Προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή η Πελοπόννησος

Το ολιστικό σχέδιο της Περιφέρειας - Δ. Πτωχός: «Απαιτεί δράσεις, προτάσεις, πρόγραμμα κι αισιοδοξία»

Παρασκευή, 21 Ιούνιος 2024 10:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή η Πελοπόννησος

Τη σημασία της λήψης άμεσων και συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στην ενημερωτική ημερίδα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή», που διεξήχθη την Πέμπτη (20/6) στην Καλαμάτα.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, με επιπτώσεις που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον, τις υποδομές, την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο περιφερειάρχης και προχώρησε στην καταγραφή των επιπτώσεων, των προτάσεων και δράσεων της περιφερειακής αρχής, ενώ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Επίσης, ο Δ. Πτωχός υπογράμμισε την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση και εφαρμογή σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, εξειδικευμένης γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς και τη διασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Δημιουργείται παρατηρητήριο
στην Καλαμάτα
Στο πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενδεικτικά, περιλαμβάνονται δράσεις όπως η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη γεωργία, η ανάπτυξη πράσινων υποδομών και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή έργων προστασίας από την διάβρωση ακτών και η διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Επίσης, ο Δ. Πτωχός μίλησε για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής που θα δημιουργηθεί στην Καλαμάτα, λέγοντας πως «στοχεύει στην αντιμετώπιση της αύξησης της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων και των σοβαρών κινδύνων που δημιουργούν. Στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ικανότητας, η βελτίωση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών μέσω της έγκαιρης και αξιόπιστης πληροφόρησης και η συμβολή στη διαμόρφωση στρατηγικών μετριασμού των κινδύνων από φυσικές καταστροφές».

Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, σημείωσε πως «η προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή απαιτεί συντονισμένες δράσεις, ενίσχυση της χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύεται να προωθήσει μια οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά φιλική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της».


Οι θεματικές
Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), σημαντικοί ομιλητές από διάφορους τομείς παρουσίασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Οι θεματικές ενότητες της ημερίδας επικεντρώθηκαν στην Ενέργεια, στους Υδάτινους Πόρους, στον Πρωτογενή Τομέα και στη Γεωργία, στο Δομημένο Περιβάλλον, στον Τουρισμό και στη Βιοποικιλότητα.

Η πρώτη ενότητα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Δημήτρη Πτωχό, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και εκπρόσωπο της ΕΝΠΕ, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον πρόεδρο ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, Ιωάννη Ανδρουλάκη, καθώς και τον δήμαρχο Καλαμάτας και πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Θανάση Βασιλόπουλο. Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και πρώην δήμαρχος Πύλου–Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, έστειλε τον χαιρετισμό του για την επιτυχία της ημερίδας του προγράμματος «LifeIP AdaptIn Gr» στην Καλαμάτα, καθώς ήταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών.

Στις ομιλίες που ακολούθησαν, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, συζήτησε για το περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και την ανάγκη για προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Η εκπρόσωπος της ΕΥΔΑΜ, Όλγα Καρβελά, παρουσίασε τον Κόμβο Βιοικονομίας Μεγαλόπολης και τη στρατηγική για τον οικονομικό και παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής, ενώ ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, μίλησε για τις Πολιτικές Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα έργα προστασίας ακτών και στη διάβρωση, ενώ η Καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Παπαδοπούλου παρουσίασε τον ρόλο του ΟΦΥΠΕΚΑ στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Με τη σειρά του, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, εξέθεσε «Πετυχημένα Παραδείγματα Καλών Πρακτικών για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση», ο πρόεδρος ΔΣ ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ, Γεώργιος Κόκκινος, μίλησε για την «καλλιέργεια της Ελιάς σε Συνθήκες Κλιματικής Κρίσης» και ο εντεταλμένος σύμβουλος ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό.


Επιπτώσεις στο τοπίο
και την πολιτιστική κληρονομιά
Η δεύτερη ενότητα περιλάμβανε προβολές και παρουσιάσεις που εστίασαν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά. Συγκεκριμένα, προβλήθηκαν αποσπάσματα βίντεο σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Τέλος, η Κατερίνα Βαρβαρίγγου, γεωπόνος MSc, παρουσίασε την προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περίπτωση της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία «Κλιματική Συνείδηση», η οποία απέσπασε το ειδικό βραβείο στον μαθητικό διαγωνισμό του 2021.

Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων βουλευτές, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti