Κοντά στα 9 ευρώ το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Οι πρόσφατες συμφωνίες πώλησης φετινού προϊόντος - Ισχυροί άνεμοι ρίχνουν τις ελιές κι ανεβάζουν τις τιμές στο λάδι

Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2023 08:16 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κοντά στα 9 ευρώ το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Συνεχίζουν ανοδικά οι τιμές στο ελαιόλαδο, με τις τελευταίες εμπορικές πράξεις στη Λακωνία να πιστοποιούν την τάση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Βοιών σήμανε παραδοσιακά την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου με συμφωνία πώλησης στα εντυπωσιακά επίπεδα των 9,25€/κιλό στα μέσα Οκτωβρίου, τη σκυτάλη παίρνουν στην παρούσα φάση άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις στη νοτιοανατολική κυρίως Λακωνία.

Στο Φοινίκι Δ. Μονεμβασίας, όπου ο τοπικός συνεταιρισμός έκλεισε την περασμένη σεζόν με κορυφαία απόδοση 7,7 ευρώ στη Λακωνία, τώρα έδωσε τα χέρια για πώληση με αντίτιμο άνω των 8,6 ευρώ/κιλό. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου, Γιώργος Κρητικός, στον «ΑγροΤύπο», «ο συνεταιρισμός συμφώνησε για την πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2023-2024. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,35 έπιασε τιμή 8,65 ευρώ το κιλό».

Υπενθυμίζεται πως πριν κάποιες μέρες, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παπαδιανίκων είχε πουλήσει σε Ιταλούς 28 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινής επίσης εσοδείας, στα 8,20 ευρώ το κιλό.

Πλήγμα η καρπόπτωση
Ωστόσο, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναμενόμενη μείωση παραγωγής στην περιοχή Φοινικίου, γύρω στο 40-50% συγκριτικά με πέρυσι, αφού εκτός των άλλων υπάρχει και το πρόβλημα της καρπόπτωσης από τους ισχυρούς ανέμους που πλήττουν όλη τη χώρα το τελευταίο διάστημα. Ας σημειωθεί πως σημαντικές απώλειες σε καρπό από το ανεμόβροχο υπάρχουν σε Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Μεσσηνία και Ηλεία.

Στις παρυφές των 9 ευρώ
έκλεισε ντιλ ο ΑΣ Βλαχιώτη
Στο μεταξύ, νέο ρεκόρ πώλησης ελαιολάδου κατεγράφη την Πέμπτη (30/11) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, ο οποίος σύμφωνα με την ενημέρωση διέθεσε προϊόν έναντι 8,80 ευρώ το κιλό.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Βαρελάς, δήλωσε συγκεκριμένα στον «ΑγροΤύπο» ότι «συμφωνήσαμε στην πώληση 1 βυτίου (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας  2023-2024 και οξύτητας 0,4, στην τιμή των 8,80 ευρώ το κιλό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ελαιόλαδο το αγόρασε ντόπιος τυποποιητής. Αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την εγχώρια αγορά αλλά οι παραγωγοί φαίνονται διστακτικοί στο να πωλήσουν για φορολογικούς λόγους. Πάντως η περιοχή μας είναι όψιμη και αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις γιορτές η συγκομιδή», επεσήμανε ο κ. Βαρελάς.

Εκτίμηση για τιμή «φωτιά»
στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Πάντως, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης, ισχυρίστηκε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ελαιόλαδο μπορεί να φτάσει στο ράφι των σούπερ μάρκετ να πωλείται ακόμα και στα 24 ευρώ το λίτρο. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η αύξηση των τιμών που ξεκίνησε από τον Αύγουστο οφείλεται στις βιομηχανίες και όχι στα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λεχουρίτης ανέφερε στο newsbomb: «Όσον αφορά το λάδι συγκεκριμένα, το κακό ξεκίνησε πριν τον Αύγουστο. Επειδή έβλεπαν ότι θα είναι μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι βιομηχανίες που είχαν πάρει περσινά λάδια να ανεβάζουν τις τιμές στο ράφι.

Η αύξηση της τιμής δεν ξεκίνησε από το σούπερ μάρκετ. Ξεκίνησε από τη βιομηχανία άρα το σούπερ μάρκετ όσο πιο ακριβά αγόραζε λάδι τόσο πιο ακριβά πουλούσε.

Σήμερα έφτασε να πωλείται 15 ευρώ το περσινό λάδι. Ακόμα το ελαιόλαδο νέας εσοδείας δεν το έχουμε δει στο ράφι. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τα 24 ευρώ το λίτρο. Αν ο παραγωγός θα πουλήσει κατά μέσο όρο 10 ευρώ χονδρική τιμή και υπολογίσουμε επί τρία θα πάει 30, εγώ εκτιμώ ότι θα είναι σίγουρα στα 24 ευρώ. Πρόκειται για παιχνίδι αισχροκέρδειας».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Καταναλωτών τόνισε: «Στην συνάντηση που κάναμε με τον γενικό γραμματέα πριν έρθει ο υπουργός, ο κ. Σκρέκας, ρωτήσαμε πως είναι δυνατό να αγοράζουν σε άλλες χώρες ελληνικά προϊόντα όπως το λάδι και τη φέτα σε χαμηλότερη τιμή από ότι οι Έλληνες. Αυτό που μας απάντησε είναι ότι όσον αφορά την φέτα είναι προωθητικές ενέργειες για να μάθουν οι Γερμανοί για παράδειγμα να τρώνε φέτα. Και απαντάμε: Δέκα χρόνια κάνουμε προωθητική ενέργεια την οποία πρέπει να την πληρώνει ο Έλληνας;»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti