Στη «δαγκάνα» της ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή σούπερ μάρκετ στη Σπάρτη

Δεν διαβίβασε τζίρο 852.000 ευρώ συν ΦΠΑ 127.000 ευρώ - Προσωρινό λουκέτο και πρόστιμο στο υποκατάστημα αλυσίδας

Τρίτη, 28 Νοέμβριος 2023 13:07 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στη «δαγκάνα» της ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή σούπερ μάρκετ στη Σπάρτη

«Λαβράκι» στη Σπάρτη έβγαλαν αυτή τη φορά οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι οποίοι μετά από καταγγελία στην εφαρμογή «appodixi» αποκάλυψαν κραυγαλέα περίπτωση φοροδιαφυγής. Στο «μικροσκόπιο» βρέθηκε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ που διατηρεί τα τελευταία χρόνια υποκατάστημα στη λακωνική πρωτεύουσα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Αρχή έλαβε σήμα από την ηλεκτρονική εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για τη σάρωση αποδείξεων. Τα δεδομένα έδειξαν περίπτωση παρατυπίας και οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ άρχισαν να «ξεσκονίζουν» τα φορολογικά στοιχεία και τις κινήσεις της εν λόγω επιχείρησης.

Όπως λοιπόν διαπιστώθηκε κι έγινε επίσημα γνωστό από την υπηρεσία, το κατάστημα διέθετε τέσσερις ταμειακές μηχανές, από τις οποίες όμως μόνον οι δυο φέρονται να διαβίβαζαν δεδομένα αποδείξεων στην ΑΑΔΕ. Από τις άλλες δυο, τους τελευταίους 12 μήνες -από τον Νοέμβριο του 2022 έως και τις 23 Νοεμβρίου 2023- το συγκεκριμένο κατάστημα είχε εκδώσει, αλλά δεν είχε δηλώσει στην ΑΑΔΕ συνολικά 116.200 αποδείξεις. Από τους λεπτομερείς υπολογισμούς και την αποσιώπηση στοιχείων, εκτιμάται ότι το σούπερ μάρκετ δεν διαβίβασε συγκεντρωτικό τζίρο 852.000 ευρώ συν ΦΠΑ 127.000 ευρώ.

Στο κατάστημα μπήκε λουκέτο για 48 ώρες με την τοποθέτηση της σχετικής σήμανσης, ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο 63.500 ευρώ για τη μη διαβίβαση των αποδείξεων. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ξεκινά έλεγχος τόσο στους προηγούμενους μήνες και χρήσεις για το συγκεκριμένο κατάστημα, όσο και στο σύνολο του δικτύου της αλυσίδας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti