Ελαιοκαλλιέργεια κατά της κλιματικής αλλαγής στη Λακωνία

Πρόταση για Τμήμα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών στην Ελαιοκομία - Τι εισηγείται ο βιοκαλλιεργητής Γ. Σακελλαρόπουλος

Πέμπτη, 19 Οκτώβριος 2023 07:27 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ελαιοκαλλιέργεια κατά της κλιματικής αλλαγής στη Λακωνία

Την ευρύτερη δυνατή και αυτονόητη συναίνεση και υποστήριξη φορέων, όπως το Επιμελητήριο Λακωνίας, είχε συναντήσει η πρόταση που κατέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο ο πολυβραβευμένος βιοκαλλιεργητής, Γιώργος Σακελλαρόπουλος, για ίδρυση πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ελαιοκομίας στη Σπάρτη. Τώρα, με νέα επιστολή του προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιάννη Παναρίτη, προτείνει να συμπεριληφθεί στο αρχικό αίτημα και η προσθήκη - ίδρυση Τμήματος Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών στην Ελαιοκομία.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Γ. Σακελλαρόπουλος, «σε συνέχεια της από 28 Ιανουαρίου 2023 επιστολής μας με την οποία προτείναμε την Ίδρυση Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας στη Λακωνία με έδρα την Σπάρτη και την οποία πρόταση αποδεχθήκατε θετικά, γεγονός για το οποίο σας εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες,  επανερχόμαστε αιτώντας να συμπεριληφθεί στο αρχικό μας αίτημα η προσθήκη - ίδρυση Τμήματος Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών στην Ελαιοκομία».

Εξηγεί ότι «η αρχική μας πρόταση, καταστάλαγμα πολύχρονης εμπειρίας, γνώσης και μελέτης, ανάγεται στην επιτακτική ανάγκη ίδρυσης και στη χώρα μας ενός Ανώτατου Επιστημονικού ή Ερευνητικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, στη Λακωνία, με έδρα του τη Σπάρτη, που θα μελετά, θα ερευνά, θα μορφώνει σε υψηλό επίπεδο, θα δίνει κατευθύνσεις και γνώση σε ό,τι αφορά τα δύο βασικά και εθνικά μας προϊόντα, το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά», προσθέτει ο Λάκωνας βιοκαλλιεργητής.

Επιχειρηματολογώντας, τονίζει πως «σε αυτούς τους στόχους προτείνουμε να προστεθούν επιπλέον επιδιώξεις όσον αφορά την πρόληψη των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στην ελαιοκαλλιέργεια, στην αντιμετώπιση των καταστροφών, τις επιπτώσεις στα ελαιουργεία, στην τυποποίηση, στις εξαγωγές και σε τόσα άλλα προβλήματα, όπως τη μείωση των θέσεων εργασίας, που δημιουργεί η  λαίλαπα της κλιματικής αλλαγής. Η  ελαιοκομία, όπως γνωρίζετε, αποτελεί  βασική  πηγή εισοδήματος χιλιάδων Ελλήνων παραγωγών και επιβάλλεται η επιστημονική προστασία της, ειδικότερα σήμερα, που οι καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα ανεξέλεγκτα φυσικά φαινόμενα απειλούν καθημερινά την ύπαρξή της».

«Επιβεβλημένη ανάγκη»
Ο Γ. Σακελλαρόπουλος προσθέτει: «Ειδικά τα πρόσφατα γεγονότα, σε περιοχές της χώρας μας όπως η Θεσσαλία, ο Έβρος, η Ρόδος και η Εύβοια, αλλά και παλαιότερα που βιώσαμε έντονα στην περιοχή της Λακωνίας και της Ηλείας, άφησαν το πολυεπίπεδο καταστροφικό αποτύπωμά τους, κάνοντας την ανάγκη συμπληρωματικής ίδρυσης επιστημονικού Τμήματος Φυσικών Καταστροφών επιβεβλημένη.  

Παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο τα προβλήματα από τις φυσικές καταστροφές, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι τεράστια, με πρόσφατα παραδείγματα πυρκαγιών, ξηρασίας και πλημμυρών στις γειτονικές μας χώρες, Ισπανία και Ιταλία».

Όπως εξηγεί ο παραγωγός ελαιολάδου, «είναι γνωστό και σαφές ότι η ελαιοκαλλιέργεια συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ενώ η παραγωγή ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για το περιβάλλον. Η ελιά είναι δέντρο με τεράστια ικανότητα απορρόφησης ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, που αποτελεί τον κύριο υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η παραγωγή ενός (1) λίτρου ελαιολάδου έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση 10,64 kg διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα. Όπως επισημαίνεται σε μελέτη του 2017 για το ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα και της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), η παγκόσμια ελαιοκαλλιέργεια, η οποία εκτείνεται σε 10,5 εκατομμύρια εκτάρια, ετησίως δύναται να απορροφήσει 47 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2)».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «παρόμοια πανεπιστημιακά ιδρύματα Ελιάς και Ελαιολάδου υπάρχουν ήδη σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όμως, δεν υπάρχει, εξ’όσων γνωρίζω, ανάλογο ελαιοκομικό τμήμα πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών της ελαιοκομίας, κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει  μία πρωτοτυπία για την περιοχή και τη χώρα μας γενικότερα, με σημαντικό όφελος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και της Ελληνικής οικονομίας».

Αντίστοιχη δράση αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο Γέιλ στις ΗΠΑ, με την πρωτοβουλία δύο Ελλήνων διακεκριμένων καθηγητών του εν λόγω πανεπιστημίου, των Βασίλη Βασιλείου και Τάσσου Κυριακίδη. Επιπλέον, στο Περθ της Αυστραλίας έχει λειτουργήσει ειδικό Σχολείο Ελιάς, από επίσης διακεκριμένο Καθηγητή ελληνικής καταγωγής, στο οποίο δίδαξαν παγκοσμίου φήμης πανεπιστημιακοί, ένας εκ των οποίων από τη χώρα μας, ο Απόστολος Κυριτσάκης.

Τέλος, ο Γ. Σακελλαρόπουλος υπογραμμίζει: «Έχω τη βεβαιότητα ότι η Πολιτεία με την αρωγή των αρμοδίων υπουργείων και φορέων, καθώς και όλων των κκ βουλευτών του νομού μας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αντιπεριφέρειας Λακωνίας, των δήμων της Λακωνίας, και του Επιμελητηρίου μας, θα στηρίξουν την ανανεωμένη πρότασή μας που περιλαμβάνει και τον βασικό τομέα των φυσικών καταστροφών στην Ελαιοκομία».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti