Ορκίστηκαν οι νέοι τοπικοί άρχοντες τού Δήμου Σπάρτης

Σε μια πανηγυρική τελετή στο Πανεπιστήμιο (ΦΩΤΟ) - Οι πρώτες τοποθετήσεις και δεσμεύσεις των αιρετών

Πέμπτη, 28 Δεκέμβριος 2023 19:34 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ορκίστηκαν οι νέοι τοπικοί άρχοντες τού Δήμου Σπάρτης

Σε κλίμα εορταστικό, με δόσεις περίσκεψης, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου, Μιχάλη Βακαλόπουλου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των προέδρων και των μελών συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων και των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων Δήμου Σπάρτης. Ο όρκος «πίστης στην πατρίδα και υπακοής στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους» δόθηκε την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής στη Σπάρτη.

Τον αγιασμό και την ορκωμοσία τέλεσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευστάθιος. Παρέστησαν βουλευτές του νομού, ο απερχόμενος περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι δήμων της Λακωνίας και όμορων νομών, εκπρόσωποι στρατιωτικών κι αστυνομικών αρχών όπως και δημόσιων και συλλογικών φορέων του τόπου.

Στον ευχετήριο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Ευστάθιος κάλεσε τους εκλεγέντες να δείξουν θυσιαστική αγάπη για τον τόπο, ενώ ανέφερε πως το Ευαγγέλιο λέει ότι «αν θέλει κάποιος να είναι πρώτος, πρέπει να είναι έσχατος» και σύμφωνα με τον λαό μας «η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά». Κυρίως όμως προέτρεψε τους νέους άρχοντες να δείξουν την αγάπη τους στον δήμο με την εργασία τους, αφού «η εποχή μας είναι αυτή που απαιτεί την εργώδη προσπάθεια».

Ο νέος δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα και συναίσθηση μεγάλης ευθύνης -την οποία αναλαμβάνω με τους συνεργάτες μου- ο όρκος που ενώπιον Θεού και ανθρώπων δώσαμε πριν από λίγο για να υπηρετήσουμε τον τόπο μας. Ένας όρκος που έρχεται να επισφραγίσει την εντολή που εσείς, οι συνδημότες και οι συνδημότισσές μας δώσατε τον Οκτώβρη. Μια εντολή που έχουμε σκοπό να τηρήσουμε. Συνειδητά επέλεξα να κινηθώ με χαμηλούς τόνους την προεκλογική περίοδο επιδιώκοντας συναίνεση και σύνθεση. Η συμμετοχή στα κοινά πρέπει να είναι με ανιδιοτελή σκοπό, όχι αυτοσκοπός. Μοναδικός γνώμονας για όλους μας πρέπει να είναι η υπηρέτηση του κοινού καλού και η υποταγή του “εγώ” στο “εμείς”. Έτσι θα πορευτώ. Έτσι θα υπηρετήσουμε τον Δ. Σπάρτης, σεμνά και ταπεινά, πλην όμως δυναμικά και αποφασιστικά. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί, αφήνοντας πίσω τις στείρες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Να τις αφήσουμε οριστικά στο χρονοντούλαπο και να πάμε όλοι μαζί μπροστά τον τόπο μας, εκεί που του αξίζει και του αρμόζει».

Για τους συνεργάτες του ανέφερε πως «ούτε τους έταξα κάτι αλλά ούτε κι αυτοί ζήτησαν κάτι για τη συμμετοχή τους στον συνδυασμό μας. Δυστυχώς εκλέχτηκαν μόνο 21 σύμβουλοι και κάποιοι πρόεδροι στα τοπικά συμβούλια. Για μένα όμως, η ομάδα είναι που κάνει τη διαφορά και έτσι, σαν ομάδα, θα συνεχίσουμε μαζί. Υπόσχομαι ότι θα υπερβάλουμε εαυτόν και θα υπηρετήσουμε με ανιδιοτέλεια, αφοσίωση, όραμα και τόλμη τη Σπάρτη και τα χωριά μας». Είπε ακόμα πως «θα σκύψουμε πάνω στην καθημερινότητα, παράλληλα όμως θέλουμε να δρομολογήσουμε τα αναπτυξιακά έργα εκείνα που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Καλώ όλους τους φίλους, της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο να λειτουργήσουμε από κοινού για το καλό του δήμου. Ντία, Βαγγέλη, Τασία, Πέτρο, Δημήτρη, να γίνουμε μια γροθιά για το καλό του τόπου, την ανάπτυξη και την ευημερία. Έχουμε σκοπό να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο και χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να διεκδικήσουμε με ολοκληρωμένες προτάσεις έργα για την ανάπτυξη του τόπου. Σε άψογη και αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, με τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες, με δήμους και όμορων νομών με τους οποίους θα συνδιεκδικήσουμε τα καλύτερα».

Τέλος, ο Μ. Βακαλόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει πως θα φροντίσει για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος όλων των εργαζομένων στον δήμο, ενώ συμπλήρωσε πως η πόρτα του θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους και θα συνεχίσει να είναι ο Μιχάλης που όλοι ξέρουν.

Η Ντία Τζανετέα, τόνισε πως «η παράταξή μας ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, δεν θα μηδενίσει ούτε θα υπονομεύσει, χάριν του πολιτικού οφέλους, γιατί για τη Σπάρτη και τα χωριά μας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για μεθοδεύσεις, ούτε για πειράματα, ούτε για παιχνίδια», ενώ υπογράμμισε πως «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτουμε». Είπε ότι στην παράταξή της υπάρχουν παρακαταθήκες, «υπάρχουν όνειρα και οράματα. Δεν ξεκινάμε σήμερα το ταξίδι στην αυτοδιοίκηση. Αλλά συνεχίζουμε το ταξίδι. Προσαρμόζοντας τα σχέδιά μας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των γεγονότων». Δήλωσε «υπερήφανη για την ομάδα μας» και πρόσθεσε πως «έχουμε το χρέος, έχουμε και την ικανότητα να υπερασπίσουμε την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας». Μάλιστα τόνισε πως όλοι και όλες κρίνονται και αξιολογούνται και «είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό». Τέλος, αναγνώρισε πως «χρειάζεται σύγκλιση και συνεργασία», όμως, «στο πλαίσιο όχι μιας ευκαιριακής εκμετάλλευσης, για τα μάτια των πολλών, αλλά μιας πολιτικής κουλτούρας, που διαθέτουμε και υιοθετήσαμε κατά την πορεία μας».

Λακωνικός ο Βαγγέλης Βαλιώτης τόνισε πως η παράταξή του θα στηρίξει ό,τι θετικό, ενώ υπογράμμισε την ανεξαρτησία και την προάσπιση της Αυτοδιοίκησης από τις κάθε είδους επιβουλές της κεντρικής εξουσίας.

Σύντομη στην τοποθέτησή της, η Τασία Κανελλοπούλου μίλησε για μια βραδιά «γιορτή της Αυτοδιοίκησης», αναγνώρισε την προσφορά όλων όσων υπηρέτησαν την πόλη και δήλωσε πρόθυμη, ως παράταξη, «να βάλουμε πλάτη και να λύσουμε προβλήματα».

Την πρόθεσή του για υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και των δικαιωμάτων του λαού, «μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο», διατράνωσε για άλλη μία φορά στην ομιλία του ο Δημήτρης Αρφάνης. Γνώμονας, «οι ανάγκες των πολλών».

Ο δε απερχόμενος Πέτρος Δούκας, εύχαρις, κατέδειξε στον νέο δήμαρχο τα επιτεύγματα της δημοτικής του θητείας και σύστησε την επιλογή της συνέχειας.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Λακωνίας, Ν. Κρητικός, Θ. Δαβάκης και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας.

Δ.Π.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti