Οι τηλεφωνικές απάτες στο όνομα της Microsoft συνεχίζονται

Νέα προσπάθεια υποκλοπής ευαίσθητων δεδομένων

Σάββατο, 24 Φεβρουάριος 2024 08:33 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι τηλεφωνικές απάτες στο όνομα της Microsoft συνεχίζονται

Μια μέθοδος τηλεφωνικής απάτης από τα παλιά επανέρχεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Επιτήδειοι καλούν σε σταθερά, κινητά ή εταιρικά τηλέφωνα τα υποψήφια θύματά τους και παρουσιάζονται ως μηχανικοί της γνωστού τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft. Υποστηρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων στον υπολογιστή, τα οποία έχουν εντοπίσει από επόπτευση του Διαδικτύου και προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες.

Οι δράστες καλούν από αριθμούς του εξωτερικού, επιδιώκοντας να πείσουν τους στόχους τους να εγκαταστήσουν το λογισμικό που προτείνουν στον υπολογιστή τους. Όποιος ακολουθήσει τις οδηγίες τους, μπορεί σε λίγα λεπτά να χάσει χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, καθώς στην πραγματικότητα το λογισμικό είναι «Δούρειος Ίππος» (Trojan Horse Virus). Με τον τρόπο αυτό, ο χρήστης δίνει τη δυνατότητα στους δράστες να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή και να αποσπάσουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης και τραπεζικούς κωδικούς. Εναλλακτικά οι επιτήδειοι οδηγούν τα θύματά τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες από τις οποίες μπορούν πάλι να αλιεύσουν αυτούς τους κωδικούς.

Σχετική καταγγελία έφτασε στον «Λακωνικό Τύπο», από γυναίκα που δέχτηκε κλήση στο σταθερό της οικίας της το πρωί της Παρασκευής (23/2). Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν αλλοδαπή γυναίκα που μιλούσε αγγλικά και, προσποιούμενη τεχνικό της Microsoft, επιχείρησε να την πείσει πως ο υπολογιστής της έχει “χακαριστεί” και χρειάζεται επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με τις οδηγίες που θα της δίνονταν. Ευτυχώς η ίδια ήταν «υποψιασμένη» και δήλωσε πως δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κλείνοντας το τηλέφωνο. Ωστόσο οι δράστες επέμειναν, τηλεφωνώντας ξανά και ξανά πριν εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

Όπως ανέφερε η γυναίκα, ο αριθμός από τον οποίο δέχτηκε την κλήση ξεκινά από 00385, ο οποίος παραπέμπει στην Κροατία. Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει και στο παρελθόν στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι αριθμοί που συνήθως συνδέονται με αυτή την απάτη ξεκινούν από 0044, 0046, 0049, 00340, +442. +412, +462.

Οι απάτες αυτού του είδους που έχουν γίνει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι αρκετές και με απώλειες σημαντικών χρηματικών ποσών για τα θύματα. Έτσι, η Microsoft είχε εκδώσει προειδοποιητική ανακοίνωση, ενημερώνοντας: «Η Microsoft δεν θα επικοινωνήσει ποτέ μαζί σας για να σας παράσχει υποστήριξη για τον υπολογιστή ή τεχνική υποστήριξη χωρίς να τη ζητήσετε. Αν λάβετε τηλεφωνική κλήση που υποτίθεται ότι είναι από τη Microsoft ή αν εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο στον υπολογιστή σας με ένα πλαστό προειδοποιητικό μήνυμα και έναν αριθμό τηλεφώνου που θα πρέπει να καλέσετε για να επιλύσετε το δήθεν πρόβλημα, συνιστούμε να μην κάνετε κλικ σε καμία σύνδεση».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti