«Στα κάγκελα» οι αστυνομικοί της Λακωνίας για την υποστελέχωση

Κατά τουλάχιστον 30% υπολείπεται η δύναμη των ΑΤ από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις - Αγωνιώδης επιστολή σε Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Αρχηγό ΕΛΑΣ

Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2024 13:34 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Στα κάγκελα» οι αστυνομικοί της Λακωνίας για την υποστελέχωση

Το «ποτήρι» δείχνει να έχει προ καιρού «ξεχειλίσει» για τους αστυνομικούς της Λακωνίας, λόγω της δραματικής υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν το σύνολο των αστυνομικών τμημάτων του νομού, σε ποσοστό μάλιστα, «τουλάχιστον 30% από την προβλεπόμενη οργανική δύναμή τους». Όπως τονίζει σε επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Δημήτρη Μάλλιο, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας (ΕΑΥΛ), «όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες συνεχίζουν να λειτουργούν μόνο με το φιλότιμο των συναδέλφων μας, αλλά και πάλι μπορούν καλυφθούν μόνο οι απαραίτητες  ανάγκες».

«Επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης,
οριακή λειτουργία σχεδόν όλων των υπηρεσιών
 Όπως υπογραμμίζει η ΕΑΥΛ, «η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων του νομού Λακωνίας, το ηλικιακά γερασμένο προσωπικό, η μη ορθή αξιοποίηση τού ήδη υπάρχοντος δυναμικού, η σωματική κόπωση, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων καθηκόντων και η ψυχολογική εξόντωση των υπαλλήλων, λόγω των διαφορετικών και έντονων περιστατικών, οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης με αστυνομικούς στην περιοχή του νομού Λακωνίας όχι μόνο κατά τη θερινή-τουριστική περίοδο αλλά σε μόνιμη βάση». Και προσθέτει: «Κύριε υπουργέ, κύριε Αρχηγέ, είναι αναγκαίο να σταματήσει η οριακή λειτουργία σχεδόν όλων των υπηρεσιών της Διεύθυνσής μας, αλλά και η δυσχερής υπηρεσιακή κατάσταση των μελών μας. Αυτό, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου  αιτήματός μας, που είναι η ορθολογική  διαχείριση των δυνάμεών μας και η μόνιμη  ενίσχυση της ΔΑ Λακωνίας σε μόνιμη βάση».
 
«Εντελώς αδύνατη η στοιχειώδης αστυνόμευση
εν μέσω τουριστικής περιόδου»
Αρχικά η ΕΑΥΛ επισημαίνει πως «η Ένωσή μας συνεχίζει να δέχεται καθημερινά παράπονα από τους αγανακτισμένους συναδέλφους-μέλη μας σχετικά με την κατάσταση σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της έδρας και αλλά και της υπαίθρου». Είναι γνωστό ότι «ο νομός Λακωνίας αποτελεί τουριστικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες -Ελαφόνησος, Μονεμβάσια, Γύθειο, Αρεόπολη, Σπάρτη- γεγονός που σημαίνει, ότι εν μέσω θερινής περιόδου θα είναι εντελώς αδύνατη η στοιχειώδης αστυνόμευση των περιοχών, λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού, αλλά και της μη ορθής-δίκαιης αξιοποίησης του ήδη υπάρχοντος». Τονίζει ότι, «ρόλος μας είναι η ανάδειξη της κατάστασης, που ήδη έχει αναφερθεί  πολλές φορές στη φυσική ηγεσία του Σώματος, παρόλα αυτά όμως δεν έχει αλλάξει κάτι». Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης «είναι όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες να συνεχίζουν να λειτουργούν μόνο με το φιλότιμο των συναδέλφων μας αλλά και πάλι μπορούν καλυφθούν μόνο οι απαραίτητες  ανάγκες».
 
«Στο 30% οι ελλείψεις στις οργανικές θέσεις»
Συνεχίζοντας η Ένωση εξηγεί ότι, «η παρούσα δύναμη των αστυνομικών τμημάτων συνεχίζει να υπολείπεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30% από την προβλεπόμενη οργανική δύναμη». Και ενώ «οι ανάγκες αυξάνονται, η  κατάσταση θα γίνει  πιο δραματική με την επερχόμενη αποστρατεία σημαντικού αριθμού ενεργών αστυνομικών σε συνδυασμό  με τη   μηδενική  ενίσχυση της ΔΑ Λακωνίας στις τακτικές μεταθέσεις 2024». Αυτό, «οδηγεί σε ελλιπή αστυνόμευση καθώς με δυσκολία θα συνεχίζονται να συγκροτούνται  εποχούμενες περιπολίες με έναν μόνο αστυνομικό και αυτές όχι σε 24ώρη βάση». Περιγράφει δε, ότι «καθημερινό φαινόμενο είναι οι διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών να αναγκάζονται να εκτελέσουν παράλληλα και καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας». Επίσης, «σχεδόν στις μισές αστυνομικές υπηρεσίες η δυνατότητα αναπλήρωσής τους από έτερους αξιωματικούς αποτελεί πλέον πολυτέλεια». Δυστυχώς «και οι εκτελούντες καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας, εκτός των υποχρεώσεών τους, διατάσσονται να εκτελούν μεταγωγές ή ό,τι άλλο απαιτηθεί πολλές φορές».

«Καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων»
Η ΕΑΥΛ κάνει λόγο και για «καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπηρετούντων μελών μας -πολλές οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις, δυσκολία στη χορήγηση προγραμματισμένων αδειών, κατακόρυφη αύξηση χρόνου εργασίας» που «έχει επιφέρει την σωματική κόπωση και την ψυχολογική φθορά του προσωπικού».  Με δεδομένο «ότι το επάγγελμά μας είναι αρκετά ψυχοφθόρο, το προστιθέμενο άγχος- στρες που δημιουργείται  από τη μη λήψη απαραίτητων μέτρων  αυτοπροστασίας -εποχούμενη περιπολία με έναν μόνο αστυνομικό, αξιωματικοί υπηρεσίας χωρίς σκοπό κρατητηρίων- καθώς και η τρομερή αύξηση  πολλών περιστατικών -με ανήλικους, με Ρομά, τροχαία ατυχήματα καθώς και περιστατικά  ενδοοικογενειακής βίας- έχουν οδηγήσει στη ψυχολογική εξουθένωσή  μας». Ομολογεί πως «η πνευματική και συναισθηματική υγεία των μελών μας, μας έχει προβληματίσει έντονα, αν σκεφτούμε ότι το τελευταίο διάστημα οι αυτοκτονίες των αστυνομικών έχουν αυξηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο».
 
«Ακριβής αποτύπωση της εγκληματικότητας
και όχι ωραιοποίηση»
Έντονη είναι η ανησυχία της ΕΑΥΛ, «καθώς και των πολιτών για την έξαρση της εγκληματικότητας τα τελευταία έτη στο νομό Λακωνίας, όπως για παράδειγμα ληστείες-κλοπές-απάτες-φθορές ξένης ιδιοκτησίας και λοιπά». Η Ένωση θεωρεί ότι «είναι χρήσιμη η ακριβής αποτύπωση  της ζοφερής πραγματικότητας της έντονης εγκληματικότητας και των συμβάντων». Αντιθέτως «η “ωραιοποίηση”  των επίσημων στατιστικών στοιχείων  πάντα θα εκλαμβάνεται από τους αρμοδίους ότι δεν συντρέχει λόγος ενίσχυσης με αστυνομικούς στη περιοχή της Διεύθυνσής μας».

Καταλήγοντας, η Ένωση υπογραμμίζει ότι «ως σωματείο έχουμε την υποχρέωση να επεμβαίνουμε για την ανάδειξη των προβλημάτων-αδικιών που υφίστανται τα μέλη μας. Σκοπός μας είναι  η βελτίωση της υπηρεσιακής τους καθημερινότητας και η διασφάλιση της σωματικής  ακεραιότητας- ψυχικής υγείας τους».

Ενήμεροι υπηρεσιακά όργανα
της ΕΛΑΣ και φορείς
Η παραπάνω επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΑΥΛ, Αγγελής Κουτσομιχάλης και η γενική γραμματέας, Διαμάντω Βαγιακάκου, εκτός από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, κοινοποιείται και: στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μιχαλόπουλο, τον γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου, Υποστράτηγο Ηλία Αξιοτόπουλο, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, Ταξίαρχο Βασίλη Τσιγαρίδη, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, τις αστυνομικές υπηρεσίες της Λακωνίας, τους βουλευτές Λακωνίας, τα ΜΜΕ και τα μέλη της ΕΑΥΛ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti