Αίγυπτος και αγορά «ξεζουμίζουν» το πορτοκάλι

Τα «Βαλέντσια» μένουν στα δέντρα, εκτινάχτηκαν οι τιμές λιανικής - Αδιέξοδο για τους παραγωγούς που δεν βρίσκουν αποδοτικές συμφωνίες

Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2024 09:36 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αίγυπτος και αγορά «ξεζουμίζουν» το πορτοκάλι

Το χειρότερο δυνατό σενάριο ως προς τη συγκομιδή και διάθεση της παραγωγής τους, αντιμετωπίζουν, ειδικά τη φετινή περίοδο, οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών ποικιλίας Βαλέντσια (Valencia) στη Λακωνία. Το εμπόριο μένει καθηλωμένο χωρίς ενδείξεις άμεσης ανάκαμψης, ενώ σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου δεν μπορεί να απορροφηθεί ούτε η εγχώρια παραγωγή. Την ίδια ώρα, ο ανταγωνισμός χτυπάει «κόκκινο» λόγω των αμφιλεγόμενων εισαγωγών από χώρες της Μεσογείου και κυρίως από την Αίγυπτο. Εντούτοις, τα φορτία πορτοκαλιών από τη «χώρα του Φαραώ» δεν φαίνεται να αποβαίνουν τελικά σε όφελος του καταναλωτή, καθώς τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ αποτύπωσαν τιμή εισαγωγής τους, το πρώτο δίμηνο του 2024, στα 0,51 ευρώ/κιλό. Αντίθετα, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, το πορτοκάλι της Λακωνίας «φεύγει» έναντι 0,18 με 0,20 ευρώ/κιλό, τιμή δηλαδή πλέον της υποδιπλάσιας.

Στον τομέα των εξαγωγών, το ενδιαφέρον είναι υποτονικό έως ανύπαρκτο, ενώ ακόμα πιο οδυνηρό είναι πως οι καρποί παραμένουν άκοποι πάνω στα δέντρα. Το δε υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης «γονατίζει» έτι περαιτέρω τους Λάκωνες αγρότες, που αναζητούν εναγωνίως αποτελεσματικές λύσεις για να περισώσουν ό,τι… σώζεται.

Πάνω από 4πλάσια η διαφορά
μεταξύ κτήματος και αγοράς
Το πλέον αξιοπερίεργο αφορά το σκέλος της χυμοποίησης, όπου η απόκλιση τιμών είναι κάτι παραπάνω από θεαματική. Κατά τους ιδιοκτήτες εκτάσεων, 1 κιλό πορτοκάλια «Βαλέντσια» παραλαμβάνεται από τους μπαξέδες προς 12 λεπτά, ενώ αν συνυπολογιστούν οι εργασίες κοπής, τα μεταφορικά κ.ά, εισέρχεται στις μονάδες επεξεργασίας στα 20 λεπτά. Για 1 κιλό χυμό απαιτούνται περίπου 10 κιλά πορτοκάλια, άρα το κόστος διαμορφώνεται στα 2 ευρώ. Ωστόσο, η τιμή του χυμού παγκοσμίως έχει εκτοξευθεί στα 8,70 ευρώ/κιλό, διαμορφώνοντας μια υπεραξία άνευ προηγουμένου.
Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω στοιχεία:

Μικρή ατομική συσκευασία χυμού
2023: 0,43 ευρώ
2024: 0,66 ευρώ
Αύξηση: 0,23 ευρώ (+53,5%)

Οικογενειακή συσκευασία λίτρου
2023: 1,72 ευρώ
2024: 2,74 ευρώ
Αύξηση: 1,02 ευρώ (+59,3%)

«Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι
στην Ελλάδα, αλλά στη Μεσόγειο»
Ο Λάκωνας παραγωγός πορτοκαλιών, Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα προβλήματα των παραγωγών υπογραμμίζοντας: «Εμείς εδώ δεν είμαστε οργανωμένοι σωστά. Φταίει και το κράτος που δεν έχει φτάσει στο να οργανωθούν οι παραγωγοί και να βοηθήσει σε αυτό. Είναι θέμα συνέπειας στην παραγωγή. Όταν ξεκίνησαν τα πορτοκάλια με 50 λεπτά/κιλό, το χειμερινό πορτοκάλι, και ο παραγωγός δεν έκοβε, και έλεγε “άστο θα πάει 0,60 ευρώ”, εκεί φροντίσαμε να “υπάρχει” η Τουρκία. Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στη Μεσόγειο. Παράλληλα και η ΕΕ, που έχουμε ήδη πληρώσει το εμπάργκο στη Ρωσία, γιατί ήταν μόνο για τα αγροτικά προϊόντα, πληρώνουμε την καλή γειτνίαση με την Αίγυπτο, και το “υπερ-promotion” που κάνουν, αλλά και τα καρτέλ του χυμού».

Από πλευράς του, ο Παναγιώτης Παναρίτης, επίσης πορτοκαλοπαραγωγός, κατέθεσε τη δική του εκδοχή για το πρόβλημα: «Ισχύουν αυτά που είπε ο συνάδελφός μου, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι υπάρχει έλλειψη αγροτικής παιδείας και πάνω από όλα να ξέρει πότε και πόσο να πουλήσει. Στην δική μου περιοχή έπρεπε η ποικιλία “Βαλέντσια” να είναι περίπου στο 50% και έχει φτάσει η συγκομιδή στο 20%. Τα περισσότερα που κόβονται τώρα είναι για χυμοποίηση, στην τιμή των 12 λεπτών καθαρά. Το νωπό πορτοκάλι, που είναι για βρώση, πωλείται από 16-18 λεπτά».

 

με πληροφορίες από megatv.com

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti