Αύγουστο του 2026 έτοιμο σε α΄ φάση το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης (VIDEO)

Για την εξέλιξη των εργασιών ενημέρωσε το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος στο πάρκο Γουδέ - Δρακόπουλος: «Ένα έργο που χρειάζεται τρομερή δουλειά και συνεργασία»

Τρίτη, 14 Μάιος 2024 16:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αύγουστο του 2026 έτοιμο σε α΄ φάση το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης (VIDEO)

Σε δύο φάσεις μεταξύ 2026 και 2027, θα παραδοθεί το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ, που βρίσκεται ήδη προ της έναρξης ανέγερσης και θα στοιχίσει περί τα 200 εκατ. ευρώ μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αυτό γνωστοποιήθηκε σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή την επικείμενη έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, που διεξήχθη τη Δευτέρα (13/5) στο πάρκο Γουδέ Σπάρτης, από εκπροσώπους του Ιδρύματος, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής-Ομίλου ΑΒΑΞ. Παρά τη βροχόπτωση που επικράτησε πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της δράσης, εκπρόσωποι αρχών, φορέων, αλλά και απλοί πολίτες βρέθηκαν στον πανέμορφο χώρο άθλησης και αναψυχής, για να πληροφορηθούν τα μελλούμενα αναφορικά με την υπερσύγχρονη μονάδα από τους κατ’ εξοχήν αρμοδίους.

Στην ανοιχτή εκδήλωση – ενημέρωση μίλησε η εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας, Σύλβια Τσιτζιλώνη, που αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, αλλά και στο τι αυτό περιλαμβάνει. Συντονιστής ήταν ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, Πάνος Παπούλιας, ενώ τοποθετήθηκαν ακόμα ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η Ελιάννα Κονιάλη από τη Διεύθυνση Δωρεών του ΙΣΝ και ο εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της αναδόχου εταιρείας «ΑΒΑΞ», Αντώνης Μιτζάλης.

Οι τοποθετήσεις
Σε χαιρετισμό του, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο πρόεδρος της διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι ένα δύσκολο έργο, αφού το νέο Γενικό Νοσοκομείο της Σπάρτης, χτίζεται εν μέσω του παλαιού νοσοκομείου. Είναι ένα έργο που χρειάζεται τρομερή δουλειά και συνεργασία. Ελπίζω σε 2 χρόνια να είναι έτοιμο. Λίγο πριν εκπνεύσουν τα 3 χρόνια, ελπίζω να είναι έτοιμος όλος ο χώρος που θα φιλοξενήσει το νέο, σύγχρονο και πράσινο νοσοκομείο της Σπάρτης».

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι τα 3 νοσοκομεία (Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Σπάρτη), που σχεδιάζει και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, θα αλλάξουν και θα αναβαθμίσουν το ΕΣΥ. «Θα εφαρμοστούν νέες καινοτόμες πρακτικές. Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Βεντουράκης έκανε λόγο για ένα νοσοκομείο που θα διέπεται από  «φως σε όλους τους χώρους του, θα έχει απλή και ανθεκτική συντήρηση, χωρίς εξεζητημένα υλικά». Τόνισε ότι «περιμένουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ως τεράστιο πρότζεκτ που δίνει «ελπίδα και συμβάλλει στην ανάπτυξη της Σπάρτης και γενικότερα της Λακωνίας», χαρακτήρισε τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου, ο δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, μίλησε για στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δ. Σπάρτης, του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, του Υπουργείου Υγείας, καθώς και του Νοσοκομείου Σπάρτης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τη διοικήτρια, Εύη Παπαγεωργίου, «για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία, παρά τις δύσκολες συνθήκες». Χαρακτήρισε την επερχόμενη μονάδα ως ένα τεράστιο αναπτυξιακό πρότζεκτ, σημειώνοντας: «Είναι ένα έργο το οποίο δίνει ελπίδα, προοπτική και ανάπτυξη. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες και ό,τι χρειαστείτε θα είμαστε εδώ σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν Δήμος, αλλά και εγώ προσωπικά. Και να είστε σίγουροι ότι θα το υπηρετήσουμε». Ο ίδιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το ΙΣΝ για όσα κάνει για το τόπο, λέγοντας ότι «πολλές φορές τα αυτονόητα δεν είναι αυτά που γίνονται. Για εμάς η βοήθειά σας και τα πρότζεκτ τα οποία τρέχετε για τον τόπο μας είναι πολύτιμα», ενώ χαιρετίστηκε θερμά από τους εκπροσώπους του ιδρύματος για τη συμβολή του δήμου και του ίδιου προσωπικά σε όλα τα βήματα της υλοποίησης του έργου.

Η εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας, Σύλβια Τσιτζιλώνη, τόνισε ότι «η ασφάλεια στο εργοτάξιο είναι απαράβατη συνθήκη», ενώ επισημάνθηκε πως το έργο θα διαθέτει «πράσινη» πιστοποίηση LEED Platinum, σε τομείς όπως η κατανάλωση ενέργειας και νερού, με έμφαση σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας.

Η διοικήτρια του ΓΝ Λακωνίας-ΝΜ Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου, σε παρέμβασή της έκανε λόγο για «πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος, αυστηρό συντονισμό για σωστή εκτέλεση του προγραμματισμού». Εστίασε και στο γεγονός ότι «νιώθουμε ασφάλεια, εντός κι εκτός εργοταξίου», αλλά και στο ότι οι συντελεστές του έργου «δείχνουν μεγάλο σεβασμό σε όλους τους εργαζομένους του Νοσοκομείου Σπάρτης».

Ο διοικητικός διευθυντής του ΙΣΝ, Πάνος Παπούλιας, επικρότησε και την πρόβλεψη και «αστραπιαία» υλοποίηση της αστικής συγκοινωνίας από και προς το Νοσοκομείο Σπάρτης μέσω του ΚΤΕΛ Λακωνίας, για τη διευκόλυνση πρόσβασης των πολιτών, ειδικά τώρα που περιορίζονται οι θέσεις στάθμευσης λόγω εργασιών.

Περί δημοσίου χαρακτήρα
και διατήρησης παλαιού σκελετού
Μετά από σχετική νύξη της εκπροσώπου της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής», Ελένης Κιούσης, για τη νοσηλεία στις κλίνες του νοσοκομείου, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι «το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης θα είναι δημόσια δομή και δεν θα υπάρχει καμία έξτρα επιβάρυνση για τους πολίτες».

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση πολίτη, ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι η πιθανή διατήρηση τμήματος των παλαιών εγκαταστάσεων θα ήταν ασύμφορη οικονομικά, τονίζοντας ότι «αν προσπαθούσαμε να συνδέσουμε το παλαιό με το νέο κτίριο, θα μας δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα. Θα ήταν μια ακριβότερη διαδικασία από το γκρέμισμα, που είναι άλλωστε και η τάση σε διεθνές επίπεδο».

Η κομβική στελέχωση
και ο εξοπλισμός
Ένα ερώτημα και αγωνία που διατυπώνεται συχνά, σε συνέχεια και των κενών σε ιατρικές ειδικότητες, που καταγράφονται στο υπάρχον Νοσοκομείο Σπάρτης, είναι αν ο νέος φορέας θα στελεχωθεί επαρκώς για να παράσχει τις υπηρεσίες του. Ο Μ. Θεμιστοκλέους δεσμεύτηκε για «στελέχωση από την 1η ημέρα λειτουργίας του», αλλά και «για ανάγκη αύξησης του προσωπικού κατά 366 άτομα ως το 2027». Ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί 104 θέσεις, ενώ αναγνώρισε ότι η Σπάρτη «είναι μεταξύ των 6-7 περιοχών της χώρας, με προβλήματα σε συγκεκριμένες θέσεις». Πάντως, υποστήριξε ότι ως «το 2027 ευελπιστούμε ότι θα έχουμε πετύχει τους στόχους πλήρωσης θέσεων σε μεγάλο βαθμό».

Τους προβληματισμούς του για την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος ως προς την επιλογή και προμήθεια των κλινικών της νέας μονάδας, εξέφρασε ο επικεφαλής της οφθαλμολογικής κλινικής της ΝΜ Σπάρτης, Γιώργος Δημητριάδης. Ο υφυπουργός Υγείας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας ότι «τα μηχανήματα που θα αγοραστούν θα καλύψουν τις ανάγκες και μάλιστα θα είναι τελευταίας γενιάς, δηλαδή του 2027».

Τα συνοδά έργα
Όπως είπε ακόμα ο υφυπουργός Μ. Θεμιστοκλέους, παράλληλα με τις εγκαταστάσεις, θα «τρέξουν» και τα έργα βελτίωσης οδικών συνδέσεων προς τη μονάδα. Ως τον Φεβρουάριο του 2026, δηλαδή 6 μήνες πριν την ολοκλήρωση της α΄ φάσης του νοσοκομείου, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για τα οδικά έργα. Οι σχετικές μελέτες είναι έτοιμες, θα προχωρήσει η κατοχύρωση και ακολούθως η δημοπράτηση για τις παρεμβάσεις περίπου 3 εκ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα εργασιών, τον Ιούλιο του 2024 θα ολοκληρωθούν οι εκσκαφές και θα συνεχιστεί η οικοδόμηση, ενώ τον Μάιο του 2025 θα τελειώσουν οι σκυροδετήσεις. Τον Οκτώβριο του 2025 θα αποπερατωθούν οι ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές, ενώ σε λιγότερο από έναν χρόνο από τότε, στις αρχές Αυγούστου του 2026, θα ολοκληρωθεί η α΄ φάση και θα γίνει η έναρξη μετεγκατάστασης των τμημάτων. Ενδιάμεσα μετά τη μεταστέγαση τμημάτων θα κατεδαφιστεί και το βόρειο τμήμα του παλαιού οικοδομήματος και θα γίνει η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου. Θα φτάσουμε έτσι στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου του 2027, οπότε εκτιμάται το τέλος της οριστικής β΄ φάσης, που θα σημάνει τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου σε πλήρες ποσοστό.

Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση


Δείτε τις δηλώσεις

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

Koutsoviti

Η δική σας είδηση