
Ηχηρό «καμπανάκι» για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των επιταγών (vouchers) διασύνδεσης των POS με ταμειακές μηχανές, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε επαγγελματίες και τεχνικούς, κρούει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ). Όπως καταγγέλλεται, αρκετοί τεχνικοί είναι απρόθυμοι να δεχθούν τα εκπτωτικά κουπόνια που είχαν εκδοθεί στα ονόματα των επαγγελματιών, επικαλούμενοι καθυστερήσεις στις πληρωμές από το αρμόδιο υπουργείο.
Το πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές», που αποσκοπεί στη διασύνδεση των POS με ταμειακές μηχανές, έχει καθυστερήσει στην καταβολή των απαιτούμενων ποσών στους τεχνικούς, αφήνοντας εκτεθειμένους τού επαγγελματίες. Οι δικαιούχοι τού προγράμματος, αν και είχαν προβεί στις σχετικές αγορές και εργασίες, υποχρεώθηκαν να καλύψουν τα έξοδα από την τσέπη τους, καθώς οι τεχνικοί αρνούνται να ολοκληρώσουν τις εργασίες χωρίς άμεση πληρωμή.
«Οι επαγγελματίες έχουν πληρώσει
και τα χρήματα δεν τους έχουν επιστραφεί»
«Οι συγκεκριμένοι τεχνικοί επικαλούνταν καθυστερήσεις στην εξόφληση των vouchers από πλευράς τού κράτους, δεν τα δέχονταν από τους δικαιούχους και απαιτούσαν από το αρμόδιο υπουργείο να τους πληρώσει για τους προηγούμενους κύκλους», εξήγησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΕΣΠ, Γιώργος Βαγενάς, προσθέτοντας: «Το θέμα είναι ότι οι επαγγελματίες έχουν πληρώσει και τα χρήματα των vouchers δεν τους έχουν επιστραφεί ποτέ γιατί οι τεχνικοί δεν τα έχουν πάρει ποτέ».
Το υπουργείο έχει αναγνωρίσει ότι εκκρεμούν πληρωμές από προηγούμενους κύκλους τού προγράμματος, γεγονός που προξενεί ανησυχία για τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων που στηρίζονται σε αυτές τις τεχνολογικές εφαρμογές. «Το ζήτημα είναι γνωστό στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν υπόλοιπα πληρωμών από προηγούμενους κύκλους του προγράμματος “Ψηφιακές Συναλλαγές” μέσω του οποίου καλύπτεται με εκπτωτικό κουπόνι (voucher), μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS με την ταμειακή μηχανή», λέει ο Γ. Βαγενάς.
Αίτημα της Ομοσπονδίας που απηχεί τις απαιτήσεις των μελών της, είναι να επισπευθούν οι πληρωμές στους τεχνικούς, προκειμένου να μην χαθούν οι επιταγές που είχαν εκδοθεί στα ονόματα των δικαιούχων και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες που είναι ήδη συνεπείς με τις πληρωμές, αναμένουν δικαίωση και άμεσες λύσεις από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες
οι διασυνδέσεις
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, ως τις 17 Οκτωβρίου, στις 407.000 έφθασαν οι διασυνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές και συστήματα ERP, δηλαδή τα ειδικά λογιστικά προγράμματα που χρησιμοποιούν αρκετές επιχειρήσεις για την έκδοση αποδείξεων. Ειδικά τους τελευταίους 4 μήνες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 επιπλέον διασυνδέσεις, που αφορούσαν κυρίως την διασύνδεση POS με συστήματα ERP, επιχειρήσεις που αντικατέστησαν τα παλιά συστήματα ταμειακών ή/και POS με καινούργια, εποχικές επιχειρήσεις κ.ά. Έτσι, το ποσοστό συμμόρφωσης των υπόχρεων επιχειρήσεων πλέον ξεπερνάει συνολικά το 96%. «Σημειώνεται ότι το ορόσημο που είχε τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την απρόσκοπτή χρηματοδότηση της χώρας- που ήταν 400.000 διασυνδέσεις- επετεύχθη νωρίτερα από την προθεσμία, ενώ για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδεθεί ακόμη εντατικοποιούνται οι έλεγχοι ξεκινώντας από εκείνες με τους υψηλότερους τζίρους», υποστηρίζει το υπουργείο.
Θεωρεί ακόμα, πως «η ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου αποφέρει ήδη σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,3%, κάτι που οφείλεται αφενός στην ανάπτυξη της οικονομίας και αφετέρου στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως η διασύνδεση των POS με ταμειακές μηχανές και τα συστήματα ERP». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι «κατά το πρώτο 8μηνο του έτους -και ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως το έργο της διασύνδεσης- παρατηρείται μια σημαντική αύξηση πληρωμών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων».
Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε:
-στην εστίαση αύξηση κατά 16% (από 4,8 δισ. σε 5,5 δισ. ευρώ).
-στα ταξί αύξηση κατά 177% (από 18 εκατ. σε 50 εκατ. ευρώ).
-στους γιατρούς κατά 20,1% (από 227 εκατ. σε 273 εκατ. ευρώ).
-στα κομμωτήρια και στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας κατά 13,8% (από 326 εκατ. σε 371 εκατ. ευρώ).
-στα γυμναστήρια και στις αθλητικές δραστηριότητες κατά 34,8% (από 56 εκατ. σε 75 εκατ. ευρώ).
-στα ξενοδοχεία κατά 8,8% (από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,9 δισ. ευρώ).
Κατά το υπουργείο, «η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός στην ανάπτυξη και αφετέρου στην επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS που εξασφαλίζει παραπάνω έσοδα για το κράτος».