Δεκάδες μετανάστες βγήκαν στα παράλια της ανατολικής Λακωνίας

Εντοπισμός 78 ατόμων μεταξύ Κυπαρισσίου και Χάρακα - Τους εγκατέλειψαν και διέφυγαν οι διακινητές

Παρασκευή, 24 Μάιος 2024 12:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεκάδες μετανάστες βγήκαν στα παράλια της ανατολικής Λακωνίας

Αυξημένος αριθμός παράνομων μεταναστών ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εντοπίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (23/5) στις ακτές της ανατολικής Λακωνίας. Συγκεκριμένα, στην παραλία «Δρυμίσκος» μεταξύ Κυπαρισσίου και Χάρακα στον Δ. Μονεμβασίας, είχαν αποβιβαστεί από σκάφος συνολικά 78 άτομα, εκ των οποίων 52 άνδρες, 8 γυναίκες και 18 ανήλικοι, όπως πληροφορείται ο «ΛΤ».

Οι Αρχές ενημερώθηκαν γύρω στις 5:00 μμ της Πέμπτης μετά από κλήση των αλλοδαπών στο 112 και άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση εντοπισμού και περισυλλογής. Άμεση ήταν η κινητοποίηση Υπηρεσιών του Λιμενικού, της Αστυνομίας, του Δήμου Μονεμβασίας και εθελοντών. Μιλώντας στον «ΛΤ», ο αντιδήμαρχος ΔΕ Ζάρακα, Παναγιώτης Τραϊφόρος, ανέφερε για το χρονικό της υπόθεσης: «Αφού βρήκαμε τους ανθρώπους, στη συνέχεια τους μεταφέραμε με ασφάλεια στον κεντρικό δρόμο. Και από εκεί επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του δήμου και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Κουπίων, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά. Από τον δήμο παρασχέθηκε κάθε δυνατή συνδρομή και υποστήριξη». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ταλαιπωρημένοι μετανάστες «είναι όλοι καλά στην υγεία τους, εκτός από μία γυναίκα που εμφάνιζε κάποιο πρόβλημα, το οποίο όμως αντιμετωπίστηκε».

Drymiskos LakwniasΗ περιοχή (σε κόκκινο κύκλο) που εντοπίστηκαν οι μετανάστες (Google Maps)

Στη Λακωνία διεκόπη ένα ακόμα
ταξίδι από Τουρκία προς Ιταλία
Όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι αλλοδαποί στις Αρχές, προέρχονται από Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία. Υποστήριξαν ότι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι από ακτή της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, δηλαδή πάνω στη συνηθισμένη «ρότα» των δουλεμπορικών στον θαλάσσιο διάδρομο της Μεσογείου.Το πλωτό μέσο-«φάντασμα» το οποίο τους μετέφερε παραμένει άφαντο, καθώς πιθανότατα οι διακινητές εγκατέλειψαν τους μετανάστες -για αδιευκρίνιστο λόγο- και στη συνέχεια έσπευσαν να απομακρυνθούν για να αποφύγουν τη σύλληψη, αποπλέοντας προς άγνωστη κατεύθυνση. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι ταλαιπωρημένοι αλλοδαποί παρέμεναν στην απομονωμένη ακτή της ανατολικής Λακωνίας, ήδη από τις νυκτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, όμως εξέπεμψαν σήμα για βοήθεια αρκετές ώρες αργότερα.

Οι αλλοδαποί έδωσαν καταθέσεις παρουσία Εισαγγελέα, παραθέτοντας λεπτομέρειες και μαρτυρίες γύρω από το ταξίδι με βάρκα την «ελπίδα», που μετατράπηκε σε περιπέτεια, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία ανάλογων περιπτώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», οι 78 παράτυποι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν άμεσα σε δομή φιλοξενίας, πιθανότατα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti