Παν. Παυλάκης: Προχωράμε όλοι μαζί για λύση των προβλημάτων στα εσπεριδοειδή

Σάββατο, 20 Απρίλιος 2024 08:27 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παν. Παυλάκης: Προχωράμε όλοι μαζί για λύση των προβλημάτων στα εσπεριδοειδή

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Παυλάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ευρώτα, από την εσπερίδα που διοργάνωσε η παράταξή του (18/4), στη Σκάλα, με θέμα την τωρινή, ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση στα εσπεριδοειδή της περιοχής και τους τρόπους για ένα βιώσιμο μέλλον της παραγωγής και των παραγωγών.

 

Θέληση για αγώνα - Τα προβλήματα και οι λύσεις τους
Όπως τόνισε ο κ. Παυλάκης, «Η εσπερίδα απέδειξε την θέληση και την πεποίθηση του αγροτικού κόσμου της περιοχή μας να αγωνιστεί για τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής με αιχμή τα εσπεριδοειδή που πλήττονται αυτή την περίοδο. Τόσο η δια ζώσης συμμετοχή των πολιτών, όσο και η διαδικτυακή παρουσίαση έδωσε την δυνατότητα να περιγραφούν τα προβλήματα και να καταγραφούν λύσεις.»

«Παρήλθε η εποχή τού “κατόπιν ενεργειών μου”»
Απαντώντας με νόημα στη δημοτική αρχή Ευρώτα που υποστήριξε πως ο Δήμος Ευρώτα «έχει πράξει ήδη τα δέοντα για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την εμπορία των εσπεριδοειδών προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ», ο κ. Παυλάκης τόνισε πως, «η ανταπόκριση των συνδημοτών μας στην πρόσκληση της δημοτικής παράταξης “Όλοι Μαζί Νέα Αρχή” απέδειξε επιπλέον ότι “..τα δέοντα για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την εμπορία των εσπεριδοειδών..” δεν λύνονται μέσα “σε κλειστές πόρτες”, χωρίς την συμμετοχή των ενδιαφερομένων και του δημοτικού συμβουλίου. Έχει παρέλθει προ πολλού η εποχή του παλαιοκομματισμού και “του κατόπιν ενεργειών μου”».

Συμμετοχή, διάλογος, συναινέσεις
και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης
Επιπλέον, υπογράμμισε, πως «στη σύγχρονη εποχή και στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε, οι λύσεις στα προβλήματα απαιτούν συμμετοχή, διάλογο και ευρύτερες υπερκομματικές, παραγωγικές και κοινωνικές συναινέσεις. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς ρόλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως η εγγύτερη δομή εξουσίας προς το λαό. Δηλαδή να αποτελεί τον καταλύτη ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων που αφορούν την ζωή και το μέλλον τους.» Έτσι η εσπερίδα «μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας αρχής, όπου όλοι οι συνδημότες μας θα αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Τα συμπεράσματα της εσπερίδας
«α. Στον Ευρώτα και στη Λακωνία συνεχίζονται οι υστερήσεις και οι καθυστερήσεις για:
-Έργα υποδομής, όπως ασφαλών οδικών αξόνων, αντιπλημμυρικής προστασίας, ευέλικτων αρδευτικών δικτύων και διαχείρισης των υδάτινων πόρων
-Ποιότητα παροχής δημόσιας υγείας Νοσοκομεία, Κ.Υ.
-Εκπαιδευτικό Κέντρο, Δημόσιο ΙΕΚ αγροτοπεριβαλλοντικής κατεύθυνσης στον Δήμο
-Στρατηγικό σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης με σύγχρονη συνεργατική οργάνωση και αιχμή τους νέους αγρότες. Το Brand Name των προϊόντων, είτε ως Π.Ο.Π, είτε ως Π.Γ.Ε έχει ως βάση εκκίνησης τους ίδιους τους αγρότες μέσα από συνεργατικά σχήματα και με βοήθειες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιστημονικούς φορείς.
-Σύγχρονα δίκτυα στα μεγάλα κέντρα διανομής και αγροτικής διπλωματίας εξαγωγών για είσοδο των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές -Super market, Delicatessen κλπ.

β. Η αγροτική παραγωγή πλήττεται από το υψηλό κόστος παραγωγής και είναι γνωστά τα μέτρα που προτείνονται αλλά τα ημίμετρα δεν επαρκούν για την επίλυση του ουσιαστικού προβλήματος. Οι ενεργειακές κοινότητες ως λύση στη μείωση κυρίως του αγροτικού ρεύματος καθυστερούν δραματικά.

γ. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα που αφορούν την σχέση άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων. Ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Είναι ευκαιρία εν όψει των Ευρωεκλογών να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις από τις πολιτικές δυνάμεις

δ. Το συγκεκριμένο πρόβλημα που αφορά τα εσπεριδοειδή και την εισαγωγή από την Αίγυπτο και τρίτες χώρες θα επιδεινωθεί αν δεν ληφθούν μέτρα όπως εισαγωγές -λόγω Ευρωμεσογειακού Συμφώνου- μόνο αν ανταποκρίνονται στον ανάλογο κύκλο παραγωγής της Ελλάδας και των χωρών της Ε.Ε., αλλιώς εμπάργκο.

ε. Μέτρα άμεσης στήριξης της φετινής παραγωγής με de minimis ανά ποικιλία προϊόντος και άλλα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους αγρότες παραγωγούς της περιοχής μας.»

Όπως έγινε γνωστό θα συσταθεί επταμελής επιτροπή και με κάλεσμα στην δημοτική αρχή και τους θεσμικούς φορείς που επιθυμούν θα εξειδικεύσει τις προτάσεις και θα αποτελέσει τον φορέα διεκδίκησης προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Βουλής.

«Προχωράμε με ενότητα και αποφασιστικότητα όλοι μαζί για λύσεις», κατέληξε ο Παν. Παυλάκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti