Ο Γιάννης Παναγόπουλος από τη ΓΣΕΕ στη Σπάρτη

Η ενημέρωση κλιμακίου ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στις 17 Απριλίου (ΦΩΤΟ) - Τι ανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας στον «ΛΤ» για μισθούς, συμβάσεις, Εργατικό Δίκαιο

Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2024 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Γιάννης Παναγόπουλος από τη ΓΣΕΕ στη Σπάρτη

«Ενθουσιασμένος» δήλωσε στον «ΛΤ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ύστερα από το πέρασμά του από τη Σπάρτη, την Τρίτη (20/2). Ο ίδιος, περιέγραψε τον εαυτό του ως «θαυμαστή της Σπάρτης», ενώ επέμεινε να αναφέρεται «στη μαγεία» που ένοιωσε όταν είχε επισκεφτεί για πρώτη φορά τη λακωνική πρωτεύουσα, «σε νεαρή ηλικία», μένοντας «έκθαμβος από την εικόνα της πόλης και την εξαιρετική της ρυμοτομία».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συνόδευσε το κλιμάκιο της Συνομοσπονδίας που επισκέφτηκε τη λακωνική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των εργαζομένων για τη γενική απεργία της 17ης Απριλίου 2024. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Νίκος Φωτόπουλος, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο Θανάσης Δανούσης αναπληρωτής γενικός γραμματέας και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, γραμματέας οικονομικών ΓΣΕΕ.

Κάτω από τις νεραντζιές
της κεντρικής πλατείας
Ο Νίκος Μηνακάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας, ο Γιάννης Παναγόπουλος κι ο Νίκος Φωτόπουλος, μίλησαν σε τοπικά ΜΜΕ, στο περίπτερο που είχε στήσει το Εργατικό, κάτω από τις νεραντζιές, στην πλατεία της Σπάρτης. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ο Παναγόπουλος «έσταζε μέλι» για το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και τον πρόεδρό του. «Είναι από τα πιο ζωντανά και δραστήρια Εργατικά Κέντρα της Ελλάδας», τόνισε. Ενώ πρόσθεσε πως «στον Μηνακάκη με τράβηξε η αίσθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης που έχει».

Μηνακάκης: «Αξιοπρέπεια»
Ο Νίκος Μηνακάκης, δωρικός, είπε ότι «θέλουμε έναν κατώτατο μισθό που να μας επιτρέπει να ζούμε αξιοπρεπώς. Από κει και πέρα, ξέρουμε εμείς τα υπόλοιπα».

Παναγόπουλος: «Κατώτατος μισθός
τουλάχιστον 908 ευρώ και συλλογικές συβάσεις»
Ο ζωηρός πρόεδρος, Γιάννης Παναγόπουλος, περιέγραψε όλο το οδοιπορικό της ενημέρωσης που πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ στη διαδρομή για την πανελλαδική απεργία της 17ης Απριλίου, ως ένα ταξίδι σπουδαιότερο του προορισμού του. Τόνισε πως για τους ανθρώπους του μόχθου η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπογράμμισε πως «το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ κατέθεσε πρόταση για τον κατώτατο μισθό». Υπενθύμισε πως «ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσσει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να ξεπερνά το κατώφλι της φτώχειας» και για να συμβεί αυτό «πρέπει να δίνεται το 60% τού διάμεσου μισθού +τον πληθωρισμό +την παραγωγικότητα της εργασίας» και άρα «αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 908 ευρώ, τουλάχιστον».

Ο Παναγόπουλος απαίτησε να επιστρέψουν οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εκπροσώπων των εργαζομένων. Αξίωσε δε να «επιστρέψει όλο το πλαίσιο του Εργατικού Δικαίου», που υποχώρησε λόγω των μνημονιακών πολιτικών αλλά και επιλογών όλων των κυβερνήσεων».

Ανακεφαλαίωσε, στο μότο της ΓΣΕΕ: «Ακρίβεια στον Θεό. Οι μισθοί μας στα Τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις. Θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις! Και τα θέλουμε τώρα!»

Φωτόπουλος: «Μαύρες ώρες»
Ο Νίκος Φωτόπουλος, είπε πως «ο κόσμος της εργασίας περνάει μαύρες ώρες. Αν για την κυβέρνηση περισσεύουν οι εργαζόμενοι, σε εμάς δεν περισσεύει κανείς».

Στα μαγαζιά
Στη συνέχεια, ο Παναγόπουλος και το κλιμάκιο της ΓΣΕΕ, φίλοι και μέλη του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας με τον πρόεδρό του, έκαναν μια μεγάλη βόλτα από τα καταστήματα στο κέντρο της Σπάρτης μοιράζοντας το ενημερωτικό φυλλάδιο της απεργίας και μιλώντας με τον κόσμο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μάλιστα είχε τυχαίες συναντήσεις με παλιούς γνωστούς και γνωστές.

Τέλος, η ομήγυρη ξαπόστασε στης Μαρίας, για τσιπουράκι, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον χώρο του Εργατικού Κέντρου.

Road Trip
Στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων, κλιμάκιο της ΓΣΕΕ επισκέφτηκε Καλαμάτα και Κόρινθο, τη Δευτέρα (19/2), διανέμοντας έντυπο υλικό σε εμπορικά καταστήματα και επισκεπτόμενο  εργοστάσια της περιοχής. Ανάλογη δράση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (20/2) και στο Άργος. Σειρά παίρνουν η δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία και η Κρήτη.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti