Έξι χρόνια χωρίς τον Μητροπολίτη Μάνης κυρό Χρυσόστομο Β΄

Πέμπτη, 09 Νοέμβριος 2023 14:26 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έξι χρόνια χωρίς τον Μητροπολίτη Μάνης κυρό Χρυσόστομο Β΄

Έξι χρόνια συμπληρώθηκαν από την εκδημία του Μητροπολίτη Μάνης, κυρού Χρυσοστόμου Β΄, ο οποίος πέρασε στην αιωνιότητα στις 8 Νοεμβρίου 2017 σε ηλικία 84 ετών.

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Κορακίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε πτυχίο το 1957.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1960 και πρεσβύτερος το 1966. Από το 1958 έως το 1963 διετέλεσε καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και από το 1969 γραμματεύς και κωδικογράφος παρά τη Ιερά Σύνοδο.

Από το 1966 έως και της εκλογής του διηκόνησε ως προϊστάμενος στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, για την ανακαίνιση του οποίου συνετέλεσε τα μέγιστα. Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου χειροτονήθηκε στις 6/10/1996.

Ύστερα από πρόταση του κυρού Χρυσοστόμου Β΄, με απόφαση της Ιεραρχίας κι έκδοση σχετική ΦΕΚ, η Ιερά Μητρόπολη έλαβε τον έκπαλαι τίτλο της (από το 907 έως το 1846), ήτοι Ιερά Μητρόπολη Μάνης.

Ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Ανατολικής Μάνης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2016.

Εκοιμήθη στις 8 Νοεμβρίου 2017 μετά από καρδιακό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα ΙΝ Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης. Η Μάνη αποχαιρετούσε μετά από 21 χρόνια τον ποιμενάρχη της, που λάτρεψε τα ηρωικά χώματά της, ταυτίστηκε με την ιδιοσυγκρασία της και έβαλε κάτω από τις πατρικές «φτερούγες» τους τους ανθρώπους της. Η απώλεια του σκόρπισε θλίψη σε όλο το ποίμνιο της Μάνης και στις τάξεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς ο μακαριστός ιεράρχης υπήρξε ιδιαίτερα λαοφιλής με ευρύτατη προσφορά στον τόπο και ανιδιοτελή βοήθεια σε όλους όσοι ζητούσαν τη στήριξή του.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

Koutsoviti

Η δική σας είδηση