Απογειώθηκε το Πάσχα ο τουρισμός στη Λακωνία

Ως 100% η πληρότητα σε Σπάρτη-Μυστρά, σάρωσαν Μάνη-Μονεμβασιά - Ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι για το μέλλον οι ξενοδόχοι στον «ΛΤ»

Σάββατο, 11 Μάιος 2024 10:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απογειώθηκε το Πάσχα ο τουρισμός στη Λακωνία

Ως η «μεγάλη απόδραση του Πάσχα» μπορεί να συνοψισθεί η εικόνα που καταγράφηκε στον τουρισμό, κατά την πρόσφατη εορταστική περίοδο, ανά τη χώρα. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι κρατήσεις κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε νησιά που αποτελούν παραδοσιακούς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα, η Ύδρα, η Αίγινα, η Σύρος και η Τήνος. Και η λακωνική Ελαφόνησος είχε την τιμητική της, καθώς έσφυζε από Έλληνες κυρίως ταξιδιώτες, ενώ η επισκεψιμότητα κορυφώθηκε στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς (7/5), όπως πληροφορείται ο «Λακωνικός Τύπος».

Σε ό,τι αφορά τους ηπειρωτικούς προορισμούς, το απόλυτο σε πληρότητα εμφάνισαν περιοχές της Λακωνίας, όπως η Μάνη και η Μονεμβασιά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ» επικράτησε το αδιαχώρητο, ενώ πολύ καλές επιδόσεις είχαν και πελοποννησιακοί  προορισμοί όπως το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και το Λεωνίδιο. Αυξημένη ζήτηση παρουσίασαν και περιοχές στην υπόλοιπη χώρα, όπως το Μέτσοβο, η Ναύπακτος και τα Ιωάννινα.

Είχε «ρεύμα» η Σπάρτη
Σε τοπικό επίπεδο, η Σπάρτη μπορεί να θεωρείται «αουτσάιντερ» στις τουριστικές προτιμήσεις, σε εορταστικές περιόδους, τριήμερα κλπ., ωστόσο φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Επισκέπτες από περιοχές της χώρας ή Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και ξένοι τουρίστες (γκρουπ και μεμονωμένα), επέλεξαν να ζήσουν πασχαλινή εμπειρία στη λακωνική πρωτεύουσα. Η προσέλευση άρχισε να τονώνεται ειδικά μετά το κλείσιμο των σχολείων, όμως το μεγάλο κύμα καταγράφηκε από τη Μ. Πέμπτη ως την Τρίτη του Πάσχα. Τη «ζωηράδα» στους ρυθμούς της Σπάρτης μπορούσε να διακρίνει εύκολα κανείς από τον κόσμο που κυκλοφορούσε, που ναι μεν αρκετοί ήταν ετεροδημότες, δεν έλειψε όμως και ένα ποσοστό όσων ήρθαν να ανακαλύψουν τον τόπο. Άλλωστε, το κλίμα των ημερών αποτυπώνεται και σε μια διερευνητική «ματιά» σε ξενοδοχεία της πόλης.

«Από τη Μ. Παρασκευή ως και τη Δευτέρα του Πάσχα η πληρότητα έφτασε το 100%», λέει στον «ΛΤ» η υπεύθυνη του Τμήματος Κρατήσεων του ξενοδοχείου «Μανιάτης», κ. Σόφη Βαφάκου. Η ίδια επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των πελατών της μονάδας αυτές τις ημέρες ήταν Έλληνες, χωρίς να λείψουν και γκρουπ από το εξωτερικό. Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία και Ιταλία ήταν οι κύριες χώρες προέλευσης των τουριστών το τελευταίο διάστημα. «Ήρθε και ένα γκρουπ από τον Καναδά, οι οποίοι ήθελαν να βιώσουν παραδοσιακό Πάσχα στη Σπάρτη. Έμειναν για μία ημέρα κι έπειτα συνέχισαν σε άλλους προορισμούς», σημειώνει η κ. Βαφάκου.

Γενικά, το διάστημα Απριλίου-Μαΐου αποτιμάται ως ιδιαίτερα θετική περίοδος αφίξεων, καθώς εκτός από τις αργίες, σημαίνοντα ρόλο έπαιξαν και οι σχολικές εκδρομές από διάφορες περιοχές της χώρας. Όσο για το επόμενο διάστημα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπως και όλος ο Αύγουστος είναι «φουλ» για το «Μανιάτης», ενώ προσεχώς θα φανεί και η τάση για Ιούνιο-Ιούλιο, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ενθαρρυντικές.

Για μια καλύτερη τουριστική χρονιά κάνει λόγο ο κ. Δημήτρης Σταθόπουλος από το ξενοδοχείο «Μενελάϊον», αν και εκτιμά ότι το Πάσχα «ήταν πεσμένο» αναλογικά με τις προσδοκίες. Υποστηρίζει ότι η κίνηση δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός διανυκτερεύσεων ήταν σχετικά χαμηλός.

Πάντως, όπως ισχυρίζεται, τα γκρουπ έχουν ξεκινήσει να καταφτάνουν στην πόλη και υπάρχουν σημάδια κι ελπίδες για μια καλή σεζόν που διανοίγεται μπροστά μας.

«Ξεφεύγει» ο Μυστράς
Τις ημέρες του Πάσχα ο Μυστράς συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό διανυκτερεύσεων, από Έλληνες κυρίως επισκέπτες, που επέλεξαν την περιοχή για ολιγοήμερες διακοπές. Όπως φαίνεται, οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην ιστορική πρωτεύουσα του Δ. Σπάρτης, με τις πέντε αστέρων υπηρεσίες που προσφέρουν, έχουν καταφέρει να αναδείξουν τον Μυστρά σε προορισμό.

Όπως ανέφερε στον «ΛΤ» ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής του «Mystras Grand Palace Resort & Spa», κ. Λυκούργος Μηνακάκης, «χαρακτηριστική της κίνησης στον Μυστρά κατά τις ημέρες του Πάσχα ήταν η εικόνα των γεμάτων εκκλησιών από επισκέπτες που δεν έχουν κάποια σχέση με τον τόπο, σε ποσοστό περίπου 70%». Πολύ θετικός καταγράφεται επίσης ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ανά κράτηση, που φτάνει τις 4-5 νύχτες. Αρκετοί Έλληνες επέλεξαν το ξενοδοχείο για διαμονή, ενώ οι κρατήσεις είχαν γίνει έναν μήνα πριν, καθώς ήθελαν να διασφαλίσουν κατάλυμα σε μια περίοδο τεράστιας ζήτησης.

Θετικά είναι τα μηνύματα και για τη σεζόν που τώρα ξεκινά, με τις αφίξεις ξένων επισκεπτών. Οι κρατήσεις, μάλιστα, προμηνύουν μία σεζόν καλύτερη από την περσινή, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως το γεγονός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου στη Γερμανία, αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, από 26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου, ενδέχεται να περιορίσουν το ενδιαφέρον των τουριστών προς την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, στο ξενοδοχείο «Mystras Grand Palace Resort & Spa» αναμένεται το καλοκαίρι μεγάλος αριθμός Αμερικανών επισκεπτών, οι οποίοι δεν φαίνεται να πτοούνται ούτε από την σημαντική αύξηση που παρατηρείται στα αεροπορικά εισιτήρια.

Αλλά ακόμα και στο είδος των τουριστών που επιλέγουν τα κάμπινγκ, ο Μυστράς αποτελεί προορισμό. Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του Castle View Camping, Αλέξανδρος Καστάνης, «η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά, με κρατήσεις αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά». Σημείωσε επίσης, πως στο διάστημα από 25 Απριλίου έως τέλος Μαΐου, Γάλλοι και Γερμανοί, κατέχουν την μερίδα του λέοντος στις κρατήσεις. Αρκετοί εξ’ αυτών κλείνουν δωμάτια ένα μήνα νωρίτερα, ενώ κάποιοι εντάσσουν τον Μυστρά ως σταθμό σε έναν ευρύτερο γύρο της Πελοποννήσου.

«Πρόβα Δεκαπενταύγουστου»
Τις υψηλές «πτήσεις» του Μυστρά τόσο στην πασχαλινή περίοδο, όσο και ευρύτερα, πιστοποιεί στον «ΛΤ» και ο κ. Δημήτρης Μακαρούνης, γενικός διευθυντής του Ομίλου «Kyniska Hotels». Σε μια αποτίμηση του «Kyniska Palace Conference & Spa» στο Παρόρι, σημειώνει ότι «η πληρότητα έφτασε στο 100% από τη Μ. Πέμπτη ως και την Τρίτη του Πάσχα. Το υπόλοιπο διάστημα, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του διαστήματος που τα σχολεία μένουν κλειστά για τις γιορτές, οι κρατήσεις αγγίζουν το 80%». Σε γενικό περίγραμμα, η εικόνα κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Σύμφωνα με τον κ. Μακαρούνη, η πλειονότητα των επισκεπτών της μονάδας ήταν Έλληνες, «που θέλησαν περισσότερο να χαλαρώσουν και να κάνουν εξορμήσεις σε κοντινούς κυρίως προορισμούς», ενώ αρκετοί από αυτούς επέλεξαν να «δαπανήσουν χρήματα (spending) σε δραστηριότητες στον νομό κατά την παραμονή τους».

Ο διευθυντής του Ομίλου θεωρεί ότι η εορταστική περίοδος «ήταν μια πρόβα Δεκαπενταύγουστου», ενώ υποστηρίζει ότι «τα μηνύματα είναι ευοίωνα και για το καλοκαίρι».  Βέβαια, «η έκρυθμη κατάσταση γεωπολιτικά που επικρατεί διεθνώς», όπως λέει ο ίδιος, θα δείξει εάν και πώς θα επηρεάσει τις τουριστικές ροές.

Η πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών, πριν και μετά το Πάσχα, είναι από Γαλλία και Ισραήλ, με τον κ. Μακαρούνη να θεωρεί κομβικό παράγοντα και την αεροπορική σύνδεση μέσω του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι με πρωτοβουλία τουριστικών μονάδων της περιοχής, η Λακωνία έχει εναχθεί σε τουρ που περιλαμβάνει Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και άλλες περιοχές βορειότερα, με επισκέψεις σε τοπόσημα όπως οι Δελφοί, ο Μυστράς κ.ά.
 
«Αγκάθι» η Παλαιολόγου
Στον αντίποδα, όπως μεταφέρεται στον «ΛΤ», το έργο ανάπλασης της Λεωφ. Κ. Παλαιολόγου φαίνεται να «τορπιλίζει» ως έναν βαθμό, την προσπάθεια που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες Τουρισμού στη Σπάρτη. «Έχουν χαθεί πελάτες, λόγω προσβασιμότητας», ισχυρίζεται ο Δ. Σταθόπουλος για την ανωμαλία που προκαλούν οι εργασίες, ενώ μιλά και για «διαφυγόντα κέρδη». Δεν λείπει, κατά τον ίδιο, «η γκρίνια από τους τουρίστες, αλλά και η μεγάλη ταλαιπωρία για τους εργαζομένους, που καταβάλουν υπερπροσπάθεια για να χαρίσουν μια ευχάριστη διαμονή στο κοινό». Την ίδια στιγμή, οι ντόπιοι φαίνεται ότι έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους, καθώς με την πρώτη καθυστέρηση «αρχίζουν να κορνάρουν», ισχυρίζεται ο κ. Σταθόπουλος.

«Αρκετοί πελάτες μας παραπονιούνται τόσο για την πρόσβαση, όσο και τον θόρυβο των οχημάτων όταν διέρχονται από τα τμήματα με τον κυβόλιθο», λέει και η Σ. Βαφάκου.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι ξενοδοχεία κατά μήκος του εργοταξίου της Παλαιολόγου, επιδίδονται σε «πατέντες», ώστε να εξασφαλίσουν την προσέγγιση ανθρώπων και εξοπλισμού στις μονάδες τους, με τις κάθετες οδούς να δίνουν μια πρόχειρη λύση.

Οι δε θέσεις στάθμευσης πούλμαν πλησίον του Δημοτικού Σταδίου, αποτελούν επίσης εξίσωση για δυνατούς λύτες, καθώς οι οδηγοί δυσκολεύονται συχνά να βρουν κενό χώρο.

Ελπιδοφόρα μηνύματα
Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης έχει ανεβεί ψηλά για τον τουρισμό στη Λακωνία. Αρκετά μέρη φαίνεται να εδραιώνονται στις συνειδήσεις Ελλήνων και ξένων ως δημοφιλείς προτάσεις ταξιδιού, ενώ άλλα -όπως η Σπάρτη- δείχνουν να αναδύονται ξανά. Όλα συνηγορούν σε μια πολύ «θερμή» καλοκαιρινή σεζόν κι εκεί εστιάζουν πλέον οι ξενοδόχοι, λαμβάνοντας  αισιόδοξα μηνύματα από τις κύριες αγορές. Παράγοντες που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ μιας σταθερής «στροφής» στον τόπο μας, εκτός από τα αξιοθέατα, το κλίμα και τις φυσικές ομορφιές, είναι σαφώς οι κατάλληλες παροχές-υποδομές και η φιλική εξυπηρέτηση σε όλα τα επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti