«Καταστροφική η αιφνίδια διακοπή λειτουργίας των ελαιοτριβείων» στη Λακωνία

Θέτει τον ΔΕΔΔΗΕ προ των ευθυνών του ο Γιάννης Παναρίτης

Δευτέρα, 23 Δεκέμβριος 2024 00:18 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Καταστροφική η αιφνίδια διακοπή λειτουργίας των ελαιοτριβείων» στη Λακωνία

Οι αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος που παρατηρούνται συχνά στη Λακωνία -και ιδίως στους Δήμους Μονεμβασίας και Ελαφονήσου- έχουν πάρει τη μορφή επαναλαμβανόμενου φαινομένου, που αποφέρει ταλαιπωρία και οικονομικές συνέπειες. Μια νέα πτυχή της υπόθεσης φέρνει στην επιφάνεια, ο πρόεδρος τού Επιμελητηρίου Λακωνίας, Γιάννης Παναρίτης. Δηλαδή την αιφνίδια διακοπή λειτουργίας των ελαιοτριβείων, σε μια περίοδο που στη Λακωνία το μάζεμα της ελιάς και η επεξεργασία της βρίσκεται στο φόρτε της. «Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μεγάλες, με επιχειρηματίες και παραγωγούς να βρίσκονται σε αδιέξοδο», υπογραμμίζει ο κ. Παναρίτης, τονίζοντας πως «ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την ευθύνη για το εν λόγω θέμα».

Με επιστολή του προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πρόεδρος τού Επιμελητηρίου Λακωνίας, αφού επαναλάβει ότι «η περίοδος της ελαιοσυγκομιδής παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο λακωνικό επιχειρείν», ζητά «μείωση των διακοπών ρεύματος και αυστηρή τήρηση των προγραμμάτων διακοπής».

PanaritisΑναλυτικά η επιστολή Γ. Παναρίτη:

«Η χρονική περίοδος η οποία διανύουμε είναι μείζονος σημασίας τόσο για τους αγρότες του κλάδου της ελιάς όσο και για τα ελαιοτριβεία. Ο νομός Λακωνίας είναι από τις περιοχές της χώρας μας όπου οι ελιές και το ελαιόλαδο έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην οικονομία όσο και στον ευρύτερο αντίκτυπο της περιοχής», επισημαίνει αρχικά.

Και εξηγεί: «Όπως καλά γνωρίζετε, η έκθλιψη του ελαιοκάρπου και η λοιπή επεξεργασία του βασίζεται σε μηχανήματα ηλεκτροδοτούμενα τα οποία παράγουν τον “πράσινο χρυσό”. Ο χρόνος, η οργάνωση στην επεξεργασία και ο προγραμματισμός των ενεργειών τόσο από πλευρά αγροτών όσο και επιχειρηματιών–ελαιοτριβείων, είναι σημαντικά και αναγκαία για την παραγωγή του ελαιόλαδου».

Παρ’ όλα αυτά, «πολλές φορές, ενώ υπάρχουν σχετικές ενημερώσεις ότι πρόκειται σε συγκεκριμένες ώρες και περιοχές ο ΔΕΔΔΗΕ να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, εν τέλει τα προγράμματα δεν τηρούνται με αποτέλεσμα την αιφνίδια διακοπή λειτουργίας των ελαιοτριβείων. Οι επιπτώσεις του εν λόγω φαινομένου είναι καταστροφικές, δεδομένης της ιδιαίτερης φύσης του ελαιοκάρπου, όπου αν παραμείνει στη μέση της διαδικασίας, αλλοιώνεται ή και καταστρέφεται. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μεγάλες με επιχειρηματίες και παραγωγούς να βρίσκονται σε αδιέξοδο και τον ΔΕΔΔΗΕ να έχει την ευθύνη για το εν λόγω θέμα».

Εν κατακλείδι υπογραμμίζει: «Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Η αυθαίρετη διακοπή της είναι καταστροφική σε πολλαπλά επίπεδα. Η περίοδος της ελαιοσυγκομιδής παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία του νομού και του Λακωνικού επιχειρείν. Δεδομένων των συνθήκων και βάση των προαναφερθέντων, παρακαλούμε θερμά για την μείωση διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και την αυστηρή τήρηση των προγραμμάτων διακοπής.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παρακαλούμε άμεσα για τις δικές σας ενέργειες».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

Koutsoviti

Η δική σας είδηση