Ευστάθιος: «Να πιστέψουν τα παιδιά ότι μας έχουν συμπαραστάτες»

«Ευγνώμων προς το ΙΣΝ που πολυτρόπως μας έχει βοηθήσει», ο Μητροπολίτης

Σάββατο, 15 Ιούνιος 2024 08:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ευστάθιος: «Να πιστέψουν τα παιδιά ότι μας έχουν συμπαραστάτες»

Με πατρική θέρμη εκφράστηκε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευστάθιος, μιλώντας στον «Λακωνικό Τύπο» για την έως τώρα λειτουργία των δύο Σχολών -Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας- που στέργει υπό τη σκέπη της, η Μητρόπολη. Και έδειξε πλήρως αισιόδοξος για την από εδώ και πέρα πορεία τους, ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της τοπικής Εκκλησίας και της εταιρείας «ΕΚΤΕΡ ΑΕ, για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Κτηριακό συγκρότημα Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Σχολή Αγιογραφίας “Φώτης Κόντογλου” & Σχολή Βυζαντινής Μουσικής “Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος’’», με γενναία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ύψους 3.800.000 ευρώ.

Οι σχολές έχουν ήδη καταξιωθεί στα μάτια της νεολαίας της πρωτεύουσας. Αποτελούν τρόπο εξωτερίκευσης της Εκκλησίας προς την κοινωνία και το ποίμνιο, αλλά και απαντούν στέρεα στις αναζητήσεις και τις ανάγκες τους. Θα μπορούν, πιο αποτελεσματικά πλέον, να έχουν ρόλο θερμοκοιτίδας πολιτισμού, που τόσο χρειάζεται η πόλη και ο δήμος.

«Τα παιδιά έχουν χάρισμα»
«Οι σχολές μας», είπε ο σεβασμιώτατος, «λειτουργούν από το 2016. Τα παιδιά μας, εδώ, κατακλύζονται  από επιθυμία να καταρτιστούν σε αυτό που βαθιά επιθυμούν. Σε αυτό που έχουν έφεση. Τα παιδιά μας, έχουν χάρισμα. Έχουν ταλέντα που δεν θα μπορούσαν αλλιώς να καλλιεργήσουν. Κι εμείς γι’ αυτό πασχίζουμε. Έρχονται στις σχολές και “βρίσκουν τον εαυτό τους”, αναπτύσσονται! Και μιλάμε για εξαιρετικά ταλέντα. Μου λένε οι καθηγητές, ότι ένα παιδί από τη Σχολή Αγιογραφίας “Φώτης Κόντογλου’’, συναγωνίζεται τον Κόντογλου. Φανταστείτε». Και υπογράμμισε: «Θέλουμε, επιθυμούμε και εργαζόμαστε ώστε να πιστέψουν τα παιδιά ότι μας έχουν συμπαραστάτες. Αυτή είναι η αποστολή μας».

Ευγνωμοσύνη προς το ΙΣΝ
Αναφερόμενος στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ΙΣΝ, ο σεβασμιώτατος τόνισε πως «εκφράζουμε ευγνωμοσύνη προς το Ίδρυμα, που πολυτρόπως μας έχει βοηθήσει. Στις κατασκηνώσεις στη Νεάπολη, στο Γηροκομείο στην Ελίκα. Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για όσα μας έχει προσφέρει, ανταποκρίθηκε σε κάθε μας παράκληση». Ο προκαθήμενος της τοπικής Εκκλησίας, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέα Δρακόπουλο, και «τους άξιους συνεργάτες του», αφού η «σημαντική αυτή δωρεά, θα δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως στους νέους και τις νέες μας, να εντρυφήσουν στα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ευχάριστο και απόλυτα λειτουργικό». «Το Ίδρυμα» είπε, «βάζει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην πορεία ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του τόπου».

Τη Δευτέρα εγκαθίστανται
τα πρώτα μηχανήματα στο έργο
Οι νέες υποδομές θα είναι σύγχρονες και άρτιες και θα χτιστούν κοντά στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, δίπλα στον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Ο Άγιος Βασίλειος» της Μητρόπολης, στις νέες Εργατικές Κατοικίες του Δήμου Σπάρτης. «Οι σχολές θα είναι αυτοτελείς», διαβεβαίωσε ο σεβασμιώτατος. Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι τώρα, η μεν Σχολή Αγιογραφίας στεγάζεται, δωρεάν, σε έναν μικρό χώρο επί της Γκορτσολόγου, η δε Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, βρίσκει καταφύγιο στο υπόγειο της «Στέγης Νεότητας», δίπλα στη Μητρόπολη.

Από τις αρχές Απριλίου του 2019, χρονολογείται η συνεργασία του Ιδρύματος με τη Μητρόπολη και τον σεβασμιώτατο κ. Ευστάθιο, για την ανέγερση και τον εξοπλισμό των σχολών. Μάλιστα, τότε, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, επισκέφθηκε τον σεβασμιώτατο και συζήτησαν για το θέμα. «Κουβεντιάζαμε 2-3 χρόνια, για τη διευθέτηση δυσκολιών που ανέκυψαν», παρατήρησε ο κ. Ευστάθιος.

Τον Ιούνιο του 2022, έγινε γνωστό πως το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δρομολογεί τη μελέτη, κατασκευή και εξοπλισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν τις Σχολές. Γινόταν λόγος για «γενναία χρηματοδότηση», 3.800.000 ευρώ που «θα έδινε την ευκαιρία στην Ιερή Μητρόπολη να κατασκευάσει, να εξοπλίσει και στη συνέχεια να λειτουργήσει τις δύο Σχολές, στεγάζοντας τόσο τις ανάγκες του προσωπικού, όσο και των σπουδαστών, διαμορφώνοντας πλέον εξαιρετικές συνθήκες ανάπτυξης τους».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, εταιρεία «ΕΚΤΕΡ ΑΕ» ανακοίνωσε ότι την Τρίτη (11/6) υπέγραψε σύμβαση έργου με τη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τη συμβατική αμοιβή για πλήρη και περαιωμένη εργασία παράδοσης του έργου προς χρήση να ανέρχεται στο ποσό των 3.568.693,13 ευρώ. Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης είναι 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου εγκατάστασης

«Να δώσει ο Θεός φώτιση, να πάνε όλα καλά. Τη Δευτέρα έρχονται τα πρώτα μηχανήματα του έργου», ευχήθηκε ο Μητροπολίτης.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής
«Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος»
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης έλαβε αναγνώριση από το Υπουργείο Πολιτισμού (αριθμός απόφασης 13816/ΦΕΚ 324 /Β/8/8) το 2018, ενώ αριθμεί 100 μαθητές στην πόλη της Σπάρτης. Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες που φοιτούν είναι κάθε ηλικίας, από 9 ετών έως και  75 ετών. Επιθυμεί να είναι ένα κέντρο μουσικού πολιτισμού, ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, που αγαπούν την ελληνορθόδοξη μουσική παράδοση και που -σε πείσμα των καιρών- επιθυμούν να καταστούν μύστες της. Η σχολή είναι ανοιχτή σε κάθε άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, αλλά και σε κάθε φιλόμουσο που επιθυμεί να συμμετέχει στις ποικίλες δραστηριότητές της βλέποντας τους ως συνοδοιπόρους ενός θρησκευτικού και παραδοσιακού μουσικού ταξιδιού.

Στη σχολή λειτουργούν τμήματα μουσικής προπαιδείας, πτυχίου, διπλώματος καθηγητή μουσικής, μουσικά–πρακτικά για υφιστάμενους ιεροψάλτες και στελέχη αναλογίων, πρακτικής εκμάθησης ύμνων και παραδοσιακών τραγουδιών, βυζαντινής χορωδίας και φωνητικής εξάσκησης.

Οι καθηγητές που τη στελεχώνουν είναι ο πρωτ. Βασίλειος Καπερώνης (Μουσικό Παράρτημα Μολάων), ο Παναγιώτης Χρόνης (υπεύθυνος σχολής) και ο Νικόλαος Ταπραντζής. Καλλιτεχνικός διευθυντής έχει οριστεί ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Τσάκος, που από φέτος είναι υπεύθυνος του τμήματος της Νεάπολης. Αγαθός στόχος της σχολής είναι να καταστεί φορέας γνώσης σε όλους τους σπουδαστές και σπουδάστριες, ένα φυτώριο επιστημόνων, μουσικών, καλλιτεχνών, οι οποίοι μετά την αποφοίτησή τους  θα μπορούν  να σταδιοδρομήσουν και να εξειδικευθούν. Παράλληλα, θα μπορούν επάξια να στελεχώσουν τα ιερά  αναλόγια της μητρόπολης με ήθος και επίγνωση της σημαντικής αποστολής τους. Ο αριθμός των σπουδαστών και σπουδαστριών βαίνει αυξανόμενος, ενώ με όραμα, πλάνο και σύμπνοια όλο το έμψυχο δυναμικό της σχολής καταστρώνει σχέδια για την ανάδειξη του μουσικού πολιτισμού της Σπάρτης.

Σχολή Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου»
H Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης έχει στόχο να δημιουργήσει τη νέα γενιά αγιογράφων του τόπου. Η σχολή λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη αυτοτελούς διαχειρίσεως και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΦΕΚ 4294/2303) ύστερα από απόφαση της Διαρκής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρθηκε, «ελάχιστοι έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να σπουδάσουν κάποια τέχνη. Για τους ενήλικες είναι ακόμα πιο δύσκολο να παρακολουθήσουν ένα συνεπές πρόγραμμα σπουδών μιας παραδοσιακής τέχνης, λόγω εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεσαι και ο πρωταρχικός σκοπός ίδρυσης της Σχολής Αγιογραφίας.

Το πρόγραμμα της σχολής στοχεύει σε μια συγκροτημένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, χώρο και χρόνο έκφρασης αλλά και επικοινωνίας μεταξύ εικαστικών, ιστορικών, θεολόγων κ.α. δίνοντας μία νέα πνοή και εναλλακτική λύση απασχόλησης. Απώτεροι στόχοι της σχολής είναι «η παροχή επιστημονικής εκπαίδευσης στους σπουδαστές, η προσέγγιση της βαθύτερης έννοιας των παραδοσιακών τεχνών που χάνονται, αλλά και την σωστή προσέγγιση του εικαστικού λόγου που διέπει την εκκλησιαστική τέχνη σε όλες τις μορφές της». Μεγάλη έμφαση δίνεται στην κατανόηση των ιδιοτήτων των κατασκευαστικών υλικών (ξύλα, προετοιμασίες, χρωστικές κ.α.), όπως επίσης και η παθολογία των φθορών τους. Οι σπουδαστές κατανοούν την Ορθόδοξη εικονογραφία μέσα από την μελέτη των πιο σημαντικών εκπροσώπων και εκφραστών της Ορθόδοξης εικονογραφίας και ιστορικών φάσεων όπως είναι η Κομνήνεια, η Παλαιολόγεια, η Μακεδονική η Κρητική Σχολή κ.α.

Τέλος, στόχος είναι και η δημιουργία ενός μικρού εικαστικού κέντρου, πόλου έλξης νέων και μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων, πρότυπου όλης της περιφέρειας. Δημιουργώντας νέους δημιουργικών τρόπων ενασχόλησης και πιθανών επαγγελματικής αποκατάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti