Με 158 «ναι» υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2024

Προβλέπονται παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ

Κυριακή, 17 Δεκέμβριος 2023 20:53 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με 158 «ναι» υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2024

Προβλέπει παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ μέσω αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 2,137 δισ. ευρώ

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων το βράδυ της Κυριακής, όταν και ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση.

Ο κρατικός προϋπολογισμός 2024 έλαβε 158 «ναι» και 142 «όχι», ενώ οι αμυντικές δαπάνες υπερψήφισαν 249 βουλευτές, ενώ 51 ψήφισαν «όχι». Η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξήχθη με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η ψήφιση πραγματοποιήθηκε ταυτοχρόνως και με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες, για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.

Παροχές ύψους 1,6 δις
Προβλέπει παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ μέσω αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 2,137 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μερίδιο να απορροφούν οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024 που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 6,5% και κοστίζουν στα κρατικά ταμεία 906 εκατ. ευρώ.

Πέραν των δημοσίων υπαλλήλων αυξήσεις 3% στις αποδοχές τους θα έχουν οι συνταξιούχοι, οι οικογένειες με παιδιά, λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι τοποθετήσεις
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι μαζί με την επενδυτική βαθμίδα, η χώρα έχει ανακτήσει και την αξιοπιστία της. Σημείωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει με στοχευμένα μέτρα τους πλέον ευάλωτους της κοινωνίας και πρόσθεσε πως η απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών. Από την 1η Ιανουαρίου, όπως είπε, θα αυξηθούν κατά 20% οι αμοιβές των εφημεριών στο σύστημα υγείας. Προανήγγειλε επίσης ότι θα έρθει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ – το οποίο, όπως υπογράμμισε, θα γίνει νόμος του κράτους μέσα στον πρώτο μήνα της επόμενης χρονιάς.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολίασε πως έχει καταρρεύσει το σενάριο της αριστείας. Έκανε λόγο δηκτικά για «απουσία του κ. πρωθυπουργού από τη συζήτηση», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για «έντονη και αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα ζει μια μοναδική εποχή ευημερίας. Η προσπάθεια αυτή έχει ένα δομικό πρόβλημα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ζουν οι πολίτες». «Το βασικό πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια», σημείωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «οι 6 στους 10 δεν τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια».

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Τόνισε ότι η χώρα λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, έκανε λόγο για όξυνση των ανισοτήτων και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με την πολιτικής της που στηρίζεται σε επιδόματα και pass, αντί για μέτρα ουσίας, κρατάει ομήρους τους φτωχότερους Έλληνες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα του κόστους της στέγασης, τονίζοντας πως η στεγαστική κρίση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μαζί με την υγεία και την παιδεία για τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti