Οδηγίες για σωστή περιποίηση των ελαιόδεντρων

Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών

Πέμπτη, 22 Φεβρουάριος 2024 14:20 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οδηγίες για σωστή περιποίηση  των ελαιόδεντρων

Συμβουλές για την ορθή φροντίδα των ελαιοδέντρων αυτήν την περίοδο, όσον αφορά το κλάδεμα και την φυτοπροστασία από εχθρούς όπως το βακτήριο και η καπνιά, εξέδωσε με τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις γενικές αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά το κλάδεμα οι ειδικοί προτείνουν τα εξής:
-Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό
-Απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων
-Απομάκρυνση των κλαδιών από τον ελαιώνα και την περίμετρό του, γιατί αποτελούν εστίες μόλυνσης και εκτροφείο των ξυλοφάγων εντόμων
-Επάλειψη των μεγάλων τομών κλαδέματος με κατάλληλο υλικό (πάστα)

Σχετικά με τις ασθένειες καρκίνωση και καπνιά, που προσβάλλουν αυτή την περίοδο την ελιά, συστήνονται έγκαιροι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία των δέντρων.
Πιο λεπτομερώς, για την καρκίνωση η οδηγία είναι ότι, μετά από τη δημιουργία τραυμάτων (κλάδεμα ή καθάρισμα των δένδρων, παγετό, συγκομιδή), να γίνεται αμέσως επέμβαση με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα για την προστασία από το βακτήριο. Υπενθυμίζεται ότι η ποικιλία Κορωνέϊκη είναι ευαίσθητη στο βακτήριο (καρκίνος της ελιάς).

Σχετικά με την καπνιά, επισημαίνεται ότι οφείλεται σε μύκητες που αναπτύσσονται στα μελιτώδη εκκρίματα διαφόρων κοκκοειδών (κυρίως του Λεκανίου). Η σύσταση εδώ είναι, ο ψεκασμός να γίνεται με χαλκούχο σκεύασμα, καθώς βοηθά στο καθάρισμα των δένδρων από την καπνιά και τις λειχήνες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti