Στο «έλεος» του περονόσπορου τα αμπέλια της Λακωνίας

Αποζημιώσεις αξιώνουν οι οινοποιοί - Μονόδρομος οι αυξήσεις των τιμών

Σάββατο, 14 Οκτώβριος 2023 10:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο «έλεος» του περονόσπορου τα αμπέλια της Λακωνίας

Ιδιαίτερα δύσκολη θεωρείται από τους οινοποιούς της Λακωνίας η χρονιά που διανύουν, αφού η μείωση παραγωγής οινοσταφύλων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του οινοποιού Νίκου Θεοδωρακάκου στον «Λακωνικό Τύπο», από τις αρχές του καλοκαιριού και έπειτα οι αμπελουργοί της Λακωνίας δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη διασπορά του περονόσπορου στα αμπέλια τους. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, αν υπάρχουν θεωρητικές συνθήκες υπό τις οποίες πυροδοτείται η ανάπτυξη του περονόσπορου στα αμπέλια, αυτές σε επίπεδο καιρικών συνθηκών επιδρούν με ακραίο τρόπο στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου, τις οποίες ακολούθησε ηλιοφάνεια και ακραίες θερμοκρασίες ζέστης, δημιουργούσαν νέφη υγρασίας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου μύκητα. Παρά τις όποιες παρεμβάσεις των αμπελουργών, δεν κατέστη δυνατό να ανασχεθεί η εξάπλωσή του, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό τη συμβατική καλλιέργεια του νομού, ενώ η βιολογική καλλιέργεια υπέστη ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Theodarakakos Nikos

Πολλοί από τους παραγωγούς της Λακωνίας αναγκάστηκαν να αναζητήσουν και να προμηθευτούν σταφύλια ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ποσότητες παραγωγής, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Νίκος Θεοδωρακάκος, «στη βιολογική καλλιέργεια δεν είναι εύκολο να αναπληρώσουμε την ποσότητα που χάθηκε, αφού δεν μπορούμε να βρούμε ίδιας ποιότητας σταφύλια, οπότε εμείς δεν αγοράσαμε». Ο Λάκωνας οινοποιός σημείωσε, ακόμα, πως η παραγωγή του μειώθηκε κατά 50%, ενώ στο σύνολό τους οι αμπελουργοί της Λακωνίας είχαν μειωμένες παραγωγές από 30% έως 70%.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο κλάδος, με δική τους πρωτοβουλία, οι αμπελουργοί του νομού πραγματοποίησαν επαφές με τους βουλευτές της Λακωνίας, όπως και με τον ΕΛΓΑ Τρίπολης. «Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε την περιοχή και πραγματοποιήσαμε συνάντηση κατά την οποία έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Από πλευράς μας, εκθέσαμε το πρόβλημα και είδαμε ότι είναι θετικοί στο να υπάρξουν αποζημιώσεις», τονίζει ο κ. Θεοδωρακάκος. Διευκρινίζει δε, ότι οποιοδήποτε ποσό αποζημίωσης θα πρέπει να αναζητηθεί από κονδύλι εκτός ΕΛΓΑ, αφού ο περονόσπορος δεν ανήκει στις κατηγορίες που αποζημιώνει ο οργανισμός.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τωρινός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από περονόσπορο στο αμπέλι, όμως το 2011 είχε ενεργοποιηθεί πρόγραμμα από τον οργανισμό, προκειμένου να καλυφθούν ζημιές από ασθένειες περονόσπορου στα αμπέλια», τονίζει ο κ. Θεοδωρακάκος.

Αλλαγή στο σκηνικό
της αγοράς
Όπως ήταν αναμενόμενο, κατόπιν της καταγραφής των ζημιών, το σκηνικό της αγοράς άλλαξε και οι τιμές των οινοσταφύλων εκτοξεύθηκαν, ενώ οι καταναλωτές θα προμηθεύονται επίσης με αυξημένες τιμές τις φιάλες κρασιού το επόμενο διάστημα. «Η μειωμένη παραγωγή θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυξήσεις στις τιμές», ανέφερε ο κ. Θοδωρακάκος, ενώ όπως εξήγησε είναι αδύνατο για τους παραγωγούς να επιβαρυνθούν όλο το κόστος της ζημιάς.

Σύμφωνα με την πανελλήνια εικόνα που έχουν οι οινοποιοί, οι ζημιές σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες της χώρας ξεκινούν τουλάχιστον από το 50%. Στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές άνω του 50%, με την ίδια κατάσταση να επικρατεί και στα αμπέλια της Νάουσας. Στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας η εξάπλωση του περονόσπορου ήταν πρωτοφανής, με αποτέλεσμα η απώλεια της παραγωγής να αγγίζει το 70%, ενώ ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις περιοχές του Τυρνάβου, αφού οι ζημιές κυμαίνονται από 70% έως και 100% σε πολλές περιπτώσεις.

Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα καύσωνα επηρέασαν και τους αμπελώνες της Αττικής και της Νεμέας, στην οποία οι ζημιές από τον περονόσπορο και τους τελευταίους καύσωνες υπερβαίνει το 70%. Όμοια, αλλά σχετικά ηπιότερη επιβάρυνση παρατηρείται στην Αχαΐα και την Ηλεία, περιοχές στις οποίες οι ζημιές ξεπερνούν το 60%.Τέλος, σχεδόν ολοκληρωτικά καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις του περονόσπορου και του καύσωνα στην Κρήτη, καθιστώντας τα σταφύλια υποβαθμισμένα, μη αξιοποιήσιμα και μη εμπορεύσιμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti