ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

«Όχημα συναλλαγής οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί»

Δευτέρα, 19 Φεβρουάριος 2024 08:02 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου συμμετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Τα μέλη της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιήσουν στις 11 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

«Ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών»
Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως, «ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2024 από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος και ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες, που είχαν ως αποτέλεσμα πενήντα επτά (57) συμπολίτες μας - στην πλειονότητα τους νέα παιδιά - να βρουν φρικτό θάνατο και οι οικογένειές τους να βυθιστούν στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ, στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.»

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει πως η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων 15 ετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη στελέχωση των υπηρεσιών που οξύνονται ακόμα περισσότερο λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει απωλέσει το 40% του ανθρώπινου δυναμικού της τα τελευταία χρόνια, ενώ μέρος αυτού έχει αντικατασταθεί από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω προγραμμάτων Ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες, δίχως πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των δημοτών και των Τοπικών Κοινωνιών. Αποτέλεσμα, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση “επαίτης” απόλυτα εξαρτημένη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αφού για κάθε τι εκλιπαρεί για την ένταξη της σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο!»

Μεγάλες οι ευθύνες των αιρετών
Επιπλέον υπογραμμίζεται πως, «οι ευθύνες των αιρετών μεγάλες, αφού υποκύπτουν στο σύστημα πολιτικής εξάρτησης ακυρώνοντας τον Αυτοδιοικητικό τους ρόλο που πρέπει να είναι καθαρά διεκδικητικός. Ικανοποιημένοι δηλώνουν μόνο όσοι βρίσκουν ως ευκαιρία τη συγκυρία «συναλλαγής», με κάθε λογής μικρούς ή μεγάλους εργολάβους, οι οποίοι αποσκοπούν στο εύκολο κέρδος με μικρό και μη ποιοτικό έργο τις περισσότερες φορές!»

Διεκδικήσεις
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση της διάταξης Βορίδη. Ενδιαφέρον εδώ να αναφερθεί πως ζητά «την κατάργηση των “Αναπτυξιακών Οργανισμών” που αποτελούν “όχημα” συναλλαγής, κατασπατάλησης Δημοσίου χρήματος και διαφθοράς!». Αναλυτικά ζητά,
«-Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, άνω του πληθωρισμού
-Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
-Αναγνώριση μισθολογικά της διετίας 2016-2017
-Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
-Αφορολόγητο εισόδημα στα 12.000 ευρώ
-Αύξηση του ποσού τους Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας και ένταξης νέων κατηγοριών
-Μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
-Κατάργηση της «Διάταξης Βορίδη» για υποχρεωτικές εφέσεις μόνο σε ότι αφορά σε εργασιακές διεκδικήσεις
-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια οργανικά κενά σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.»

Συνέπεια του «πάμε και όπου βγει»
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτηρίζει το έγκλημα των Τεμπών «συνέπεια της πολιτικής του “πάμε και όπου βγει”. Της πολιτικής που όλα βρίσκονται στον... αυτόματο πιλότο και υπάρχει μόνο συνεννόηση και συνέπεια όταν πρόκειται να οργανωθεί η ρεμούλα και να μεθοδευτεί η ληστεία σε βάρος του Δημοσίου και των πολιτών. Είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει πιο πιστά από κάθε άλλη η νυν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) και στόχο έχει τα δημόσια αγαθά να γίνονται θυσία στο βωμό του εύκολου κέρδους του κεφαλαίου, αδιαφορώντας πλήρως για τις ζωές των ανθρώπων και το μέλλον της κοινωνίας.»

«Εγκληματική αδιαφορία και κοροϊδία»
Και προσθέτει: «Απαξίωση, εγκληματική αδιαφορία, κοροϊδία παντού. Προκύπτει ολοφάνερα και από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η “στρόφιγγα” των προσλήψεων έχει κλείσει εδώ και δέκα πέντε (15) χρόνια, με αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση των Υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας το πρόβλημα έχει οξυνθεί περισσότερο είτε αφορά στο Διοικητικό, είτε στο Εργατοτεχνικό, είτε στο Παιδαγωγικό προσωπικό. Δεκατέσσερα (14) χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 2016-2017, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής και οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Εμπαίζει τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο γενικότερα με τις αυξήσεις-κοροϊδία που έδωσε από 1-1-2024, δηλαδή 38,00 έως 42,00 ευρώ καθαρά τον μήνα.»

«Λεφτά υπάρχουν για κολλητούς και ημέτερους»
Η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ περιγράφει: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) δεν έχει... χρήματα για τους Δημόσιους λειτουργούς και για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες (θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού είπε για τους αγρότες) έχει όμως για κολλητούς και ημέτερους. Τους Διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου - τα δικά της παιδιά - στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα!» Επιπλέον η Ομοσπονδία απαιτεί, «να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι του εγκλήματος των Τεμπών. Οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν. Απαιτούμε αλλαγή της πολιτικής που έχει φέρει πόνο, δυστυχία, οικονομική εξαθλίωση και απαξίωση στην Ελληνική Κοινωνία. Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα και πραγματικές αυξήσεις κόντρα στο ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει τα πενιχρά εισοδήματά μας.»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti