Στη Βουλή υπό την Προεδρία του Ν. Κρητικού ο Διοικητής e-ΕΦΚΑ Αλ. Βαρβέρης

Οι προκλήσεις και τα αποτελέσματα του Φορέα

Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2023 14:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στη Βουλή υπό την Προεδρία του Ν. Κρητικού ο Διοικητής e-ΕΦΚΑ Αλ. Βαρβέρης

Συνεδρίασε η Ειδική Διαρκής Επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, υπό την προεδρία του Βουλευτή Λακωνίας Νεοκλή Κρητικού, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

Προσκεκλημένος στην συνάντηση ήταν και ο Διοικητής του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Συγκεκριμένα, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ παρουσίασε τις βασικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτρέψει στον Φορέα να εισέλθει σε μια νέα εποχή. Υπενθυμίζεται ότι ο e-ΕΦΚΑ αποτελεί τον συνοδοιπόρο του πολίτη σε όλες τις στιγμές της ζωής του: από τα προνοιακά επιδόματα, τις παροχές και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέχρι την ασφάλιση της εργασίας και τη συνταξιοδότηση.

Έτσι, ο Φορέας αποτελεί τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, με περισσοτέρους από 2.000.000 συνταξιούχους, ενώ λειτουργεί και ως ο βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους, ακολουθώντας κάθε άνθρωπο σε κάθε στάδιο και πτυχή της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο e-ΕΦΚΑ οργανώνονται σε τέσσερις βασικούς άξονες, την εκπαίδευση και ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση προς τον πολίτη, τη μακροπρόθεσμη οικονομική ισορροπία, αλλά και τη λειτουργική αριστεία. Στο παρελθόν, η υπηρεσία. υστερούσε σε επίπεδο τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, και επαρκείας εμπείρου προσωπικού, παρουσίαζε έλλειψη οργανωμένης επικοινωνίας με τον πολίτη, αντιμετώπιζε ως βασικές προκλήσεις το ετερογενές περιβάλλον οικονομικής διαχείρισης και την αδυναμία εκτίμησης κινδύνων, ενώ το βασικότερο ήταν ότι εμφάνιζε σημαντική έλλειψη συντονισμού μεταξύ των πρώην Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και των Δομών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν ο ρυθμός, το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Έχει δημιουργηθεί το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων. Έχει δημιουργηθεί το Ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου, το οποίο έχει συμβάλει στην οργάνωση των εκκρεμοτήτων και την απεικόνιση περισσοτέρων από 35 αναλύσεων ημερησίως. Ελήφθη η πρωτοβουλία του Ν 4.921/2022, με αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος απονομής των συντάξεων να έχει μειωθεί σε ένα χρονικό διάστημα συντομότερο των 3 μηνών.

Επιπλέον, έγινε πράξη η υποστήριξη των διαδικασιών του Φορέα από πιστοποιημένους επαγγελματίες, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά στις απονομές των συντάξεων και την ανακεφαλαίωση. Ακόμα, έχει βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών μέσω του 1555, του MyEFKALive, του ψηφιακού δωματίου επικοινωνίας και του SupportGOV, ενώ πλέον έχουν αυτοματοποιηθεί οι διαδικασίες μέσω συγχρόνων εργαλείων τεχνολογίας, τα οποία έχουν συμβάλει σε περισσότερες από 50.000 απονομές συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα και σε περισσότερες από 18.000 απονομές στο Δημόσιο.

Το αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ότι έχουν πλέον επιτευχθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα στη λειτουργία και οργάνωση του e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2021 και με 900 λιγότερους υπαλλήλους, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 680.000 κύριες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των συντάξεων που εκκρεμούσαν μέχρι και το 2021, με εξαίρεση περίπου 2.000 προβληματικές περιπτώσεις, τις οποίες ήδη διαχειρίζεται ειδική ομάδα του e-ΕΦΚΑ. Μάλιστα, για τους τελευταίους 27 μήνες, ο μέσος ημερήσιος ρυθμός έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων ανέρχεται στον εντυπωσιακό αριθμό των 1.100 αποφάσεων την ημέρα, ενώ όσον αφορά τα νέα αιτήματα μετά το 2022, ο μέσος όρος απονομής της κυρίας σύνταξης έχει περιοριστεί στο σύντομο χρονικό διάστημα των 60 ημερών.

Σχετικά με το επόμενο χρονικό διάστημα, ο σχεδιασμός του e-ΕΦΚΑ περιλαμβάνει την ίδρυση ενός προτύπου εκπαιδευτικού κέντρου, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού του Φορέα, τη λειτουργία 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επομένους 12 μήνες, την κατάργηση χρονοβόρων υπηρεσιών από το γκισέ όπως αυτές του Μητρώου, αλλά και τη μείωση του χρόνου αναμονής στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) κατά 3 μήνες.

Περαιτέρω, σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η εξυπηρέτηση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο και όχι ετεροχρονισμένα ή με καθυστερήσεις, η πλήρης ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού, αλλά και η αυτοματοποίηση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τα δικαιώματα και τις παροχές μητρότητας και ασθενείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti