Πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα

Σάββατο, 15 Ιούνιος 2024 07:44 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα

Σε νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα είπε μιλώντας στο Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών, ενώ σημειώνεται πως είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή πακέτου δόσεων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.

Η νέα κίνηση της Ελλάδας, η οποία αφορά δάνεια που λήγουν από το 2026 έως το 2028, αποτελεί ένα μήνυμα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαμήλωσε τον στόχο για την ανάπτυξη το 2024 στο 2,5%, από 2,9% που εκτιμούσε πριν, οι αποδόσεις της χώρας είναι σημαντικά υψηλότερες από τις μέσες προβλέψεις ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg, «το καθαρό χρέος της χώρας υποχώρησε το 2023 σε ονομαστικούς όρους, όχι μόνο ως ποσοστό της παραγωγής και “πιστεύω ότι πιθανότατα θα μειωθεί και φέτος».

Μέρος των κεφαλαίων για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων θα προέλθει από το ταμειακό “μαξιλάρι” που έχει η χώρα, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ως δίχτυ ασφαλείας, σημειώνει το Bloomberg, το οποίο προσθέτει πως πλέον, καθώς η εποχή διάσωσης έχει παρέλθει η Αθήνα έχει πρόσβαση στις αγορές και ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ποσό 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια για να πραγματοποιήσει τις πρόωρες αποπληρωμές.

Παράλληλα, το πρακτορείο αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ τόσο για φέτος όσο και του χρόνου, ενώ υπενθυμίζει πως για το 2023 διαμορφώθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ.

 

πηγή: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti