350.000 € στον Δ. Σπάρτης για αντιπυρικές ζώνες

Σε 16 κοινότητες με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο - Αντιδρά ο Βαγγέλης Βαλιώτης

Παρασκευή, 21 Ιούνιος 2024 07:28 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
350.000 € στον Δ. Σπάρτης για αντιπυρικές ζώνες

«Πάει Πράσινο Ταμείο για αντιπυρικές ζώνες ο Δήμος Σπάρτης», έγραφε ο «Λακωνικός Τύπος» στις 31 Μαΐου 2024 και φαίνεται ότι αυτό «πήγε καλά», αφού την Τετάρτη (19/6) ο δήμος ανακοίνωσε την ένταξή του στο πρόγραμμα για χρηματοδότηση έργων διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών.

Ειδικότερα, η πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου εκδόθηκε τον περασμένο μήνα και αφορούσε στην «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024», ύψους 30 εκατ. ευρώ και με την έγκριση να γίνεται «κατ’ απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας». Ο Δήμος Σπάρτης κατέθεσε πρόταση για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών, η οποία υπογράφτηκε την Τρίτη (18/6) από τον πρόεδρο του Ταμείου, Γιάννη Ανδρουλάκη. Όπως αναφέρεται σχετικά, «η πρόταση του δήμου συγκαταλέγεται στις 30 πρώτες που εγκρίθηκαν πανελλαδικά».

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Σπάρτης θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 350.000 ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προστασίας οικισμών. Πρόκειται για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Λωρίδες ανάσχεσης
σε Πάρνωνα και Ταΰγετο
Από την ανάρτηση του Δήμου Σπάρτης στη «Διαύγεια», πληροφορούμαστε ότι ύστερα από σχετική προεργασία και επεξεργασία δεδομένων, «ώστε να διαπιστωθούν καταρχήν οι περιοχές του Δήμου Σπάρτης, όπου οι τοπικές επικρατούσες συνθήκες ανταποκρίνονται στα κριτήρια επιλογής θέσεων επεμβάσεων -σύμφωνα με το υπόδειγμα τεχνικής έκθεσης του  Οδηγού Διαχείρισης- και βρίσκονται πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας», προκρίθηκαν οι Τοπικές Κοινότητες: Καρυών, Βαρβίτσας, Βαμβακούς, Βρεσθένων, Βασσαρά, Αγριάνων, Γκοριτσάς, Βασιλικής, Γοράνων, Ξηροκαμπίου, Παλαιοπαναγιάς, Ανωγείων, Καλυβίων Σοχάς, Αναβρυτής, Μυστρά και Τρύπης.

Στο τεχνικό δελτίο, η συνολική έκταση της αντιπυρικής ζώνης ποικίλει ανά κοινότητα, ενώ το μέσο πλάτος παραμένει 10 μέτρα.

Στο είδος της εργασίας περιλαμβάνονται:  
-Καθαρισμοί, κλαδεύσεις και φρυγανεύσεις.
-Θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού-κλαδεύσεων.
-Υλοτομία δένδρων και θάμνων, μεταφορά και στοίβαξη προϊόντων δασικής βιομάζας, κατεργασία εδάφους.
-Καθαρισμός - αραίωση - κλάδευση ενός στρέμματος συστάδας κωνοφόρων, λεπτοί κορμοί και κορμίδια από φυσική αναγέννηση.
-Καθαρισμοί και φρυγάνευση υπορόφου.

Αντιδράσεις και προβληματισμός
από Βαλιώτη που ζητά πειστικές εξηγήσεις
Η ανακοίνωση του Δ. Σπάρτης, ωστόσο, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Βαγγέλη Βαλιώτη, ο οποίος απέδωσε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή Σπάρτης, διότι έμειναν «εκτός του χρηματοδοτικού προγράμματος για την ενίσχυση της πυροπροστασίας, πολλές κοινότητες του Δήμου Σπάρτης». Ο κ. Βαλιώτης εξέφρασε ενστάσεις, τόσο για τον τρόπο που εισήχθη το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή -προς ενημέρωση των παρατάξεων και ψήφιση- όσο και για το μειωμένο ποσό της τελικής χρηματοδότησης, «παρά την αισιόδοξη δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό ΜΜΕ» -εν προκειμένω στον «Λακωνικό Τύπο»- για υψηλότερο ποσό. Επιπλέον, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, για τον «αποκλεισμό όλων των  κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Πελλάνας και πολλών κοινοτήτων από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες». Τέλος απαίτησε σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο να δοθούν «πειστικές εξηγήσεις τόσο σε εμάς όσο και στους πολίτες».

Πιο αναλυτικά: «Προσφιλής τακτική της δημοτικής αρχής οι έκτακτες-κατεπείγουσες συνεδριάσεις τόσο της δημοτικής επιτροπής, όσο και του δημοτικού συμβουλίου. Ή η κεντρική Διοίκηση μας ενημερώνει την τελευταία στιγμή ή κάποιοι μόνιμα καθυστερούν να ενεργήσουν», σημείωσε αρχικά ο Βαγγέλης Βαλιώτης. Για να προσθέσει πως «σε μια τέτοια λοιπόν κατεπείγουσα συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του Δήμου Σπάρτης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του πράσινου ταμείου “Προστασία και αναβάθμιση δασών 2024”, στο πλαίσιο της αρ. 2740/16.5.24 πρόσκλησης με τίτλο “ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α΄  βαθμού με περιαστικά δάση”, σε συγκεκριμένες περιοχές του δήμου μας. Στόχος του προγράμματος είναι η αποτελεσματική πυροπροστασία οικισμών και δασικών συμπλεγμάτων».

Χαμηλή χρηματοδότηση
και αποκλεισμοί
«Η πρόταση που υποβλήθηκε από τον δήμο μας ήταν προϋπολογισμού 431.156,47 ευρώ, παρά την αισιόδοξη δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, σε τοπικό ΜΜΕ, ότι μπορεί να εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των 600.000 ή 700.000 ευρώ», παρατήρησε ο κ. Βαλιώτης, και πρόσθεσε πως «τελικά ο Δήμος Σπάρτης εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με το ποσό των 350.000 ευρώ».

«Παρ’ όλα αυτά», συνέχισε, «προβληματισμό μας προκαλεί ο αποκλεισμός όλων των  κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Πελλάνας και πολλών κοινοτήτων από τις άλλες δημοτικές ενότητες, από την υποβληθείσα πρόταση του δήμου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, παρόλο που είναι  όμορες με το δασικό σύμπλεγμα του Ταϋγέτου ή του Πάρνωνα και  απειλούνται καθημερινά». Εν κατακλείδι, τονίζει ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης: «Απαιτούμε, σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να  δοθούν πειστικές εξηγήσεις τόσο σε εμάς όσο και στους πολίτες για τον αποκλεισμό μιας ολόκληρης περιοχής αλλά και άλλων κοινοτήτων από το εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αν ο δήμος προτίθεται με ίδια μέσα να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα πυροπροστασίας -αντιπυρικές ζώνες κλπ- στις περιοχές αυτές».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti