Έχασε «ύψος» φέτος ο τουρισμός στην Πελοπόννησο

Μειώθηκαν πάνω από 3% οι αεροπορικές αφίξεις

Τρίτη, 05 Δεκέμβριος 2023 07:28 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έχασε «ύψος» φέτος ο τουρισμός στην Πελοπόννησο

Θετικό πρόσημο είχε η πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2023, όπως φανερώνουν τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων που δημοσιοποίησε το ΙΝΣΕΤΕ, ερευνητικό εργαλείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2023, καταγράφηκαν 23 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 και παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,5%. Σε απόλυτα νούμερα, φέτος καταγράφηκαν 2,4 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις, ενώ σε σύγκριση μάλιστα με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 η άνοδος ανεβαίνει στο 12%.

Στον αντίποδα, ωστόσο, η μελέτη του Ινστιτούτου έδειξε μείωση στις αεροπορικές αφίξεις σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες, γεγονός που προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές και φορείς ως προς την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού και την ακολουθούμενη επικοινωνιακή στρατηγική.

Οι αφίξεις στα μεγαλύτερα αεροδρόμια
Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 6,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις εμφανίζοντας αύξηση 28,4%. Στη 2η θέση βρέθηκε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 2,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και άνοδο 20,3%. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3,6 εκατομμύρια, που δείχνει αύξηση 4,7% συγκριτικά με πέρυσι.

«Προσγείωση» των αφίξεων
σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες
«Παραφωνία» στο γενικό κλίμα αποτέλεσαν, σύμφωνα με την έρευνα, οι αεροπορικές αφίξεις σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες, εφόσον το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου αποτυπώθηκε μικρή μείωση συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Στην Πελοπόννησο συγκεκριμένα σημειώθηκαν 201.000 αφίξεις, γεγονός που «μεταφράζεται» σε ελάττωση 3,2% αναφορικά με το 2022. Στις δε Κυκλάδες υπήρξαν 1,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, που σηματοδότηση μείωση 7,2% σε σχέση με πέρυσι.

Πολλάλης: «Έλλειψη στρατηγικής»
Σχολιάζοντας τη συρρίκνωση των «ιπτάμενων» εισόδων στην Πελοπόννησο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, Δημήτρης Πολλάλης, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας προσέλκυσε λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το 2022 και αυτός είναι ο λόγος που καταγράφεται η μικρή πτώση φέτος».

Ο ίδιος απέδωσε την εικόνα σε «έλλειψη στρατηγικής στο μέτωπο των συμφωνιών με τις αεροπορικές εταιρίες», τονίζοντας ότι «στα πόστα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο και τις ανάγκες της αγοράς». Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πολλάλη, «είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καλαμάτας έχει συμβάλλει στην ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού».

Στο μεταξύ, αυτή την περίοδο, οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου είναι σε διαρκή επαφή με την Περιφέρεια, προκειμένου να ενισχυθεί η επικοινωνιακή εικόνα της Πελοποννήσου στις αγορές του εξωτερικού, με φόντο την τουριστική σεζόν του 2024.

Τονώθηκαν οι οδικές αφίξεις
Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 9,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,2 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, επίδοση που αντιστοιχεί σε αύξηση 33,1%. Σε απόλυτα νούμερα, στο α΄ δεκάμηνο του 2023 η χώρα είχε 2,4 εκατομμύρια επιπλέον οδικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Εντούτοις, σε σχέση με το 2019, καταγράφεται ακόμα υστέρηση έναντι 14,4%.

Ανεβασμένα τα ταξιδιωτικά έσοδα
Σε επίπεδο τουριστικών εισπράξεων, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 πανελλαδικά, ανήλθαν σε 17.919 εκατομμύρια, εμφανίζοντας άνοδος κατά 15,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Κομβικό θεωρείται, ωστόσο, το γεγονός ότι συγκριτικά με το 2019, καταγράφεται αύξηση των εσόδων της τάξης του 11,3%. Κατά την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, αυτό οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 11,7% και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 προς 18,3%.


με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti