Γ. Μουζόπουλος: «Δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να διδάσκουν στα ΑΕΙ»

Παρασκευή, 22 Δεκέμβριος 2023 14:50 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γ. Μουζόπουλος: «Δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να διδάσκουν στα ΑΕΙ»

Το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να διδάσκουν στα ΑΕΙ, υπογραμμίζει ο ιατρός-χειρουργός ορθοπεδικός του ΓΝ Λακωνίας και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Μουζόπουλος, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας. Επιπλέον υποδεικνύει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στα επαρχιακά νοσοκομεία όπου εδρεύει πανεπιστημιακό τμήμα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας.

Αναλυτικά η επιστολή Μουζόπουλου:
«Παλαιότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος μπορούσαν να διδάξουν προπτυχιακά μαθήματα στα πανεπιστήμια ως συμβασιούχοι, εξυπηρετώντας βασικές ανάγκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στην επαρχία και τις απομονωμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει διαθεσιμότητα διδασκόντων. Τώρα ο αποκλεισμός των δημόσιων υπαλλήλων από τη διδασκαλία στα πανεπιστημιακά τμήματα, στερεί την δυνατότητα απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας για την διεκδίκηση μιας μόνιμης θέσης Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στο απώτερο μέλλον.

Με τον τρόπο αυτό δεν διασφαλίζονται ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης σε θέσεις διδακτικού προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, με κριτήριο την προσωπική αξία και ικανότητα τους. Παράλληλα υποβιβάζεται το διδακτορικό των δημόσιων υπαλλήλων αφού δεν έχει αντίκρισμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ο νόμος επιτρέπει την άσκηση διδακτικού και συγγραφικού έργου για αυτούς.

Ταυτόχρονα η υποστελέχωση των πανεπιστημίων έχει δυσμενείς συνέπειες, αφού οι διορισμένοι μόνιμοι καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) αναγκάζονται να διδάξουν μαθήματα που δεν άπτονται της ειδικότητάς τους και της επαγγελματικής τους εμπειρίας, ενώ αντίθετα οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποκτήσει πολυετή και ειδική εμπειρία μέσα από τον επαγγελματικό τους χώρο, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να την μεταδώσουν στους φοιτητές και μελλοντικούς επαγγελματίες, όπως γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δυνατότητα των ιατρών ΕΣΥ που είναι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να διδάξουν προπτυχιακά μαθήματα σε πανεπιστημιακά τμήματα επαγγελμάτων υγείας, όταν η κλινική άσκηση των φοιτητών γίνεται στο νοσοκομείο, όπου οι ιατροί ΕΣΥ γνωρίζουν την κλινική κατάσταση των ασθενών και μπορούν να προάγουν την έρευνα.

Επιπλέον η πρόβλεψη για δημιουργία πανεπιστημιακού τύπου κλινικές σε επαρχιακά νοσοκομεία, όπου εδρεύει Πανεπιστημιακό Τμήμα Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας θα πρέπει να συζητηθεί, διότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για διορισμό ιατρών (Κλινικοί Καθηγητές από την βαθμίδα του Επιμελητή Β΄ υπό προϋποθέσεις), νοσηλευτών ή φυσικοθεραπευτών ή άλλων επαγγελματιών υγείας και θα καλύψει τα κενά των νοσοκομείων, αλλά και της εκπαίδευσης σε διδακτικό προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσει αυτά τα πανεπιστημιακά τμήματα στην επαρχία. Για παράδειγμα η Νοσηλευτική από τη Σπάρτη μετακόμισε στην Τρίπολη, ενώ συζητείται ότι θα πρέπει στο μέλλον να μεταφερθεί στην Πάτρα όπου υπάρχει Ιατρική Σχολή. Γιατί να μην γίνει πχ. το Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Τρίπολης ή της Σπάρτης πανεπιστημιακό, να στελεχώνεται από ιατρούς Παθολόγους ή νοσηλευτές μέλη ΔΕΠ που να διδάσκουν στο Τμήμα Νοσηλευτικής και να μην χρειάζεται να μεταφερθεί η σχολή στην Πάτρα; Αντίστοιχα θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο πανεπιστημιακής κλινικής που θα στηρίξει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Σπάρτη.

Με αφορμή το προσεχές νομοσχέδιο για την παιδεία, προτείνεται να κατατεθεί τροπολογία που να δίνει ξανά το δικαίωμα στους δημόσιους υπαλλήλους κατόχους διδακτορικού διπλώματος να διδάσκουν προπτυχιακά μαθήματα στα πανεπιστήμια και παράλληλα να γίνουν πανεπιστημιακές κλινικές στα επαρχιακά νοσοκομεία όπου εδρεύει πανεπιστημιακό τμήμα Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti