Επισκόπηση παραγωγής: Οι προοπτικές αποδόσεων παραμένουν συγκρατημένα θετικές

Τρίτη, 29 Απρίλιος 2025 07:37 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επισκόπηση παραγωγής: Οι προοπτικές αποδόσεων παραμένουν συγκρατημένα θετικές

Η Νότια Ευρώπη έχει επωφεληθεί από τις άφθονες βροχοπτώσεις, βελτιώνοντας τις προοπτικές απόδοσης των καλλιεργειών.

Ωστόσο, η έλλειψη βροχοπτώσεων και ξηρών εδαφών στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των χειμερινών καλλιεργειών και την εμφάνιση και έγκαιρη ανάπτυξη των εαρινών καλλιεργειών.

Ξηρές συνθήκες έχουν παρατηρηθεί σε μεγάλες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της βορειοανατολικής Γαλλίας, των χωρών της Μπενελούξ, της Γερμανίας, της Τσεχίας, της δυτικής και βόρειας Πολωνίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και των χωρών της Βαλτικής.

Όλες αυτές οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν έλλειμμα βροχοπτώσεων τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με τον μέσο όρο και, για τις περισσότερες από αυτές, η περίοδος ανάλυσης κατατάσσεται μεταξύ των ξηρότερων από το 1991.

Αυτές οι ξηρές συνθήκες συνδυάζονται με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου που ενισχύουν την εξατμισοδιαπνοή, οδηγώντας σε επιτάχυνση της ανάπτυξης των καλλιεργειών, αλλά και στην εξάντληση της υγρασίας του εδάφους. Αν και η ξηρή περίοδος επέτρεψε αρχικά την ανάκαμψη από τις υπερβολικά υγρές χειμερινές συνθήκες, η περαιτέρω βροχή είναι πλέον απαραίτητη για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μείωση των προσδοκιών απόδοσης.

Τα κύματα ψύχους και οι υγρές συνθήκες καθυστερούν τη σπορά σε τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη (Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, δυτική και ανατολική Ρουμανία και νότια Βουλγαρία) ο συνδυασμός δύο περιόδων ψύχους και υγρού καιρού από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου καθυστέρησε τη σπορά των ανοιξιάτικων και θερινών καλλιεργειών. Ωστόσο, το παράθυρο σποράς είναι ακόμα ανοιχτό και οι δραστηριότητες πεδίου αναμένεται να συνεχιστούν τον Απρίλιο.

Στην ανατολική Ρουμανία και τη βορειοανατολική Βουλγαρία, η έλλειψη βροχοπτώσεων – μόλις το 60% του μακροπρόθεσμου μέσου όρου (LTA) από την 1η Μαρτίου – καθίσταται ανησυχητική. Τα χειμερινά δημητριακά πλησιάζουν στο στάδιο της ανθοφορίας, ενώ το κραμβέλαιο ανθίζει ήδη και απαιτούνται βροχοπτώσεις για τη διατήρηση της βέλτιστης ανάπτυξης.

Στην Τουρκία, οι βροχοπτώσεις τον Απρίλιο ήταν ανεπαρκείς για να μετριάσουν το έλλειμμα νερού που παρατηρήθηκε από τις αρχές Φεβρουαρίου. Σε αρκετές περιοχές, ιδίως όπου η άρδευση είναι περιορισμένη, τα χειμερινά σιτηρά είχαν μη βέλτιστη ανάπτυξη.

Στην κεντρική Ιταλία, ορισμένες περιοχές γνώρισαν υπερβολικές βροχοπτώσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα υπερβολικά υγρά εδάφη. Η ανάπτυξη των χειμερινών καλλιεργειών θα μπορούσε να επηρεαστεί δυσμενώς εάν συνεχιστούν οι πιο υγρές από τις συνήθεις συνθήκες.

Οι επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στη δυτική περιοχή του Μαγκρέμπ και στην ανατολική Ουκρανία είναι αποτέλεσμα μιας ξηρής χειμερινής περιόδου που προκάλεσε δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας για τις χειμερινές καλλιέργειες. Και στις δύο περιοχές, οι χειμερινές καλλιέργειες έχουν κακές επιδόσεις, με προσδοκίες απόδοσης κάτω του μέσου όρου.

Πηγή: etheas.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
Mikel_new-opening

Πρόσφατα Νέα

Η δική σας είδηση