Μίλησε στη Σκάλα ο Ν. Κουτουμάνος του ΚΚΕ

Παρασκευή, 31 Μάιος 2024 11:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μίλησε στη Σκάλα  ο Ν. Κουτουμάνος του ΚΚΕ

Μαζική ήταν η σύσκεψη της κομματικής οργάνωσης Ευρώτα του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (27/5) στη Σκάλα Λακωνίας. Ενόψει των ευρωεκλογών της 9ηε Ιουνίου, μίλησε ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πελοποννήσου και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο Νίκος Κουτουμάνος αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Λακωνία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, «με τα τρακτέρ να φτάνουν μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο», όπως είπε, εκεί, «όπου τον Οκτώβρη του 2020 ψηφίστηκε η “νέα” Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2021-2027 από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του κόμματος του Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), που σήμερα κάνουν πως δε θυμούνται».

«Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε την ΚΑΠ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αποδείκνυε έγκαιρα ότι η νέα ΚΑΠ βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, στην παραμονή τους στο χωράφι αποκαλύπτοντας και την πολιτική της “πράσινης μετάβασης” που φέρνουν τα λόμπι», υπενθύμισε.

Ειδική αναφορά έκανε στο «πρόβλημα της διάθεσης και των εξευτελιστικών τιμών πώλησης του πορτοκαλιού», υπογραμμίζοντας πως, «όσοι υποστηρίζουν ότι για το πρόβλημα ευθύνεται η άμεση εισαγωγή αιγυπτιακών πορτοκαλιών στην Ελλάδα, βγάζοντας από το κάδρο των ευθυνών την ΕΕ και την ΚΑΠ λένε ψέματα ή έστω τη μισή αλήθεια. Γιατί στην πραγματικότητα ένοχη είναι η ίδια η ΕΕ που μέσω της ΚΑΠ δίνει στις μεγάλες μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν την απαραίτητη πρώτη ύλη απ' όπου τους συμφέρει καλύτερα, παράλληλα με την ευχέρεια να συμπιέζουν τις τιμές στα προϊόντα των αγροτών, να καθορίζουν υψηλές τιμές στην κατανάλωση και τελικά να εκτοξεύουν τα μονοπωλιακά υπερκέρδη τους. Έτσι υπογράφονται μεγάλες “Συμφωνίες Εταιρικής Σχέσης” με τρίτες χώρες, που εξυπηρετούν μια σειρά καπιταλιστικών επενδύσεων σε διάφορους κλάδους, από τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό μέχρι την ενέργεια».

Στη συνέχεια είπε πως «για μια τέτοια συμφωνία πανηγύριζε η ελληνική κυβέρνηση τον Μάρτη του ‘24 και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ήταν παρών όταν αυτή υπογραφόταν. Το αποτέλεσμα είναι οι αγορές των κρατών της ΕΕ να έχουν κατακλυστεί από τα αιγυπτιακά πορτοκάλια, σχεδόν 300 χιλιάδες τόνοι μέχρι στιγμής, ενώ μέχρι πρόσφατα τροφοδοτούνταν με πορτοκάλια σχεδόν αποκλειστικά από την Ελλάδα. Το θέμα συνδέεται και με τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ΕΕ δίνει στην Αίγυπτο αγορά για τα αγροτικά προϊόντα της προκειμένου να την πάρει με το μέρος της απέναντι στους διεθνείς ανταγωνιστές της. Έτσι λειτουργεί η ΕΕ: Εμπάργκο στη Ρωσία το οποίο ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τους αγρότες και τους παραγωγούς πορτοκαλιού, οι οποίοι χάνουν μια παραδοσιακή αγορά, αλλά το ρώσικο πετρέλαιο, παρά το εμπάργκο, νομιμότατα εμπορεύεται από τους εφοπλιστές, Έλληνες και μη, με χαμηλότερη τιμή από το πλαφόν και με τις μεταγγίσεις των καυσίμων να γίνονται στο κέντρο του Λακωνικού κόλπου! Αυτός είναι ο χαρακτήρας της ΕΕ των μονοπωλίων και επομένως καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι μπορεί να γίνει καλύτερη για τον αγρότη».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ν. Κουτουμάνος κάλεσε τους εργαζόμενους «στις 9 Ιουνίου να κάνουν πράξη αυτό που όλοι τους φοβούνται. Να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και να βγάλουν κόκκινη κάρτα στην πολιτική της ΕΕ και τα κόμματά της».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti