Γρηγοράκου για εικαστικό Γ. Λαλέ: «Η προσπάθεια φίμωσης ενός καλλιτεχνικού έργου μας γυρνάει σε σκοτεινές εποχές»

Τετάρτη, 20 Δεκέμβριος 2023 13:48 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γρηγοράκου για εικαστικό Γ. Λαλέ: «Η προσπάθεια φίμωσης ενός καλλιτεχνικού έργου μας γυρνάει σε σκοτεινές εποχές»

Η βουλευτής Λακωνίας και υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού, του τομέα Πολιτισμού και Ισότητας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα αλλαγής, Νάγια Γρηγοράκου, προχώρησε σε κοινή δήλωση με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε το έργο της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ.

Η κ. Γρηγοράκου τονίζει στη δήλωσή της ότι η προσπάθεια φίμωσης ενός καλλιτεχνικού έργου μας γυρνάει σε σκοτεινές εποχές και αναδεικνύει τη φοβική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην ελευθερία της τέχνης που αποτελεί κεκτημένο για κάθε ανοιχτή, σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία.

«Για εμάς, οι αξίες του συμβόλου της σημαίας για Ελευθερία είναι ιερές και απόλυτα συνδεδεμένες με τον αγώνα κάθε ανθρώπου που τις υπερασπίζεται. Όταν λοιπόν η τέχνη εμπνέεται από αυτές τις αξίες όχι μόνο δεν τις απαξιώνει, αλλά τις αναδεικνύει», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η εικαστικός Γεωργία Λαλέ χρησιμοποιεί το σύμβολο της ελληνικής σημαίας μέσα από το πρίσμα της καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργώντας μια ροζ σημαία για κάθε θύμα γυναικοκτονίας από το 2022, από σεντόνια γυναικών θυμάτων βίας. 

Και συνεχίζει: «Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης συρόμενος από την ακροδεξιά προσέγγιση του Προέδρου της Νίκης κ. Νατσιού, διεκδικώντας μερίδιο των ακροδεξιών ψηφοφόρων και κολακεύοντας τις ακροδεξιές κοιτίδες του κόμματός του, έδωσε εντολή να αποσυρθεί το συγκεκριμένο έργο.»

Τέλος, η βουλευτής Λακωνίας υπογραμμίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής «θεωρούμε ότι η ισότητα, αλλά και η ελευθερία στην καλλιτεχνική έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτες. Στεκόμαστε με συνέπεια απέναντι στην έμφυλη βία με ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως η ίδρυση των δομών για τις γυναίκες θύματα βίας και η διασφάλιση της λειτουργίας τους.Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στα θύματα βίας και να περιορίσει πρακτικές περιορισμού, οι οποίες δε συνάδουν με τη δημοκρατική μας συνείδηση».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti