Γορτύνιοι Σπάρτης: Προσκύνημα στη Μονή Κολοκοτρώνη

Παρασκευή, 21 Ιούνιος 2024 18:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γορτύνιοι Σπάρτης: Προσκύνημα στη Μονή Κολοκοτρώνη

Γράφει ο Ιωάννης Μητράκος

Προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγαλοπόλεως, διαφορετικά στη Μονή Κολοκοτρώνη, πραγματοποίησαν οι Γορτύνιοι Σπάρτης, το Σάββατο 15 Ιουνίου.

Η Μονή βρίσκεται ανατολικά του δρόμου που συνδέει τη Μεγαλόπολη με το Ψάρι Τρικολώνων, λίγο μετά από τον οικισμό Νέα Εκκλησούλα. Η διαδρομή είναι γοητευτική, αφού ο δρόμος διέρχεται ανάμεσα σε κατάφυτες εκτάσεις που κυριαρχούν βελανιδιές.

Στη θέση της Μονής Κολοκοτρώνη υπήρχε παλαιό μοναστήρι της Παναγιάς που είχε ερημωθεί και σώζονταν απ’ αυτό μόνο το Καθολικό, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους Τούρκους κατακτητές. Το παλαιό μοναστήρι είχε διασωθεί στη συλλογική μνήμη ως Αγία Μονή και υπολογίζεται ότι είχε ιδρυθεί τον 14ο αιώνα.

Το 1803 πέρασε από την περιοχή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος ήταν θεοφοβούμενος και σεμνυνόταν την Υπεραγία Θεοτόκο. Βλέποντας την οικτρή κατάσταση της Αγίας Μονής, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έταξε στην Παναγία να ξαναχτίσει το μοναστήρι, αν βοηθούσε τους Έλληνες να ελευθερωθούν από τους Τούρκους.

Το 1823, δυο χρόνια μετά την Επανάσταση, ο Κολοκοτρώνης χρηματοδότησε την αναστήλωση της Μονής. Πρώτα ανήγειρε τον δυτικό τοίχο, όπου τέθηκε σχετική επιγραφή στην οποία αναφέρεται λανθασμένα ως χρονολογία του τάματος το 1804. Αργότερα, αναδομήθηκε το ανατολικό τμήμα.

Όταν ολοκληρώθηκε το νέο κτίσμα, είχε στο εσωτερικό του περίκλειστο το παλαιό καθολικό το οποίο αγιογραφήθηκε με λαϊκότροπες τοιχογραφίες. Η ολοκλήρωση του τάματος του Κολοκοτρώνη έδωσε και το προσωνύμιο «Μονή Κολοκοτρώνη» στο μοναστήρι και είναι το μοναδικό τάμα του 1821 που εκπληρώθηκε.

Σήμερα, η περιοχή γύρω από το Καθολικό έχει αναπλασθεί με την προσθήκη νέου κτιρίου, μαγειρείου και τράπεζας, σκεπάστρων σκιάς, πεζουλιών και τραπεζιών, πετρόχτιστη κρήνη, προτομή του Κολοκοτρώνη κι ευρύχωρο χώρο σταθμεύσεως.

Στο διάβα του χρόνου, η Μονή εμφανίζεται άλλοτε με γυναικεία αδελφότητα κι άλλοτε με ανδρώα αδελφότητα όπως σήμερα. Στη Μονή εγκαταβιώνουν τέσσερεις μοναχοί υπό την πνευματική καθοδήγηση του Καθηγουμένου π. Ελπιδοφόρου Μπεναρδή.

Αυτή η μοναχική αδελφότητα που εγκαταστάθηκε πριν από 7 ή 8 χρόνια αποτελείτο από πνευματικά τέκνα του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία Φούντα.

Σημειώνεται ότι ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης επισκέφθηκε τη Μονή Κολοκοτρώνη για δεύτερη φορά και δεν αποκλείεται να υπάρξει και τρίτη επίσκεψη το προσεχές φθινόπωρο, καθώς ο Σύνδεσμος απέκτησε πνευματικούς δεσμούς με τον Ηγούμενο π. Ελπιδοφόρο.

Μετά την απόλυση στη σκιερή και δροσερή αυλή του μοναστηριού, προσφέρθηκε πλούσιο μοναστηριακό κέρασμα, ενώ πριν την αναχώρησή τους ο π. Ελπιδοφόρος διένειμε ένα αναμνηστικό δώρο σε καθένα επισκέπτη – προσκυνητή.

Στη συνέχεια, οι Γορτύνιοι αναχώρησαν για το κεφαλοχώρι Λεοντάρι, προκειμένου να γευματίσουν. Ωστόσο, πριν το γεύμα, επισκέφθηκαν τον βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων, που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού.

Το απόγευμα ξεκίνησε ο δρόμος της επιστροφής για τη Σπάρτη, ενώ οι Γορτύνιοι διαβεβαίωσαν ότι θα ανανεώσουν το ραντεβού τους το φθινόπωρο.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti