Εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας για μέτρα προστασίας μαθητών από τον καύσωνα

Τρίτη, 11 Ιούνιος 2024 11:20 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας για μέτρα προστασίας μαθητών από τον καύσωνα

Ειδική εγκύκλιο για την προστασία των μαθητών και των μαθητριών εν όψει του επερχόμενου καύσωνα, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εγκύκλιο γίνονται ιδιαίτερες συστάσεις για τα σχολεία της Αττικής, της Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου αφού «με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται ένταση των φαινομένων».

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, δεν επηρεάζεται η διαδικασία των πανελλαδικών, προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας:
«Κατόπιν των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, που θα επικρατήσουν αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία διεξάγονται πανελλαδικές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ, όπως, επίσης, και διδασκαλία μαθημάτων -νηπιαγωγεία, δημοτικά, ΕΕΕΕΚ- ή άλλες δραστηριότητες, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους/στις Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συνδράμουν σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής τους, με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορούν τους/τις Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση των συνεπειών από την ένταση της ζέστης, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε περιοχής.

Ειδικότερα:
1.Διδασκαλία ή διεξαγωγή εξετάσεων
-Να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν. Οι χώροι πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι και να γίνεται χρήση ηλιοπροστασίας στα παράθυρα, π.χ. κουρτινών και λοιπών προστατευτικών καλυμμάτων
-Να υπάρχει ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές/ μαθήτριες, με μέριμνα κυρίως των Σχολικών Επιτροπών
-Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προαγωγικών/απολυτηρίων εξετάσεων
-Τέλος, σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου, παρακαλούνται οι ΠΔΕ και οι ΔΔΕ να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες.

2.Αποφυγή δραστηριοτήτων στον ήλιο-Ενδεικτικά αναφέρονται:
-Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές/ μαθήτριες παραμένουν σε χώρο σκιερό ή εντός αίθουσας
-Συστήνεται μειωμένη αθλητική δραστηριότητα του μαθήματος φυσικής αγωγής με διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τον/την εκπαιδευτικό ΠΕ11-φυσικής αγωγής, σε χώρους σκιερούς, αξιοποιώντας τις υποδομές της εκάστοτε σχολικής μονάδας, π.χ. γυμναστήριο, σκέπαστρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ή/και θεωρητική προσέγγιση του μαθήματος φυσικής αγωγής στις αίθουσες, π.χ. ενημέρωση για τους ολυμπιακούς αγώνες και τα ολυμπιακά αθλήματα.
-Κατά την υλοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τη λήξη του σχολικού έτους τα σχολεία θα πρέπει να λάβουν κάθε πρόσφορο, κατά την κρίση τους, μέτρο για την προστασία των μαθητών/τριών

3.Συστάσεις προς τους γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/τριες για:
-Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα
-Χρήση καπέλου
-Χρήση αντιηλιακής κρέμας
-Μικρά και ελαφριά γεύματα
-Λήψη άφθονων υγρών, νερού, χυμών φρούτων
-Παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους για να λαμβάνουν επιπρόσθετες οδηγίες

4.Συστάσεις για Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
-Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έχουν στην ευθύνη τους σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές, όπως της Αττικής, της Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπου με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται ένταση των φαινομένων, καλούνται να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους/τις Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους/τις κατά τόπους Δημάρχους για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την ενδεχόμενη λήψη απόφασης από Δημάρχους για κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti