«Ξεσπαθώνουν» για το ΕΣΥ εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μολάων

Απαιτούν στοπ στην υποβάθμιση και την υποστελέχωση - Απαντά με προκήρυξη προσλήψεων η διοίκηση του ΓΝ Λακωνίας

Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2023 20:14 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ξεσπαθώνουν» για το ΕΣΥ εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μολάων

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων χαιρετίζει τη 48ωρη απεργία (29-30/11/2023) που κήρυξαν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ). Αφού περιγράφει τη «σκόπιμη δυσπραγία την οποία υφίσταται το ΕΣΥ, με στόχο την υποβάθμισή του και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας», προχωρά σε καταγραφή των προβλημάτων σε επίπεδο Λακωνίας. Όπως υπογραμμίζει, «την απάντηση και την ευθύνη, έχουν όλες οι κυβερνήσεις και όλοι όσοι πέρασαν από το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια». Τέλος, με σειρά αιτημάτων, ζητά να μπει ένα τέλος «στον κατήφορο του ΕΣΥ» και «την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μολάων».

Τεράστιες οι ελλείψεις
Αναφέρουν οι εργαζόμενοι ότι, «οι γιατροί στο ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, βγάζουν ανακοινώσεις για τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρούς και προσωπικό, για τις συνεχείς μετακινήσεις – μπαλώματα, για τις συνεχείς παραιτήσεις. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το δικό μας νοσοκομείο την ώρα που προωθείται και νομοθετικά η υποβάθμιση του ΕΣΥ και η ώθηση των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα για να βρουν την υγειά τους, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αν δεν έχουν, απλά αφήνουν το πρόβλημά τους να χρονίσει. Ως εργαζόμενοι, ως υγειονομικό και επιστημονικό δυναμικό του νοσοκομείου και σαν πολίτες αυτής της περιοχής, δεν μπορούμε άλλο να μένουμε σιωπηλοί και αδρανείς, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου μας και στην απαξίωση του τόπου και της υγείας της δικής μας και των συμπολιτών μας. Το Νοσοκομείο Μολάων, που από το 2012 έχει συγχωνευθεί με το αντίστοιχο της Σπάρτης, είναι ένα μικρό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο που καλύπτει και, παρά τις ελλείψεις, προσφέρει πολλές υγειονομικές υπηρεσίες σε μια τεράστια γεωγραφικά περιοχή. Από το Βλαχιώτη μέχρι τη Μονεμβασιά και από το Κυπαρίσσι μέχρι τη Νεάπολη, συν την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα. Μια περιοχή μάλιστα που αποτελεί τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο και που το καλοκαίρι τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός της. Οι ελλείψεις όμως κυρίως σε ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων 1ης γραμμής βάζουν εμπόδια σε αυτό το υγειονομικό έργο, που θα μπορούσε να είναι και ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερο. Οι ελλείψεις, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα προβλήματα του Νοσοκομείου Σπάρτης, αλλά και των υποστελεχομένων Κέντρων υγείας του νομού, κάνουν την κατάσταση δραματική».

Μόνο στο ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με τους εργαζομένους, η κατάσταση έχει ως εξής:
«- Στο νοσοκομείο μας, που επαναλαμβάνουμε καλύπτει όλη αυτή την περιοχή, η οποία είναι μεγάλη και ηλικιακά και με 2 γηροκομεία, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να αντιμετωπίζει χρόνια και έκτακτα παθολογικά και γηριατρικά προβλήματα, υπηρετούν μόλις 2 μόνιμοι Παθολόγοι, για κλινική και επείγοντα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει άλλη οργανική θέση. Για να μπαλωθεί κάπως η κατάσταση υπάρχει και 1 συνεργαζόμενος ιδιώτης προσφέροντας κάποιες εφημερίες το μήνα, χωρίς πάλι να καλύπτονται όλες οι μέρες του μήνα από την πιο βασική ιατρική ειδικότητα για ένα 2βαθμιο επαρχιακό νοσοκομείο.
- Υπηρετούν 2 καρδιολόγοι, 1 μόνιμος και 1 επικουρικός, οι οποίοι μετακινούνται και στη Σπάρτη για εφημερίες. Έτσι το νοσοκομείο καλύπτεται περίπου το μισό μήνα από την καρδιολογική ειδικότητα και τον υπόλοιπο μήνα μένει ακάλυπτο, με ότι αυτό συνεπάγεται για επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά π.χ από τη Νεάπολη, που θα πρέπει να διασχίσουν όλη τη Λακωνία για να αντιμετωπιστούν από ειδικευμένο καρδιολόγο…
- Υπηρετεί 1 ακτινολόγος για υπερήχους τακτικούς και επειγόντων, για αξονικές με ραντεβού και επειγόντων και για τακτικές γνωματεύσεις ακτινογραφιών. Κάνοντας 7-10 εφημερίες μηνιαίως, το νοσοκομείο μένει ακάλυπτο το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, με αποτέλεσμα να διακομίζονται επείγοντα περιστατικά για υπέρηχο και αξονική στη Σπάρτη ή να αποστέλλονται οι αξονικές στη Σπάρτη για γνωμάτευση. Μάλιστα κάποιες μέρες που δεν εφημερεύει ούτε στη Σπάρτη ακτινολόγος, οι αξονικές επειγόντων, στέλνονται ηλεκτρονικά σε συνεργαζόμενη ιδιωτική εταιρεία γνωματεύσεων στη Θεσσαλονίκη, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, η οποία πολλές φορές στέλνει το «επείγον» πόρισμα πολλές ώρες μετά
- Στο νοσοκομείο μας, υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος κάνοντας μόλις 4 εφημερίες, καθώς καλύπτει και εφημερίες της Σπάρτης. Πέρα από τη δυσκολία προγραμματισμού των τακτικών χειρουργείων, δεν μπορούν να γίνουν έκτακτα και επείγοντα χειρουργεία, ενώ έχουμε ορθοπεδικούς και χειρούργους να αντιμετωπίσουν περιστατικά. Συν άλλα περιστατικά που χρήζουν αναισθησιολογικής εκτίμησης, αντιμετώπισης ή διασωλήνωσης, αντιμετωπίζονται από άλλες ειδικότητες μαζί με τους αγροτικούς ιατρούς μέχρι να διακομιστούν στη Σπάρτη ή αλλού.
- Υπηρετούν 2 μόνιμοι Παιδίατροι, χωρίς να υπάρχει άλλη οργανική θέση, καλύπτοντας με εφημερίες το μισό μήνα και τις υπόλοιπες μέρες, τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά παραπέμπονται ή διακομίζονται στη Σπάρτη. Μάλιστα επειδή και στη Σπάρτη υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιάτρους, διακομίζονται παιδιατρικά περιστατικά από Σπάρτη στους Μολάους είτε για αντιμετώπιση, είτε για συνέχιση νοσηλείας και την επόμενη μέρα επιστρέφουν πίσω.
- Υπηρετεί με μόνιμη θέση, 1 ουρολόγος, μόνο για τακτικά ραντεβού 2 φορές την εβδομάδα χωρίς καμία εφημερία, καθώς τις υπόλοιπες μέρες μετακινείται για να καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου Σπάρτης, με αποτέλεσμα όλα τα επείγοντα ουρολογικά περιστατικά, να παραπέμπονται ή να διακομίζονται στη Σπάρτη, στην Τρίπολη ή Καλαμάτα».

Απόρροια όλων αυτών, κατά τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολαών: «Το συμπέρασμα είναι ότι το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου μας θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο και να καλύπτει πλήρως τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, όλες τις μέρες και όλο το χρόνο. Το υγειονομικό έργο που παράγεται, έχει αφεθεί στο φιλότιμο και την προσπάθεια του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, κόντρα στις ελλείψεις, τα κενά και τα μπαλώματα. Και επειδή θα βρεθούν και κάποιοι καλοπροαίρετοι και θα πουν: “Υπάρχουν και οργανικές θέσεις που δεν καλύπτονται από γιατρούς. Και τι να κάνουμε που παραιτούνται οι γιατροί; Και τι κάνουμε που δεν έρχονται στην επαρχία; Και τι να κάνουμε που φεύγουν στο εξωτερικό;”»

«Ευθύνη όλων των κυβερνήσεων»
  Σύμφωνα με τους εργαζομένους, «την απάντηση και την ευθύνη, έχουν όλες οι κυβερνήσεις και όλοι όσοι πέρασαν από το Υπουργείο υγείας τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι του στην υποβάθμιση των νοσοκομείων με τους μειωμένους προϋπολογισμούς, την απαξίωση των νοσοκομειακών γιατρών με τη μείωση μισθών, τη συγχώνευση και υπονόμευση του ΕΣΥ. Η σημερινή κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για 1η προτεραιότητα την ενίσχυση του ΕΣΥ και ενώ τα νοσοκομεία στενάζουν από τις παραιτήσεις και τις ελλείψεις γιατρών, 1ο του μέλημα δεν είναι πως θα δώσει γενναίες αυξήσεις και προνόμια στους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό για να μείνει στα νοσοκομεία, για να μείνουν στον τόπο τους. 1ο του μέλημα είναι η αξιολόγηση των διοικητών, των προϊσταμένων και των υπηρεσιών. Μα πως θα αξιολογηθούν με όλες αυτές τις ελλείψεις;», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Συρρίκνωση του ΕΣΥ»
«Στόχευσή τους είναι η συγχώνευση και η περεταίρω συρρίκνωση του ΕΣΥ, για να μειωθούν τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία του λαού και να οδηγούνται στους ιδιώτες. Έτσι να ωριμάζει στη συνείδηση του κόσμου η λογική “αφού υπολειτουργεί, κλείσ’ το, ας γίνει ιδιωτικό, ας γίνει κέντρο υγείας”.  Δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε την περεταίρω συγχώνευση, ούτε την συνεχόμενη υποβάθμιση, ούτε την ιδιωτικοποίηση, ούτε το κλείσιμο που ευαγγελίζονται κάποιοι. Θέλουμε το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία μας, να λειτουργούν πλήρως στελεχωμένα για να καλύπτουν τις ανάγκες τις δικές μας, των παιδιών μας, των γονιών μας, των παππούδων μας και του τόπου μας», προσθέτουν οι εργαζόμενοι.

Τα αιτήματα
«- Να δοθούν γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών και κάθε είδους κίνητρα για να μείνουν στα νοσοκομεία και όχι κίνητρα να ιδιωτεύσουν.
- Αυξήσεις στους μισθούς σε όλους τους υγειονομικούς  - Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
- ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω των ΝΠΙΔ. Ενίσχυση και λειτουργία του ΕΣΥ αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων.
- Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου Μολάων, ως Γενικό Νοσοκομείο και αύξηση των οργανικών θέσεων.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών εργαζομένων».

4 προσλήψεις
στο Νοσοκομείο Σπάρτης      
Την ίδια στιγμή, πάντως, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, σε μια προσπάθεια να κλείσει τις «τρύπες» στο δυναμικό του Νοσοκομείου Σπάρτης, προέβη σε προκήρυξη τεσσάρων θέσεων ιατρών. Θα απασχοληθούν με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Σπάρτης και να καλυφθούν ανάγκες για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Συγκεκριμένα, οι ειδικότητες αφορούν:
 - Μία θέση Καρδιολογίας για το Καρδιολογικό τμήμα
 - Μία θέση Ακτινοδιαγνωστικής για το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα
 - Μία θέση Παθολογίας για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)
 - Μία θέση Γενικής Ιατρικής για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)
Η χρονική περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκινά την Παρασκευή (1/12) και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.

Διαφαίνεται έτσι η δεδηλωμένη πρόθεση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας να προβεί στην κάλυψη κενών, που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Σπάρτης και προκαλούν προβλήματα και αντιδράσεις στην κοινότητα των ασθενών. Κυρίως η εφημεριακή πλήρωση των ειδικοτήτων είναι το θέμα που ταλανίζει τη μονάδα της Σπάρτης, προκαλώντας αρρυθμίες και «μετακινήσεις» γιατρών από άλλα ιδρύματα. Εκεί επικεντρώνονται οι επισταμένες ενέργειες της ηγεσίας του ΓΝ Λακωνίας, που ανά τακτά διαστήματα προχωρά σε προκηρύξεις θέσεων βάσει και σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας. Εντούτοις, όπως έχει δείξει το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, περισσότερο είναι θέμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος του επιστημονικού προσωπικού η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, παρά οι διαδικασίες που κινούνται σε γραφειοκρατικό επίπεδο. Και μέχρι στιγμής, συχνά, η «πλάστιγγα» γέρνει κατά των μονάδων της Λακωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti