Λακωνική εμπλοκή σε «πειρατικές» μπίζνες

Πώς δρούσε πανελλαδικό κύκλωμα που υπέκλεπτε συνδρομητικά κανάλια - «Πελατολόγιο» 13.000 ατόμων και κέρδη 25 εκ. ευρώ

Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2023 08:29 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λακωνική εμπλοκή σε «πειρατικές» μπίζνες

Ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα κατά της παράνομης πρόσβασης στη συνδρομητική τηλεόραση κατέφεραν οι διωκτικές Αρχές στη χώρα μας, «ξηλώνοντας» πολυδαίδαλο κύκλωμα το οποίο δρούσε τα τελευταία 8 χρόνια και είχε αποκομίσει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων, προκαλώντας παράλληλα τεράστια ζημιά σε παρόχους. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό και σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», στην οργάνωση εμπλέκονται και Λάκωνες επαγγελματίες και ιδιώτες σε μεγάλες πόλεις του νομού, οι οποίοι φέρονται, εκτός από τις νόμιμες δραστηριότητές τους, να είχαν στήσει παράλληλα μια ιδιαίτερα επικερδή «επιχείρηση» σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας.

Η αρχή του τέλους για το κύκλωμα σήμανε όταν μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, η οποία προχώρησε σε διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, προτού «δέσει» την υπόθεση και προχωρήσει σε επέμβαση. Το «ντου» έγινε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, όταν αστυνομικοί της εν λόγω υπηρεσίας οργάνωσαν και υλοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν σε περιοχές της Πάτρας και της Αττικής, 10 άνδρες (9 ημεδαπούς κι 1  αλλοδαπό), μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές (dealers).

Χρυσοφόρο «μαγαζί»
με νούμερα που ζαλίζουν
Από το προανακριτικό έργο των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος, τα τελευταία 8 χρόνια, διοχέτευαν στην αγορά αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές.

Η περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών αποκάλυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο όφελος συνολικού ύψους άνω των 25.000.000 ευρώ, προκαλώντας ταυτόχρονα οικονομική ζημία στις δικαιούχες εταιρείες, ύψους 100.000.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, τα μέλη λειτουργούσαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συσκευών αναμετάδοσης. Για την είσπραξη των κερδών, οι κατηγορούμενοι επέλεγαν ανάμεσα σε είσπραξη δια χειρός ή μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό, είτε μέσω καταβολής σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δραστών και των μελών των οικογενειών τους. Επιπλέον, προκειμένου να έχουν πλήρη επίγνωση και έλεγχο του πελατολογίου τους, τα ηγετικά μέλη χρησιμοποιούσαν, για κάθε διαδικτυακή πύλη (portal), ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών, το οποίο εγκαθιστούσαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο. Στα συνδρομητικά πακέτα, τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταινιοθήκη (video on demand) με κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, χωρίς να καταβάλλονται τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποιούσαν τα έσοδα από τις εγκληματικές τους πράξεις, μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης ατομικών εταιρειών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των ερευνών, έφοδοι των Αρχών, εκτός από Αθήνα, Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας, έγιναν και σε σπίτια κι επιχειρήσεις στη Λακωνία. Στις ευρύτερες περιοχές Σπάρτης και Γυθείου, οι αστυνομικοί φέρονται να βρήκαν στοιχεία, που «μίλησαν» για πρόσωπα και γεγονότα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπήρξαν και συλλήψεις.

Πλήθος ευρημάτων
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες, σε καταστήματα και σε αποθήκες, καθώς και στα οχήματα των μελών του κυκλώματος, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής: 93.500 ευρώ, 6.400 λίρες Αγγλίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών IPTV Βoxes, κινητά τηλέφωνα, αποθηκευτικούς δίσκους, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 6 πολυτελή αυτοκίνητα, 6 μοτοσικλέτες και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων, στις οποίες αναγράφονταν λίστες με τους πελάτες, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις αυτών, καθώς και τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν από τον καθένα.

Οι συλληφθέντες επρόκειτο να οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. Σε βάρος των κατηγορούμενων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί οργάνωσης και λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti