«Πλοκάμια» και στη Λακωνία είχε η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε

Έκανε διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα

Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2024 11:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πλοκάμια» και στη Λακωνία είχε η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε

Εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις σε σπίτια, κοσμηματοπωλεία και καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λακωνία και Χαλκίδα εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Το παράνομο όφελος για την οργάνωση φαίνεται να υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα, συχνά παρουσιάζονταν ως αστυνομικοί ενώ σε μία περίπτωση άσκησαν βία σε βάρος ηλικιωμένης.

Όπως περιγράφεται από τις Αρχές, για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Τρίτης (18/6) συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, με τη συνδρομή ομάδων της Ο.Π.Κ.Ε., του Τμήματος Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων και του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Μέγαρα, Μαρκόπουλο Αττικής και Θεσσαλονίκη.

Συνελήφθησαν 5 μέλη,
ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμα 2
Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 5 μέλη της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων, αλλά και 2 ακόμη ταυτοποιημένων ατόμων, σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και απόπειρες, απόπειρα ληστείας, όπλα και παραβίαση περιορισμών διαμονής.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και τα Τμήματα Ασφάλειας Κηφισιάς, Μαρκοπούλου Αττικής και Σπάρτης Λακωνίας, οι κατηγορούμενοι -τουλάχιστον από τον Μάιο του 2023- είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές σε σπίτια και καταστήματα.

Πώς δρούσε η οργάνωση
Ως προς τον τρόπο δράσης -modus operandi- χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία

Για κλοπές σε καταστήματα, κυρίως κοσμηματοπωλεία:
-Κατόπτευαν τους χώρους γύρω από το κατάστημα-στόχο προκειμένου να διαπιστωθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του,
-προσέγγιζαν το κατάστημα με επιχειρησιακά οχήματα που διέθεταν,
-με εργαλεία -βαριοπούλες, λοστούς, τρυπάνια- κατέστρεφαν τη σειρήνα του συναγερμού, παραβίαζαν το προστατευτικό πλέγμα της πρόσοψης, έσπαζαν τον υαλοπίνακα ή παραβίαζαν την κεντρική πόρτα,
-έμπαιναν στον χώρο, τον ερευνούσαν, παραβίαζαν τυχόν χρηματοκιβώτια και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας.

Για κλοπές σε οικίες:
-Προσέγγιζαν τις οικίες–στόχους, βραδινές ώρες, με τα επιχειρησιακά τους οχήματα,
-αφού εξακρίβωναν την απουσία ή μη των ενοίκων, πηδούσαν την περίφραξη και παραβίαζαν μπαλκονόπορτες, παράθυρα ή πόρτες,
-έμπαιναν στον χώρο, τον ερευνούσαν και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και χρηματοκιβώτια.
Επιπλέον, οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και χρησιμοποιούσαν γάντια, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, ενώ αλλοίωναν τα πραγματικά στοιχεία των επιχειρησιακών οχημάτων τους, αφαιρώντας τις πινακίδες κυκλοφορίας ή τοποθετώντας σε αυτά άλλες, που είχαν αφαιρέσει από άλλα οχήματα.

Η συνοχή της οργάνωσης
Όπως επισημάνθηκε, σημαντικό ρόλο στη συνοχή της οργάνωσης και την απρόσκοπτη δράση της διαδραμάτιζε ότι τα μέλη συνδέονταν με μεταξύ τους στενές φιλικές σχέσεις, ενώ είχαν κοινή καταγωγή και πολιτισμικές καταβολές.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «επαγγελματισμού» τους, αρμοδίως αναφέρθηκε, ότι «διέπρατταν έως και 5 κλοπές ανά εξόρμησή τους, ανεξαρτήτου περιοχής, ενώ σε περιπτώσεις που τα ηλικιωμένα θύματα βρίσκονταν εντός των οικιών, οι δράστες παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί. Παράλληλα, δεν δίστασαν σε μια περίπτωση να ασκήσουν βία σε βάρος ηλικιωμένης, όταν προσπάθησε να καλέσει βοήθεια από την τηλεφωνική της συσκευή».

Ένας 32χρονος, αρχηγός της οργάνωσης

Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, 32 ετών, ήταν παρών στην πλειοψηφία των διαρρήξεων-κλοπών, με ρόλο τσιλιαδόρου ή και φυσικού αυτουργού. Επέβλεπε τους συνεργούς του κατά την κατόπτευση των χώρων, καθοδηγούσε ως προς την επιλογή των κλοπιμαίων και έδινε το σύνθημα για την αποχώρηση από τα σημεία.

Παράλληλα, για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους, υπήρχε αυστηρός επιμερισμός των ρόλων μεταξύ των μελών, π.χ. τσιλιαδόροι, μέλη που αναλάμβαναν την παραβίαση και είσοδο και οδηγοί.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και τις σωματικές έρευνες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-2.055 ευρώ συνολικά,
-8 οχήματα, ως προϊόντα εγκλήματος και 1 ως μέσο τέλεσης,
-πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και tablet,
-πλήθος καρτών SIM
-πλήθος κοσμημάτων χειρός,
-πλήθος ρολογιών,
-πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων,
-πλήθος βιβλιαρίων και καρτών τραπέζης,
-πλήθος χρυσών και ασημένιων κοσμημάτων,
-πλήθος ψευδοκοσμημάτων (faux-bijoux),
-πλήθος φυσιγγίων,
-καραμπίνα,
-ηλεκτρικό τρυπάνι,
-2 μαχαίρια,
-δελτίο κατάθεσης των 10.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου,
-απόδειξη είσπραξης 5.000 ευρώ, από μεσιτικό γραφείο για το κλείσιμο μονοκατοικίας με οικόπεδο,
-πλήθος ενδυμάτων που φορούσαν μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά την τέλεση των κλοπών,
-κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας και
-καταγραφικό μηχάνημα βιντεοσκόπησης.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 31 κλοπές–διαρρήξεις σε σπίτια, 5 κλοπές και 2 απόπειρες σε κοσμηματοπωλεία, 5 κλοπές σε καταστήματα, 2 κλοπές οχημάτων, 12 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας και 1 ληστεία σε οικία, στις περιοχές της Αττικής, Λακωνίας, Χαλκίδας και Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες, , οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti