Οι Τρεις Ιεράρχες εορτάστηκαν στον ΙΝ Αγ. Νικολάου Σπάρτης

Η τελετή συνδυάστηκε με χειροτονία νέου διακόνου

Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2024 16:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι Τρεις Ιεράρχες εορτάστηκαν στον ΙΝ Αγ. Νικολάου Σπάρτης

Με ιδιαίτερο τρόπο εορτάστηκε φέτος η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Παιδείας, στον ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης, αφού κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε και η εις διάκονον χειροτονία του μοναχού π. Νικηφόρου Καραμπάτου, ο οποίος είναι δάσκαλος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης.

Αρχικά τελέσθηκε ο πανηγυρικός όρθρος και στη συνέχεια η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου, Βοηθού Επισκόπου της ΙΜΜΣ, του πανοσ. αρχ. Ευσταθίου Πορφύρη, ιεροκήρυκα της τοπικής Εκκλησίας και άλλων κληρικών.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, που παρακολούθησαν εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες όμορων σχολικών μονάδων, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, τελέσθηκε η εις διάκονον χειροτονία του π. Νικηφόρου Καραμπάτου. Η ημέρα που επιλέχθηκε για την χειροτονία, ήτοι η εορτή των Τριών Ιεραρχών, είχε συμβολικό χαρακτήρα, αφού ο νέος διάκονος είναι εκπαιδευτικός και μάλιστα οι μαθητές του, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου που υπηρετεί, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία ιδιαίτερη τελετή και να αναφωνήσουν «άξιος» για τον αγαπημένο τους δάσκαλο.

Στην χειροτονητήρια ομιλία του, ο π. Νικηφόρος επισήμανε αρχικά ότι νιώθει «μεγάλο το βάρος της ευθύνης» που επωμίζεται και προσεύχεται «στον Πανάγαθο Θεό και την Παναγία» να τον ενδυναμώσουν, ώστε να «αποδειχθεί άξιος της υψηλής αποστολής» του. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην γνωριμία του, σε ηλικία μόλις 5 ετών, με τον μετέπειτα πνευματικό του γέροντα, θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλο, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά για «την αγνή αγάπη» στο πρόσωπό του και την «ανύστακτη πνευματική καθοδήγησή του».

Στη συνέχεια, ο νέος διάκονος απηύθυνε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον σεπτό ποιμενάρχη κ. Ευστάθιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σαν πνευματικός πατέρας αγκαλιάζει, στηρίζει και προστατεύει τα παιδιά του, ενώ παράλληλα αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης με τα θεόπνευστα κηρύγματα, το αποστολικό του έργο και την θυσιαστική αγάπη του».

Επίσης, ευχαριστίες εξέφρασε ο π. Νικηφόρος προς τον εφημέριο του ΙΝ Αγίου Νικολάου, πρωτ. Κωνσταντίνο Ορφανάκο, τον ιεροκήρυκα της ΙΜΜΣ, αρχ. Ευστάθιο Πορφύρη, τον ηγούμενο της ΙΜ Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, αρχ. Εφραίμ Μιλτιάδου, τον ηγούμενο της ΙΜ Ιβήρων Αγίου Όρους, αρχ. Ναθαναήλ και τους ιερείς που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία. Επίσης, ευχαρίστησε τους γονείς και τον αδελφό του, τους δασκάλους και τους καθηγητές του, τον διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου και τους συναδέλφους του δασκάλους, καθώς και αγαπημένα του πρόσωπα που παραβρέθηκαν στην χαρμόσυνη αυτή ημέρα.

Ολοκληρώνοντας, επικαλέστηκε την χάρη και την προστασία του Οσίου Νικηφόρου, του οποίου φέρει το όνομα και των Τριών Ιεραρχών.

Στην προσφώνησή του, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος υπογράμμισε ότι «στην εποχή μας, που είναι στεγνωμένη από ιδανικά και αξίες, ο Θεός δεν αφήνει την κοινωνία απαρήγορη, αλλά εμφανίζει κατά καιρούς άξιους ανθρώπους». Ο ιεράρχης στάθηκε ιδιαίτερα στη «βαθιά πίστη του νέου διακόνου», ενώ τόνισε ότι «η απόφασή του να υπηρετήσει το Ιερό Θυσιαστήριο, αν και είναι ήδη διορισμένος δάσκαλός, είναι πέρα από αξιέπαινη και ιδιαίτερα διδακτική για όσους έχουν δισταγμό να ιερωθούν».

Στη συνέχεια, ο σεβασμιώτατος μίλησε για τον «δύσβατο, αλλά και ωραίο δρόμο της ιερωσύνης, που απαιτεί αταλάντευτη πίστη, θυσιαστική αγάπη για τον συνάνθρωπο και ψυχικό σθένος». Ολοκληρώνοντας, επαίνεσε τον θεοφιλέστατο κ. Θεόφιλο, για την πνευματική καθοδήγηση του χειροτονηθέντα, καθώς και την οικογένεια του π. Νικηφόρου που τον στήριξε στην απόφασή του.

Μετά την χειροτονία και πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ευλογήθηκαν οι άρτοι που πρόσφεραν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των μαθητών. Ο σεβασμιώτατος στη δευτερολογία του επαίνεσε τα παιδιά για την άψογη παρουσία τους. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στους δύο κληρικούς που συμμετείχαν στην τελετή και οι οποίοι ήταν εκπαιδευτικοί, τον εφημέριο του ναού, πρωτ. Κωνσταντίνο Ορφανάκο, συνταξιούχο καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, και τον πρωτ. Λάζαρο Σκάγκο, εφημέριο Μυστρά, συνταξιούχο δάσκαλο, ο οποίος μάλιστα υπηρέτησε επί σειρά ετών το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης ακόμα και από τη θέση του διευθυντή. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε οι Τρεις Ιεράρχες «να φωτίζουν και να προστατεύουν τη μαθητιώσα νεολαία και τους εκπαιδευτικούς».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti