Τα Φώτα και ο φωτισμός στη Λακωνία

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων το Σάββατο 6 Ιανουαρίου

Πέμπτη, 04 Ιανουάριος 2024 13:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα Φώτα και ο φωτισμός στη Λακωνία

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και κάθε επισημότητα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Λακωνία.

Στην πρωτεύουσα Σπάρτη και σε άλλες περιοχές του νομού θα λάβει χώρα το καθιερωμένο τελετουργικό σε ιερούς ναούς, που θα ξεκινήσει με όρθρο και πανηγυρική Θεία Λειτουργία και θα επιστεγασθεί με την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού. Στις παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Λακωνίας, σημείο αναφοράς και κορύφωσης της Δεσποτικής εορτής αποτελεί ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Στο Γύθειο
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Γύθειο και ώρα 10:00 πμ θα λάβει χώρα η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, στην οποία θα προστεί ο  σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄.

Στη συνέχεια, θα εκκινήσει η θρησκευτική πομπή με κατάληξη στη συμβολή της οδού Βασιλέως Παύλου με την κεντρική πλατεία Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη του Γυθείου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και η ανάσυρσή του από κολυμβητές.

Τις εκδηλώσεις αναμένεται να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι Αρχών, φορέων και συλλογικοτήτων και απλοί πολίτες.

Τελετάρχης έχει οριστεί η αντιδήμαρχος Αν. Μάνης, Ελένη Δρακουλάκου.

Στη Νεάπολη
Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στη Νεάπολη Βοιών, στις 7:00 μμ θα τελεστούν ο όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία κι εν συνεχεία η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, από τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλο, Βοηθό Επίσκοπο της ΙΜΜΣ.

Μετά το πέρας της ακολουθίας θα λάβει χώρα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στην προβλήτα της Νεάπολης.

Στον υπόλοιπο νομό
Με την αναμενόμενη μεγαλοπρέπεια θα εορταστεί η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων και στον Μητροπολιτικό Ναό και τους άλλους ενοριακούς ναούς της Σπάρτης, αλλά και στις κατά τόπους εκκλησίες σε πόλεις όπως οι Μολάοι, η Σκάλα, η Αρεόπολη κ.α., ενώ κατάδυση του Σταυρού και αγιασμός των υδάτων θα διεξαχθούν σε περιοχές όπως η Ελαφόνησος, η Ελαία, η Πλύτρα κ.α..

Με υπεύθυνη δήλωση
η ανάσυρση του Σταυρού στο Γύθειο
Δήλωση στο Λιμεναρχείο Γυθείου οφείλουν να καταθέσουν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον εορτασμό των Θεοφανείων, για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού στο Γύθειο.

Συγκεκριμένα, στο Γραφείο Γενικής Αστυνομίας του Λιμεναρχείου Γυθείου (τηλ: 27330-22262), οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζουν κολύμβηση, είναι καλά στην υγεία τους, ενώ σε περίπτωση συμμετοχής ανηλίκων απαιτείται επιπρόσθετη συγκατάθεση των γονέων τους.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως και πριν την έναρξη της τελετής το Σάββατο (6/1), εφόσον αυτό καθίσταται εφικτό από τις ανάγκες της βάρδιας επιφυλακής του Λιμεναρχείου Γυθείου, με την επίδειξη του αστυνομικού δελτίου ταυτότητος ή διαβατηρίου των συμμετεχόντων. Όσοι δεν υποβάλουν εγκαίρως στη Λιμενική Αρχή Γυθείου τα ως άνω απαιτούμενα δικαιολογητικά, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις.

Η θέση από την οποία θα πραγματοποιηθεί η κατάδυση των ενδιαφερομένων εντός θαλάσσης θα καθοριστεί από το Λιμεναρχείο Γυθείου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti