Δεν «βγαίνει» στη Λακωνία με δηλώσεις και άλλες λογιστικές πράξεις

Τα ασφυκτικό πλαίσιο έθεσαν οι επαγγελματίες στους βουλευτές

Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2024 11:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεν «βγαίνει» στη Λακωνία με δηλώσεις και άλλες λογιστικές πράξεις

Τις συσσωρευμένες, ετερόκλητες υποχρεώσεις και εμπόδια, που καλούνται να διαχειριστούν και να φέρουν εις πέρας οι λογιστές στη Λακωνία, βρέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση μεταξύ της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας με τους βουλευτές Λακωνίας, Νεοκλή Κρητικό και Θανάση Δαβάκη, το περασμένο Σάββατο (15/6). Στην επαφή είχε προσκληθεί και η βουλευτής κ. Νάγια Γρηγοράκου, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Η συνάντηση, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ) στη Σπάρτη. Παρόντες ήταν η πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου, ο ταμίας Δημήτριος Ξερακιάς, τα μέλη Νικόλαος Μπλέτας, Νικόλαος Αλικάκος και Σπύρος Καρούνης, καθώς και ο πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Πάνος Κρητικός.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης έθεσαν στους δύο βουλευτές του νομού πολλά από τα ζητήματα και τα προβλήματα του κλάδου όπως, τους ασφυκτικούς χρόνους που πιέζουν για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες σε σχέση με την περσινή χρονιά έχουν καθυστερήσει χρονικά λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κατά την υποβολή τους. Λόγου χάρη, οι λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών, εσφαλμένα στοιχεία επιδομάτων, αναπηρίας τέκνων, εσφαλμένος υπολογισμός προκαταβολής κλπ. Επίσης, στάθηκαν στην έλλειψη συνεργασίας μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών, στην έλλειψη συντονισμού ως προς τις ημερομηνίες που ξεκινά η λειτουργία της κάθε πλατφόρμας.

Επίσης, αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη να δοθεί ικανός χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, από την στιγμή που θα είναι έτοιμο το σύστημα και όλες οι υπηρεσίες θα έχουν ανεβάσει όλες τις βεβαιώσεις και τα απαιτούμενα στοιχεία για τον σκοπό αυτό. Μίλησαν για την μεταφορά των καταληκτικών ημερομηνιών εντός του Αυγούστου στον μήνα Σεπτέμβριο, ώστε να μπορέσουν και οι λογιστές να ηρεμήσουν λίγο με τις οικογένειές τους.

Ακόμα, ενημέρωσαν για τις δυσκολίες στην εφαρμογή των «My Data», τη θεσμοθέτηση άδειας των λογιστών σε περίπτωση ασθένειας (ή εγκυμοσύνης στην περίπτωση γυναικών), με ταυτόχρονη παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών των πελατών των συγκεκριμένων λογιστών χωρίς επιβολή προστίμων κ.ο.κ.

Επιπλέον, περιέγραψαν τις δυσκολίες εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, «αφού δεν είναι απολύτως έτοιμες ούτε οι εταιρείες μηχανοργάνωσης», καθώς και στα δυσβάστακτα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις. Ζήτησαν δε, τη μεταφορά της προθεσμίας εφαρμογής της, αντί της 1ης Ιουλίου, σε ευθετότερο χρόνο και εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (δημόσιοι και ιδιωτικοί) είναι έτοιμοι να στηρίξουν την εφαρμογή, καθώς η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.

Εκτός αυτών, αναφέρθηκαν στα προβλήματα της ποιότητας των δικτύων (κακές συνδέσεις διαδικτύου και τηλεφωνίας, χαμηλές ταχύτητες κλπ), ενώ το διοικητικό συμβούλιο έδωσε στους βουλευτές όλα τα έγγραφα (δελτία τύπου, ανακοινώσεις κλπ) για την καλύτερη ενημέρωσή τους.

Οι κκ Κρητικός και Δαβάκης άκουσαν τα αιτήματα των λογιστών, έδειξαν κατανόηση για τα προβλήματα του κλάδου, ενώ εξέφρασαν κι αυτοί με τη σειρά τους τη γνώμη τους. Παραδέχθηκαν το δίκαιο των αιτημάτων, κάνοντας λόγο για «αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργούνται από την πληθώρα δύσχρηστων επιμέρους πλατφορμών», ενώ τόνισαν ότι είναι απαραίτητα δυο πράγματα για τη διευκόλυνση της εργασίας των λογιστών: η μεγαλύτερη διαφάνεια και η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών και όχι την αποποίηση των ευθυνών.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Λακωνίας στο Κοινοβούλιο δήλωσαν ότι θα είναι αρωγοί στον αγώνα της Ένωσης και δεσμεύτηκαν ότι θα κανονίσουν σύντομα μια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης με τον νέο υφυπουργό Οικονομικών, Χρήστο Δήμα.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti