Ένα βήμα πριν το κλείσιμο το Κέντρο Υγείας Γυθείου

Στη Λακωνία τα όμορφα Κέντρα Υγείας, όμορφα «καίγονται»…

Σάββατο, 11 Μάιος 2024 09:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένα βήμα πριν το κλείσιμο το Κέντρο Υγείας Γυθείου

Άλλο ένα επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στην περιπέτεια που βιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Λακωνία. Στο προσκήνιο, αυτή τη φορά, το Γύθειο, πρωτεύουσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και επίκεντρο, το δραστήριο Κέντρο Υγείας Γυθείου που προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 1986. Υπενθυμίζεται πως μόλις πρόσφατα έγιναν γνωστές και οι 2 νέες παραιτήσεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, δημιουργώντας έκδηλη ανησυχία στους δημότες, αφού κινδυνεύει και αυτό με κατάρρευση. Ενώ συχνά επανέρχεται και το ζήτημα της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Καστορείου, που όπως έχει αναφερθεί, είναι Κέντρο Υγείας «μονάχα στα χαρτιά και στην ταμπέλα».

Επιστρέφοντας στο ΚΥ Γυθείου, η εξάντληση των ανθρώπινων πόρων θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του, ενώ η άρνηση των γιατρών να μετακινηθούν για εφημερίες στο ΓΝ Σπάρτης δημιουργεί ανοιχτή σύγκρουση.

ΟΕΝΓΕ κατά Καρβέλη για «ακραία αυταρχική εκδικητική αδικία»
Στις 8 Μαΐου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κατήγγειλε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, για απαράδεκτες ενέργειές του εναντίον της επιστημονικής διευθύντριας του ΚΥ Γυθείου, Θεοδώρας Αγγελάκου. Η κ. Αγγελάκου παύθηκε των καθηκόντων της (1/5), όταν αρνήθηκε να συμμορφωθεί στην απόφαση Καρβέλη για μετακίνηση επιπλέον 4 ιατρών του ΚΥ Γυθείου, προς το Νοσοκομείο Σπάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», η κ. Καρβέλη ως επιστημονική διευθύντρια του ΚΥ, υπέβαλλε -ως όφειλε- υπηρεσιακό έγγραφο προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Τού υπογράμμισε πως ήδη 4 γιατροί του Κέντρου μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Σπάρτης για να καλύψουν τον φόρτο εφημεριών του, ενώ αντικειμενικά η μετακίνηση και άλλων γιατρών θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία του ΚΥ. Μάλιστα, της υπηρεσιακής οδού είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία των δυο τους, όπου και επισημάνθηκε στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ότι αν γίνουν οι μετακινήσεις «θα κλείσει το Κ.Υ Γυθείου».

Η «απάντηση» της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ στο υπηρεσιακό έγγραφο της κ. Αγγελάκου, σύμφωνα με την ίδια, ήταν αρχικά να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της την Τετάρτη 1/5 για να την επιπλήξει και μάλιστα σκαιότατα. Για «ανάρμοστη συμπεριφορά» Καρβέλη, έκανε λόγο, στον «Λακωνικό Τύπο», η πρώην πλέον διευθύντρια.

Στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, «για να την εκδικηθεί», όπως υποστηρίζει η ΟΕΝΓΕ, την καθαίρεσε από επιστημονική διευθύντρια του ΚΥ, αποστέλλοντάς της και εγγράφως την απόφαση αντικατάστασής της. «Δηλαδή», όπως εξηγεί η ΟΕΝΓΕ, «“τιμώρησε” την γιατρό επειδή η γιατρός ως όφειλε -σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας- ανέφερε υπηρεσιακά στην προϊσταμένη της αρχή τον άμεσο κίνδυνο λειτουργικής κατάρρευσης του ΚΥ Γυθείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό της περιοχής».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί «την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για να αρθεί αυτή η ακραία αυταρχική εκδικητική αδικία», όπως και «τη στελέχωση με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό όλων των νοσοκομείων και ΚΥ Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας».

Κατά κοινή ομολογία τόσο το προσωπικό του ΚΥ Γυθείου, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής, έχουν αναγνωρίσει τη στάση της κ. Αγγελάκου, θεωρώντας την «πάνω από όλα έντιμη και δίκαιη». Την αναφέρουν ως «προσηλωμένη αποκλειστικά στην αποστολή της, την προσφορά των υπηρεσιών υγείας, χωρίς τάσεις επίδειξης» και ως θύμα «της προσπάθειάς της να στηρίξει τους αγροτικούς γιατρούς».

aggelakou theodwra

Αρνούνται οι γιατροί του ΚΥ Γυθείου
να εφημερεύσουν στο ΓΝ Σπάρτης
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με επιστολή στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ (2/5), οι αγροτικοί γιατροί και οι επιμελητές του ΚΥ Γυθείου, στο σύνολό τους, γνωστοποίησαν ότι δεν θα παραχωρήσουν «περαιτέρω εφημερίες στο ΓΝ Σπάρτης», γιατί κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την προσωπική τους υγεία και την ορθή τέλεση των ιατρικών τους καθηκόντων. Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιστολή υπογραμμίζεται: «Στο ΓΝ Σπάρτης υπάγονται και άλλα Κέντρα Υγείας που δεν συμβάλλουν στις νοσοκομειακές ανάγκες χωρίς καμία επίπτωση».

Οι Αγροτικοί Ιατροί στο Κέντρο Υγείας Γυθείου «στο σύνολο τους», ύστερα από το υπ. αρ. πρωτ. 30459/01-05-2024 έγγραφο του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για μετακίνηση με σκοπό την εφημεριακή κάλυψη του ΓΝ Σπάρτης για το μήνα Μάιο, παραθέτουν τα ακόλουθα.

«Το πρόγραμμα μας κοινοποιήθηκε ως τετελεσμένο»
Στην επιστολή τους, αρχικά περιγράφουν ότι, «η ενημέρωση που λάβαμε για τις απαιτούμενες εφημερίες ελήφθη 1/5/2024, ημερομηνία κατά την οποία είχαμε ήδη παραδώσει προ πολλού το πλήρες πρόγραμμα εφημεριών/ρεπό του μήνα το οποίο και είχε εγκριθεί από τη Διεύθυνση. Κατά συνέπεια, Αγροτικοί που διαμένουν σε απομακρυσμένα μέρη και επιθυμούσαν να περάσουν τις ημέρες των εορτών με τις οικογένειές τους, είχαν ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά τους. Το πρόγραμμα αυτό μας κοινοποιήθηκε ως τετελεσμένο χωρίς να προηγηθεί σχετική συνεννόηση».
 
Μόνιμος αρωγός το ΚΥ Γυθείου
με δυσμενείς συνέπειες
Το Κέντρο Υγείας Γυθείου, «μετά από ανάλογο αίτημα του ΓΝ Σπάρτης για στήριξη των εφημεριακών αναγκών του, έχει ανταποκριθεί πολλάκις με την όποια δυσχέρεια προκύπτει από την απόφαση αυτή εις βάρος του Κέντρου Υγείας». Πιο συγκεκριμένα, «την παρούσα περίοδο απασχολούνται στο ΓΝ Σπάρτης με πλήρη μετακίνηση 3 Αγροτικοί του ΚΥ Γυθείου, οι οποίοι καλύπτουν στο σύνολο 21 εφημερίες του νοσοκομείου». Επιπλέον «έχει μετακινηθεί για τον πλήρη αριθμό των εφημεριών του επιμελητής Α’ του Κέντρου Υγείας Γυθείου κατόπιν επίμονου αιτήματος του νοσοκομείου προς όλους τους επιμελητές που υπάγονται στα Κέντρα Υγείας του Νομού». Το εφημεριακό κενό που προκύπτει από τη μετακίνηση αυτή «είχε συνέπεια την επιβάρυνση των εναπομενόντων επιμελητών, το εφημεριακό πλαφόν των οποίων καθώς και η σωματική και πνευματική αντοχή τους έχουν ξεπεραστεί επί σειρά μηνών».

«Στο ΓΝ Σπάρτης υπάγονται και άλλα Κέντρα Υγείας»
Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, «πληθώρα προσωπικών ατυχημάτων πηγάζουν από την κατάσταση αυτή, γεγονότα ήδη γνωστά στην ΥΠΕ». Έτσι, «η μόνη διευκόλυνση που μπορούμε να τους παρέχουμε ως Αγροτικοί Ιατροί είναι μέσω των εφημεριών ετοιμότητας τις οποίες έχει στοχοποιήσει επανειλημμένα η ΥΠΕ. Όλα τα χρόνια η στήριξη του ΚΥ Γυθείου προς το νοσοκομείο και κατά συνέπεια στην διασφάλιση της υγείας των ασθενών του Νομού είναι διαρκής και αδιαμφισβήτητη».

Με νόημα αναφέρεται πως «εν αντιθέσει, στο ΓΝ Σπάρτης υπάγονται και άλλα Κέντρα Υγείας που δεν συμβάλλουν στις νοσοκομειακές ανάγκες χωρίς καμία επίπτωση. Οι απαιτήσεις από το ΚΥ Γυθείου με την έναρξη της τουριστικής σεζόν αυξάνονται δραματικά, γεγονός που καθιστά αναγκαία την κάλυψη των επειγόντων του ΚΥ από 2 Αγροτικούς για την ασφαλή και αξιοπρεπή περίθαλψη των ασθενών. Μάλιστα, λόγω της κάλυψης θέσεων οδηγού ασθενοφόρου από στρατιωτικούς, καθίσταται αναγκαία η συνοδεία από Αγροτικό Ιατρό σε οποιαδήποτε διακομιδή ανεξαρτήτως βαρύτητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη, εντός του πρόσφατου διμήνου, περιστατικά που η άμεση διακομιδή ασθενών που έχρηζαν επείγουσας νοσοκομειακής αντιμετώπισης ήταν ανέφικτη, λόγω απουσίας του μοναδικού εφημερεύοντα Αγροτικού σε έτερη διακομιδή».

«Εργασιακός εκφοβισμός η απομάκρυνση Αγγελάκου»
Επιπλέον, τονίζεται ότι «το ΓΝ Σπάρτης αδυνατεί να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για εφημέρευση Αγροτικών Ιατρών δεδομένης της συστηματικής απουσίας ειδικευμένου Παθολόγου, Ακτινολόγου όπως και Ορθοπεδικού σε πληθώρα εφημεριών. Τα κενά αυτά που προκύπτουν, δεν δύναται να υποκατασταθούν από Ιατρό άνευ ειδικότητας. Τέλος, η εκβιαστική και άνευ αιτιολόγησης απομάκρυνση της πρώην, πλέον, Διεύθυνσης του ΚΥ Γυθείου γίνεται αντιληπτή από το σύνολό μας ως εργασιακός εκφοβισμός».

«Δεν προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε περαιτέρω εφημερίες»
Εν κατακλείδι: «Οι Αγροτικοί Ιατροί του ΚΥ Γυθείου, με τη σύμφωνη γνώμη των επιμελητών μας, δεν προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε περαιτέρω εφημερίες στο ΓΝ Σπάρτης, έως ισότιμης συμμετοχής των έτερων Κέντρων Υγείας στις ανάγκες του νοσοκομείου, καθώς και όσο αυτό διακινδυνεύει την προσωπική μας υγεία και την ορθή τέλεση των ιατρικών μας καθηκόντων. Η παρούσα άρνηση εφημέρευσης στο ΓΝ Σπάρτης δεν αποτελεί άρνηση καθήκοντος καθώς είναι γνωστή η ύπαρξη εναλλακτικών κάλυψης των εφημεριών οι οποίες έχουν αγνοηθεί επί μακρόν».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti