«Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτή την κακοκαιρία»
«Το όλο αυτό σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που στο πέρασμά του αφήνει από τεράστιους όγκους νερού μέσα σε λίγες ώρες έως και χοντρό χαλάζι συνοδεία μεγάλου αριθμού αστραπών - κεραυνών, δε φαίνεται να εγκαταλείπει εύκολα τη χώρα μας», υποστηρίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα τελευταία 24ωρα λαμβάνουμε από τα προγνωστικά μας συστήματα έντονα, την τάση αυτό το βαρομετρικό χαμηλό να προσπαθεί να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά στη θαλάσσια έκταση του νοτίου Ιονίου και προς τη δυτική Κρήτη.

Εάν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια θα πρέπει από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον, να οδηγηθούμε σε νέα επιδείνωση του καιρού που θα αφορά τα ανατολικά και νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια γεωγραφικά διαμερίσματα, πρόσκαιρα και πιο εσωτερικά στον ηπειρωτικό κορμό με αυξημένο τον κίνδυνο για σφοδρές βροχές - καταιγίδες, ικανές να δημιουργήσουν σημαντικότατα προβλήματα».

Κατά τον μετεωρολόγο, «οι πιο υψηλές πιθανότητες να συμβεί αυτό εστιάζονται προς Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, ανατολικό Αιγαίο, ανατολικά και νότια παράλια της Πελοποννήσου.

Το όλο σύστημα φαίνεται να τείνει να συμπεριφερθεί σαν μια έντονη κυκλωνική ροή αντίστοιχη με αυτή που συναντάμε στους κυκλώνες, τηρουμένων πάντα των αναλογιών σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη θαλάσσια έκταση που θα προσπαθήσει να δημιουργηθεί.

Η κατάσταση χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση και κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο που παρουσιάζεται έντονα στα δικά μας προγνωστικά συστήματα τις τελευταίες ώρες».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

Koutsoviti

Η δική σας είδηση