Ζωντανό κύτταρο το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

Κοσμοσυρροή στη δράση δωρεάν νομικής πληροφόρησης

Πέμπτη, 08 Φεβρουάριος 2024 13:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ζωντανό κύτταρο το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η 3η εκδήλωση δωρεάν νομικής πληροφόρησης, «για όλους τους εργαζόμενους και μάλιστα δια ζώσης», που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, σε συνεργασία με το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ (Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ), την Τετάρτη 7/2, στον πάντα φιλόξενο χώρο του Εργατικού Κέντρου στη Σπάρτη. Χαρούμενος με τη δράση ήταν ο πρόεδρος Νίκος Μηνακάκης που στα πηγαδάκια διέδιδε ότι, «η επόμενη θα είναι πολύ καλύτερη».

«Μέλι έσταζε» για το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας ο Θανάσης Παπαδολιάς, διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Πελοποννήσου και συντονιστής τού κλιμακίου από 4 νομικούς συμβούλους του Ινστιτούτου και 4 διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι συμμετείχαν στη δράση.

Μιλώντας στον «ΛΤ» ο κ. Θ. Παπαδολιάς, τόνισε πως κόντρα σε ένα γενικευμένο κλίμα αντισυνδικαλισμού που καλλιεργείται τεχνηέντως από τις κυβερνήσεις και τα κεντρικά ΜΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας «είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση, ένα ζωντανό κύτταρο για το αύριο του κόσμου της εργασίας με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει».

Μεγάλο αγκάθι το Συνταξιοδοτικό
Ο διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Πελοποννήσου, τόνισε πως το ζήτημα των συντάξεων ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους όλων των Ταμείων λόγω των πολλών συστημάτων που επικρατούν και «μπερδεύουν τον κόσμο». Μάλιστα το 90% των αποριών και των ερωτήσεων που απευθύνθηκαν προς τους 4 εργατολόγους τού Ινστιτούτου αφορούσαν τις συντάξεις.

Εργασιακά Δικαιώματα
Αλλά και για τα Εργασιακά Δικαιώματα, τις συμβάσεις, τις αποδοχές, τις άδειες, την εξαρτημένη εργασία Ιδιωτικού Δικαίου και για ζητήματα απασχόλησης - προγράμματα κατάρτισης, προκηρύξεις ΑΣΕΠ, απάντησαν οι εργατολόγοι.

Γενικευμένη ανασφάλεια
Περαιτέρω ο κ. Παπαδολιάς περιέγραψε στον «ΛΤ», πως οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα περιβάλλον γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές προτιμούν να συμβουλεύονται το Ινστιτούτο, τηλεφωνικά ή και ανώνυμα ακόμα, φοβούμενοι αντίποινα από την πλευρά της εργοδοσίας. Τέλος, ανέφερε πως πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας είναι να επιστρέψει στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφού η μνημονιακή δέσμευση έχει λήξει. Και υπενθύμισε πως «ο πρώην πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, αρνούνταν ακόμα και να συναντήσει τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο».

Μεγάλη συμμετοχή – Άριστη οργάνωση
Έκανε εντύπωση πόσο καλά είχε οργανωθεί αυτή η εκδήλωση ζωντανής ενημέρωσης όπου συμμετείχαν εκατοντάδες κόσμου. Είχαν κλειστεί τηλεφωνικά ραντεβού για κάθε εργαζόμενο ατομικά. Ο ενδιαφερόμενος πήγαινε μια συγκεκριμένη ώρα στη Γραμματεία που λειτουργούσε στην πρώτη αίθουσα τού Εργατικού Κέντρου. Εκεί γινόταν μια αρχική κατηγοριοποίηση και στη συνέχεια καθοδηγούνταν σε ένα από τα 4 «τραπέζια» των εργατολόγων που βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων. Το ραντεβού ήταν σύντομο, περίπου 15 λεπτών. Η όλη διαδικασία ήταν λειτουργική και αποδοτική ενώ στηρίχτηκε και στην εθελοντική συνεισφορά μελών του Εργατικού Κέντρου.

Γενική απεργία στις 17 Απριλίου
«Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας θα πυκνώσουν», καθ’ οδόν προς την κορύφωση της 24ωρης γενικής απεργίας στις 17 Απριλίου 2024, που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας», τόνισε ο πρόεδρος τού Εργατικού, Νίκος Μηνακάκης. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων είναι οι αυξήσεις στους μισθούς, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πάταξη της αισχροκέρδειας. Και πάνω απ’ όλα η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο, στους σχεδιασμούς της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου είναι να δρομολογηθούν ανάλογες δράσεις και σε άλλες πόλεις του νομού, ευρύτερα.

Τέλος ας αναφερθεί πως, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, όπως ειπώθηκε, «προτάσσει τη συγκρότηση ενός δικτύου συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, με στόχο την παροχή αφενός έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, αφετέρου διαμεσολάβησης και υποστήριξης σε εργαζόμενους Έλληνες και οικονομικούς μετανάστες για θέματα εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και για θέματα απασχόλησης και κατάρτισης».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti