Κλιμάκωση αντί εκτόνωση το κλίμα στα μπλόκα

Η στάση των Πελοποννησίων-Λακώνων αγροτών μετά την επαφή με τον πρωθυπουργό - Βρουλίτης: «Ο καπνός που βγήκε ήταν πιο μαύρος και από τα λάστιχα που καίγονται»

Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2024 07:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κλιμάκωση αντί εκτόνωση το κλίμα στα μπλόκα

Χωρίς ουσιαστικό ή έστω άμεσο αποτέλεσμα για την ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων και την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τρίτη (13/2) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τον διάλογο που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε ήπιο και καλό κλίμα κατανόησης, οι κινητοποιηθέντες υποστήριξαν ότι θα επιστρέψουν στα μπλόκα για να συζητήσουν και να πάρουν τις αποφάσεις τους, ενώ υπογράμμισαν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματά τους.  Οι ίδιοι την Τετάρτη εμφανίζονται ανικανοποίητοι, υπογραμμίζοντας πως «πρακτικά δεν δόθηκαν λύσεις» στις διεκδικήσεις τους. Άλλες πηγές υποστηρίζουν, πάντως, ότι οι αγρότες φαίνεται να έχουν χωριστεί στα δύο, με αυτούς που λένε «ναι» στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και εκείνους που θεωρούν ικανοποιητικό το πακέτο της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στους αγρότες τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 40 εκ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου.

Μητσοτάκης: «Κοινός τόπος που θα λαμβάνει υπόψιν
προβληματισμούς και δημοσιονομικά δεδομένα»
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους αγρότες, σημείωσε: «Να σας ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις σας και την αξιοπρέπεια με την οποία εκφράσατε τα αιτήματά σας. Όπως, επίσης, να επισημάνω ότι οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες. Αρκετές, όμως, για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποία είστε αντιμέτωποι. Γνωρίζω ότι είστε αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής». Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα: «Πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα τα οποία υποψιαζόμαστε ότι θα μας θίξετε. Θέλω να τονίσω ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε και εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης, όπως νομίζω ότι έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς, αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα».

Αγρότες: «Ουσιαστικές λύσεις για να συνεχίσουμε
να μένουμε στα χωριά και να παράγουμε»
Εκ μέρους της Επιτροπής μπλόκων, ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε προς τον πρωθυπουργό: «Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να μένουμε στα χωριά μας, που είναι και αυτό ένα ζητούμενο. Η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό. Και ταυτόχρονα να μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε, ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

mitsotakis agrotes

Βρουλίτης: «Αυτά που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός
δεν φτάνουν ούτε να βάλουμε μπροστά το τρακτέρ»
Σε πελοποννησιακό και δη λακωνικό επίπεδο, οι παραγωγοί εμφανίζονται απογοητευμένοι  και δυσαρεστημένοι από τη στάση της κυβέρνησης, παρά τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως ανέφερε στον «ΛΤ» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) και εκπρόσωπος του λακωνικού μπλόκου αγροτοκτηνοτρόφων, Βασίλης Βρουλίτης, «αυτό που βγήκε από την συνάντηση είναι η αμέριστη συμπάθεια που έχει ο πρωθυπουργός στους αγρότες», λέει με αρκετή δόση καυστικότητας και σαρκασμού.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως «ο καπνός που βγήκε ήταν πιο μαύρος και από τα λάστιχα που καίγονται. Δεν έδωσε καμία ουσιαστική λύση ο πρωθυπουργός στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας αγροτοκτηνοτρόφος. Μας έριξε πάλι στην ατομική ευθύνη, δηλαδή ο καθένας να σωθεί μόνος του. Αυτά που ανάγγειλε ότι θα δώσει δεν φτάνουν, όχι για να καλλιεργήσουμε, αλλά ούτε για να βάλουμε μπροστά το τρακτέρ».

«Θερμότερες» οι επόμενες μέρες
Ο Β. Βρουλίτης ξεκαθαρίζει ότι ο προσανατολισμός και η τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι για συνέχιση και εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων: «Εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα και οργανώνουμε την πάλη μας με όλες τις μορφές το επόμενο διάστημα και με κλιμάκωση και κάθοδο και άνοδο στην Αθήνα», τονίζει.

Οι κυβερνητικές παροχές
Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών:
- Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια. Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ στη Βουλή, «η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την κιλοβατόρα στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης, η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό.
-  Προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.  «Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πώς κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν», σημείωσε ο Λ. Αυγενάκης.

Ρυθμίσεις για μείωση
του κόστους παραγωγής
Ο υπουργός Λ. Αυγενάκης υπενθύμισε και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προ ημερών:
- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για 3η συνεχόμενη χρονιά, με  κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο.
- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.
 Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, «από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει σε:
• Μείωση της φορολογίας στους αγρότες, με δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50%. Θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.
• Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
• Μείωση ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti