Εγκαινιάστηκε η Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση στη Λακωνία

Με αγιασμό ξεκίνησε η λειτουργία του 1ου Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου στην Πετρίνα - Στη μονάδα φοιτούν αρχικά 14 μαθητές

Τρίτη, 30 Ιανουάριος 2024 07:27 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκαινιάστηκε η Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση στη Λακωνία

Το κουδούνι ήχησε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο–Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥ-Λ) Ανατολικής Μάνης, που εδρεύει στο διδακτήριο της Τοπικής Κοινότητας Πετρίνας. Είχε προηγηθεί ο αγιασμός του σχολείου που τελέστηκε από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ΄, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, με τον ιεράρχη να εύχεται καλή επιτυχία σε διδάσκοντες και διδασκομένους.

Το εκπαιδευτήριο που αποτελεί το μοναδικό στο είδος του στη Λακωνία, αναμένεται να αναβαθμίσει συνολικά τις εκπαιδευτικές δομές του τόπου. Με  ωφελούμενους πρώτα τα ίδια παιδιά και φυσικά τις οικογένειές τους, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ανατολικής Μάνης έρχεται -μετά και τη λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Βασιλείου το 2022- να ενισχύσει την ισοτιμία, καλύπτοντας ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Στα θρανία οι πρώτοι μαθητές
Το σχολείο στην Πετρίνα το οποίο μετά από εισηγήσεις, διεκδικήσεις και σειρά ενεργειών, ιδρύθηκε κι επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2023 με σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και της τότε υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνας Μιχαηλίδου, ξεκινά τη λειτουργία του σε αρχική φάση με δυναμικό 14 μαθητών και 8 εκπαιδευτικών. Επιδίωξη είναι, το προσεχές διάστημα, ολοένα και περισσότεροι διδασκόμενοι να διαβούν το κατώφλι της μονάδας, αλλά και να ενισχυθεί η στελέχωση σε διδακτικό προσωπικό.

Ανδρεάκος: «Έρχεται να καλύψει
πραγματικές ανάγκες με ουσιαστικό τρόπο»
Όπως ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος, «ως Δήμος Ανατολικής Μάνης διαβεβαιώνουμε  ότι πρόθεσή μας είναι η άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη λειτουργία τού σχολείου, ενός σχολείου που ανάλογό του δημιουργείται πρώτη φορά στο νομό μας και έρχεται να καλύψει με ουσιαστικό τρόπο πραγματικές ανάγκες.

Εξάλλου, είναι σταθερή μας επιδίωξη η προαγωγή της ισότιμης εκπαίδευσης και η παροχή των απαραίτητων εφοδίων για την αυτόνομη διαβίωση και την ομαλότερη ένταξη όλων των μαθητών στην κοινωνία.

Γι’ αυτό είναι συνεχείς οι προσπάθειες του Δήμου Ανατολικής Μάνης για την άρση κάθε μορφής αποκλεισμού, για την εξάλειψη κάθε στιγματισμού, με τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών που στοχεύουν στην ουσιαστική στήριξη όλων των πολιτών. Άλλωστε είμαστε συμμέτοχοι του οράματος που θέλει μια ανοιχτή και χωρίς εμπόδια δημοκρατική κοινωνία, η οποία να διασφαλίζει την αυτονομία και την ευημερία με ίσους όρους».

Στην τελετή παρέστησαν, ανάμεσα σε άλλους, οι βουλευτές Λακωνίας, Ν. Κρητικός, Θ. Δαβάκης και Ν. Γρηγοράκου, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θ. Βερούτης και ο αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού  & Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Σπ. Τζινιέρης, ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δ. Οικονομόπουλος, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, Ευστ. Λιακοπούλου και ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, Φ. Πολίτης. Επίσης, παρέστησαν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου, Ν. Καραλής, ο  πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Λακωνία, Στ. Λαμπρινάκος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Κρητικός: «Τα καταφέραμε»
Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής Νεοκλής Κρητικός ανέφερε με αφορμή τα εγκαίνια της νεοσύστατης σχολικής μονάδας: «Προσπαθήσαμε συντονισμένα, με ένα πλέγμα ενεργειών να επισπεύσουμε την έναρξη λειτουργίας τού σχολείου», σημείωσε και κατέληξε: «Είμαστε ευτυχείς που το καταφέραμε!».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti