«Πράσινα» κτίρια στην Πελοπόννησο μέσω «GreenBuilding»

Ενεργειακά αναβαθμισμένο το Διοικητήριο Λακωνίας - Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου παρουσιάστηκαν στη Σπάρτη

Παρασκευή, 29 Σεπτέμβριος 2023 15:24 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πράσινα» κτίρια στην Πελοπόννησο  μέσω «GreenBuilding»

Παρόντος τού περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στη Σπάρτη, το συνέδριο κεφαλαιοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «GreenBuilding». Την ημερίδα διοργάνωσε στη λακωνική πρωτεύουσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως επικεφαλής εταίρος του έργου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ENI CBC Med 2014 – 2020 Mediterranean Sea Basin Programme».

Θέμα του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του διοικητηρίου, ήταν «Η προσέγγιση GreenBuilding – Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων με τη συμμετοχή των χρηστών».

Ανοίγοντας τις ομιλίες του συνεδρίου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, υπογράμμισε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατέθηκαν 300.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της λακωνικής πρωτεύουσας, έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί και απομένει πλέον η διασύνδεση του αναβαθμισμένου ενεργειακά κτιρίου με το σύστημα διανομή του ΔΕΔΔΗΕ.

«Παρόμοιο έργο εξελίσσεται αυτή την εποχή και στο Διοικητήριο της ΠΕ Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, το οποίο χρηματοδοτείται με εθνικούς πόρους όμως», δήλωσε ο κ. Νίκας, παρατηρώντας ότι αποτελεί σημαντικό βήμα ο ενεργειακός εκσυγχρονισμός πρωτίστως των δημοσίων κτιρίων στη χώρα μας, ώστε να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες.

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε και στις δράσεις της Περιφέρειας για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σημειώνοντας μάλιστα ότι πρόσφατα η Περιφέρεια Πελοποννήσου βραβεύθηκε για την προσπάθειά της στον χώρο της «καθαρής» ενέργειας: «Ένα από τα 9 συνολικά βραβεία που έλαβε πρόσφατα η Περιφερειακή Αρχή για πρωτοποριακές και καινοτόμες ενέργειες σε διάφορους τομείς, αφορούσε και στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς πλέον διαθέτει 12 τέτοια οχήματα για τις ανάγκες των υπηρεσιών», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και της ΔΕΗ για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στο οδικό της δίκτυο.
Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του -σε πολιτικό και τεχνικό και διοικητικό επίπεδο- για την αίσια κατάληξη του έργου «GreenBuilding».

Το συνέδριο
Θέμα του συνεδρίου κεφαλαιοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «GreenBuilding» ήταν «Η προσέγγιση GreenBuilding – Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων με τη συμμετοχή των χρηστών (Minimizing Energy Consumption for Green Buildings Respecting Present Uses and Public Needs)», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας (ΕΜΓ) μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας για τη Μεσόγειο Θάλασσα (ENI CBC Med) 2014-2020.
Το έργο, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου 2019, έχει διάρκεια 4 έτη κι ολοκληρώνεται στις 30 του ερχόμενου Νοεμβρίου, ενώ ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε 511.000 ευρώ.

Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΟΤΑ «Μοριάς ΑΕ», Νίκος Φοίφας, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι δημόσιων φορέων από μεσογειακές χώρες, εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος και ειδικότερα από: το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας στην Ισπανία, τον Δήμο Μουχτάρα στον Λίβανο, την Εταιρεία Διαχείρισης Τεχνόπολης «Borj Cedria» στην Τυνησία, το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιορδανίας και τον Δήμο Ιρμπίντ της Ιορδανίας.

DSC 1340

Το έργο «GreenBuilding»
 Το έργο «GreenBuilding ENI CBC MED 2014 – 2020» αφορούσε σε δράσεις, προκειμένου να μετατραπούν σε «πράσινα» και βιώσιμα τρία κτίρια δημόσιας διοίκησης σε ισάριθμες χώρες εταίρους.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου σχεδιάστηκαν και υποστηρίχτηκαν 3 αποδοτικές ενεργειακές ανακαινίσεις δημοσίων κτιρίων, το κτίριο της ΠΕ Λακωνίας στην Ελλάδα, ένα στην Τυνησία και ένα στην Ιορδανία, με σεβασμό στις χρήσεις των κτιρίων και τις δημόσιες ανάγκες.
Παράλληλα δε, παρακολουθήθηκε η αποτελεσματικότητα των αναβαθμίσεων μέσω συσκευών μέτρησης ενέργειας. 

Ακόμη, προωθήθηκε η οικολογική χρήση των δημόσιων κτιρίων, τηρώντας την παραδοσιακή τους χρήση και τον κοινωνικό τους ρόλο, αλλάζοντας σε πιο φιλικό προς το περιβάλλον, τον τρόπο σκέψης των χρηστών του κτιρίου και της κοινωνίας. 

Εξάλλου, προσδιορίστηκαν οικονομικά αποδοτικές προσεγγίσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ενισχύθηκαν οι διαδικασίες μάθησης, διασφαλίζοντας έτσι τη βιώσιμη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Το έργο ακόμα, κατάφερε να παρέχει πρωτοποριακά σχέδια και μέτρα αναβάθμισης των κτιρίων για την αύξηση της ικανότητας των δημοσίων ιδρυμάτων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Ενίσχυσε επιπλέον την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ τέλος σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν βιώσιμες ενεργειακές πολιτικές σε υψηλά επίπεδα αποφάσεων, αναπτύσσοντας ένα ενιαίο πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή απόδοση μεταξύ των χωρών της Μεσογείου (ευρωπαϊκών και μη).

Τέλος, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του έργου «GreenBuilding» που συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασαν τα αποτελέσματα από τις πιλοτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν στις άλλες χώρες και συμμετέχουν στο ίδιο έργο.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti