Βορίδης στη Σπάρτη: «Για 4 ζητήματα αποφασίζουν οι πολίτες στις εκλογές»

Κάλεσμα προσέλευσης στις κάλπες απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας - Οι σταθμοί της διήμερης περιοδείας του στη Λακωνία

Πέμπτη, 30 Μάιος 2024 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βορίδης στη Σπάρτη: «Για 4 ζητήματα αποφασίζουν οι πολίτες στις εκλογές»

Οκτώ μήνες μετά την τελευταία του παρουσία στη Λακωνία τον περασμένο Σεπτέμβριο -ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών τότε- ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης επισκέφθηκε εκ νέου τον νομό το διήμερο 28-29 Μαΐου. Στην ατζέντα του υπουργού ήταν αυτή τη φορά το διακύβευμα των προσεχών Ευρωεκλογών, το οποίο επιχείρησε να ξεδιπλώσει στη σειρά επαφών που είχε σε Σκάλα, Γύθειο και Σπάρτη. Την Τετάρτη (29/5), ο κ. Βορίδης ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην κορύφωση των «Παλαιολογείων» στον Μυστρά.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας Βορίδη, την Τρίτη (28/5), ήταν η Σκάλα και το Πνευματικό Κέντρο Δ. Ευρώτα, όπου είχε συνάντηση με αγρότες και άλλους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Στη συζήτηση μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης, ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Λακωνίας της ΝΔ, Βασίλης Ορφανός.

«Να υπάρξουν ευρωβουλευτές, οι οποίοι
θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας»
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μ. Βορίδης τόνισε: «Πολλοί θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές, δεν είναι σημαντικές, ότι είναι χαλαρότερη η ψήφος, ότι είναι μια ευκαιρία, άκοπα και χωρίς συνέπειες, να στείλουν πολιτικά μηνύματα. Εκείνο το οποίο θέλουμε να εξηγήσουμε, είναι ότι υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα για τα οποία θα αποφασίσουν οι πολίτες. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κεντρικούς τομείς πολιτικής: την Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μετανάστευση, την ανταγωνιστικότητα. Ζητήματα που αφορούν και θα επηρεάσουν τον πολίτη. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να υπάρξουν ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, και άρα έχει μεγάλη σημασία η υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της ΝΔ. Εξηγούμε και ένα ακόμα πράγμα στους πολίτες και στους θεσμικούς φορείς: Θα πέσει η κυβέρνηση αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τη ΝΔ; Η απάντηση είναι όχι. 158 βουλευτές έχουμε και 158 βουλευτές θα έχουμε. Άρα δεν θα υπάρξει τέτοιος κυβερνητικός κλυδωνισμός. Ρωτώ όμως: θα είναι το ίδιο εκείνο το βράδυ το πολιτικό συμπέρασμα που θα βγει εάν έχουμε μια καθαρή στήριξη της ΝΔ, του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης; Αυτή η στήριξη θα επηρεάσει ή δεν θα επηρεάσει την πορεία και τον ρυθμό του κυβερνητικού έργου; Το ίδιο συμπεριφέρεται μια κυβέρνηση εάν έχει -ας το πω- απομειωθεί η εμπιστοσύνη του λαού στο πρόσωπο της και το ίδιο εάν ξέρει ότι ο λαός στηρίζει την προσπάθεια της;»

Αναγνωρίζοντας αρρυθμίες και παραλείψεις, ο υπουργός παραδέχτηκε: «Εμείς δεν λέμε ότι δεν έχει γίνει ποτέ κανένα λάθος σε μια πενταετή περίοδο διακυβέρνησης. Θα υπάρξουν και λάθη και αστοχίες και παραλείψεις. Λέμε όμως ότι το συνολικό αποτύπωμα είναι θετικό, ότι η στρατηγική είναι θετική, αναπτυξιακή, στρατηγική σταθεροποίησης, μεγέθυνσης των εισοδημάτων. Μια προσπάθεια για να μεγαλώσουμε την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, να θωρακίσουμε την άμυνα της, να προστατέψουμε τα σύνορα της, την αξιοπρέπεια της. Επομένως όλα αυτά είναι ζητήματα που έχει σημασία να εγκριθούν από την ψήφο των πολιτών στις Ευρωεκλογές».

Ακολούθως, ο Μ. Βορίδης μετέβη στο γειτονικό Γύθειο, όπου συναντήθηκε με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ΄, τον δήμαρχο Αν. Μάνης, Πέτρο Ανδρεάκο, καθώς και με στελέχη, φίλους και μέλη της ΔΗΜΤΟ Ανατολικής Μάνης.

Επόμενη και τελευταία στάση για τον υπουργό Επικρατείας στη Λακωνία, ήταν το απόγευμα της Τρίτης η Σπάρτη. Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΕΕΠ, αρχικά ο βουλευτής Λακωνίας, Θ. Δαβάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εκλογική μάχη θα κρίνει πολλά πράγματα, όπως η θέση της χώρας μας στην ΕΕ και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». Ο ίδιος συμμερίζεται την πεποίθηση ότι «θα εκλέξουμε Έλληνες βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο και όχι ευρωβουλευτές. Πρέπει να εκλεγούν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα και μπορούν να υπερασπιστούν καυτά θέματα της χώρας μας σε ένα κεντρικό όργανο όπως η Ευρωβουλή». Επομένως, όπως υπογράμμισε «δεν θα πρέπει να δούμε τις εκλογές ως κάτι που δεν μας αφορά, αλλά ως κάτι που θα μας επηρεάσει θετικά».

«Να επιβραβευθεί η πορεία ανάπτυξης
που έχει βάλει τη χώρα η κυβέρνηση»
Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Μ. Βορίδης, επανέλαβε το περίγραμμα επιδιώξεων σε 4 άξονες, δηλαδή:
1) την ΚΑΠ: «Πώς θα κινηθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Χρειάζεται να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει ήπια μετάβαση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των παραγωγών».
2) Τη θωράκιση αγροτικών προϊόντων έναντι εισαγωγών από το εξωτερικό: «Απαιτείται ένα πλαίσιο στην ΕΕ που να προστατεύει τα προϊόντα. Για αυτό χρειάζονται άτομα με γνώση, εμπειρία και πολιτική κατεύθυνση».
3) Την ευρωπαϊκή εξωτερική άμυνα: «Είναι κρίσιμο για την Ελλάδα. Θα υπάρξει Ευρωπαϊκός Στρατός; Δεν υπάρχει κοινή γραμμή γι’ αυτό το θέμα».
4) Το Σύμφωνο για τη μετανάστευση: «Είναι ένα πρόβλημα και χρειάζεται μια συμφωνία που θα σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών».

Ο Μ. Βορίδης μίλησε με τη σειρά του για εκλογή «Ελλήνων βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η υποκρισία στην ελληνική πολιτική σκηνή πρέπει να σταματήσει», αφήνοντας αιχμές και για θέσεις του Στ. Κασσελάκη. Όπως εκτίμησε, «θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από αυτές τις εκλογές. Πρέπει να επιβραβευθεί η πορεία ανάπτυξης που έχει βάλει τη χώρα η κυβέρνηση».

Εντούτοις, σε ερώτηση του «ΛΤ», για το κλίμα που αποκόμισε από την επικοινωνία με τους πολίτες στη Λακωνία, ο υπουργός δεν κρύφτηκε: «Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν υπάρχουν αστοχίες. Σε μια διακυβέρνηση που μπαίνει στη δεύτερη τετραετία της, θα υπάρξουν και αβλεψίες και παραλείψεις και λάθη. Λαμβάνουμε υπόψη όλα όσα μεταφέρουν οι πολίτες για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως πχ είναι το θέμα της ακρίβειας. Χρειάζεται διάλογος των πολιτών με την κυβέρνηση και αυτό επιδιώκουμε».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας επισκέφθηκε τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, ενώ έπειτα είχε τετ-α-τετ με τον δήμαρχο Μιχάλη Βακαλόπουλο και τοπικούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti