
Καλύτερα εξελίσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», η κατάσταση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «Κ. Χατζέλης ΑΕ», στο 7ο χλμ. της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου. Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Σπάρτης, ύστερα από εισήγηση του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας, προχώρησε σε προληπτική εκκένωση των περιοχών περιμετρικά του εργοστασίου και σε ακτίνα 800 μέτρων από τη μονάδα. Αυτή τη στιγμή η εστία φωτιάς στο καζάνι του εκχυλιστηρίου βρίσκεται σε ύφεση προοιωνίζοντας ευνοϊκότερη εξέλιξη αργότερα και ίσως μέσα στην ημέρα.
Και ο Κικίλιας στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης
Στη διευρυμένη σύσκεψη τού Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασία που προηγήθηκε της απόφασης δημάρχου για προληπτική απομάκρυνση του πληθυσμού, πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς υπηρεσιακοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», στη συνεδρίαση που διήρκεσε άνω των δύο ωρών, έδωσε το «παρών» -μέσω τηλεδιάσκεψης- και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Τι λένε οι κάτοικοι
Με στωικότητα δείχνουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι κάτοικοι των γύρω περιοχών που επηρεάζονται από το συμβάν και από τα μέτρα που πάρθηκαν. «Η ζωή συνεχίζεται κανονικά» μετέφερε στον «Λακωνικό Τύπο», ο Νίκος Γεωργακάκος, πρόεδρος της ΔΚ Ανωγείων, της οποίας ο οικισμός «Λεύκη» τοποθετείται εντός της περιμέτρου ασφαλείας των 800 μέτρων. «Ο οικισμός δεν έχει κατοίκους», σημείωσε. Λόγω της διακοπής κυκλοφορίας, δυσχεραίνεται η μετακίνηση των αγροτών στα χωράφια τους. Περαιτέρω, κατά τόπους, το λιομάζωμα πάει πίσω χρονικά, αφού αρκετά λιοστάσια εντάσσονται κι αυτά στη ζώνη προληπτικής απαγόρευσης προσέγγισης.
Γενικότερα, οι κάτοικοι διατηρούν χαμηλούς τόνους ενώ στις συζητήσεις τους ανακαλούν έντονα τον εκκωφαντικό κρότο που συγκλόνισε την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (31/1) όταν και σημειώθηκε η έκρηξη. Ακόμα κάνουν λόγο για «βόμβα που έπεσε» και «σεισμό», αφού «ταρακουνήθηκαν τα πατώματα» κι «έτριξαν τα ταβάνια», όπως μεταφέρουν αυθόρμητα.
Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας στην ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου, από τις Αμύκλες έως τη διασταύρωση Ανωγείων.