Διαμαρτύρονται οι συνταξιούχοι για το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων

Σάββατο, 18 Μάιος 2024 10:40 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διαμαρτύρονται οι συνταξιούχοι για το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων

Για «νέο χαράτσι» που «υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι», αφού «από την 1η Απριλίου 2024 πληρώνουν από 1 έως 3 ευρώ για αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις», κάνει λόγο η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ). Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «μαζί με την ιδία συμμετοχή, ο ασφαλισμένος καταβάλει από την τσέπη του επιπλέον χρήματα. Ένα αυθαίρετο ποσό που μετριέται με το “κεφάλι”, δηλαδή τον ασθενή και το “χαρτί” δηλαδή το παραπεμπτικό, χωρίς καμία επιπλέον/πρόσθετη παροχή υπηρεσίας προς τους ασφαλισμένους».

Έτσι, «μπορεί ένας ασφαλισμένος να πληρώσει την ίδια ημέρα, τόσο για αιματολογικές, βιοχημικές και ουρολογικές εξετάσεις, όσο και για μία απλή, αξονική ή μαγνητική εξέταση», με αποτέλεσμα, «το κόστος να είναι δυσανάλογα υψηλό για τους χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι υποχρεούνται σε τακτικούς ελέγχους, όσο και τους συνταξιούχους με την επιβαρυμένη, λόγω των ταλαιπωριών της ζωής, υγεία τους».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν στις δημόσιες δομές υγείας, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία κ.α., λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, μη συντηρημένων και μη λειτουργούντων μηχανημάτων με αποτέλεσμα μηνών… αναμονής».

Οι συνταξιούχοι τονίζουν πως «το νέο αυθαίρετο χαράτσι έρχεται να προστεθεί:

-στην αύξηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς το Υπουργείο Υγείας έχει εισάγει το εφεύρημα της διπλής τιμολόγησης μεταξύ “ασφαλιστικής τιμής”, με την οποία αποζημιώνει το σκεύασμα -φθηνότερο αντίγραφο- και της “λιανικής τιμής”,

-στο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι πληρώνουν εισφορές Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στο 6% -από 4% μέχρι το 2015- τόσο στην κύρια, όσο και την επικουρική ή, ακόμη-ακόμη, και για τις συντάξεις χηρείας -κύριες και επικουρικές-,

-στο ότι τόσο φέτος όσο και πέρυσι περισσότεροι από το 35% των συνταξιούχων δεν πήραν αύξηση λόγω του τρικ της “προσωπικής διαφοράς” και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων,

-στο ότι οι αναπροσαρμογές των συντάξεων είναι κατώτερες του πληθωρισμοί καθώς έχουμε αύξηση των Τιμών Καταναλωτή 22% από το 2010, άνω οι αυξήσεις στις συντάξεις είναι αθροιστικά (2023-24) 10,75%.»

Τέλος, «βιώνουμε ως καταναλωτές και μια αλόγιστη ακρίβεια στην αγορά και, κυρίως στα τρόφιμα και τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης», προσθέτουν οι συνταξιούχοι.

Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) καλεί την κυβέρνηση «να επανεξετάσει την αυθαίρετη όσο και άδικη αυτή απόφαση με την οποία επιβαρύνονται δυσανάλογα οι συνταξιούχοι». Και υπογραμμίζει πως «οι απόμαχοι της εργασίας δεν μπορούν να είναι οι μοναδικοί χρηματοδότες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Ούτε μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν απόμαχοι και της ζωής».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti