Συντηρείται πάνω από 4 ευρώ το καλό ελαιόλαδο Λακωνίας

Τα μηνύματα και οι εκτιμήσεις για την αγορά και η αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα σε ποιότητα-τιμές-διαχείριση αποθεμάτων

Σάββατο, 24 Μάιος 2025 09:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συντηρείται πάνω από 4 ευρώ το καλό ελαιόλαδο Λακωνίας

Θετικά είναι τα πρώτα σημάδια καρπόδεσης στις βασικές ελαιοπαραγωγικές ζώνες της Μεσογείου, με την καλλιεργητική περίοδο 2025/26 να διαφαίνεται προς ώρας ενθαρρυντική.

Η αγορά βρίθει από λαμπάντε και παρθένα ελαιόλαδα, ωστόσο το καλό έξτρα παρθένο εξακολουθεί να ξεχωρίζει τιμολογιακά, ξεπερνώντας τα 4 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το «Ελαίας Καρπός». Λακωνία και Κρήτη διαθέτουν σημαντικές ποσότητες υψηλής ποιότητας και εκτιμάται ότι μπορούν να πετύχουν τιμές στο εύρος 4,10–4,50 ευρώ/κιλό, ανεξαρτήτως της πτώσης που καταγράφεται στη μέση τιμή της Ισπανίας.

Αντίθετα, ελαιόλαδα με προβλήματα ποιότητας ενδέχεται να περιοριστούν στις τιμές του ανταγωνισμού, δηλαδή 3,50–3,90 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται σε Ισπανία και Τυνησία.

Η προσέγγιση για την επόμενη σεζόν
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η έλλειψη θετικών εμπορικών ενδείξεων υπογραμμίζει την ανάγκη για στρατηγική διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς, με στόχο τη διασφάλιση αξιοπρεπούς τιμολόγησης που θα επιτρέψει στους παραγωγούς να διαχειριστούν την πιθανή αυξημένη παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Οι παραγωγοί καλούνται να επικεντρωθούν στην ορθολογική διάθεση των αποθεμάτων τους από τη χρονιά 2024/25.

Ενδεικτικά, παραγωγός που το 2023/24 διέθεσε 3 τόνους προς 7 ευρώ/κιλό και φέτος πούλησε 5 τόνους, θα πρέπει να επιδιώξει τιμή κοντά στα 4 ευρώ, ώστε να διατηρήσει ανάλογα έσοδα και να είναι έτοιμος για μεγαλύτερες ποσότητες τη σεζόν 2025/26.

Τον Ιούνιο θα «δείξει» για καρπόδεση
Στο μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες -έως και τα τέλη Ιουνίου- όπως εκτιμά το δημοσίευμα τού «Ελαίας Καρπός», αναμένεται να «κλειδώσει» το παραγωγικό δυναμικό της ερχόμενης περιόδου, καθώς η διαδικασία της καρπόδεσης μπαίνει στην κρίσιμη φάση της. Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Σύμφωνα με την έκθεση Μαΐου του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται στους 3 εκατ. τόνους, την ώρα που Έλληνες εμπειρογνώμονες, όπως η Δήμητρα Αλιέως, υπολογίζουν πως η παραγωγή μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους 4,25 εκατ. τόνους. Η διαφορά του 1,3 εκατ. τόνων είναι εντυπωσιακή, καθώς προσδιορίζεται ότι αντιστοιχεί σχεδόν σε μια ολόκληρη σοδειά της Ισπανίας υπό κανονικές συνθήκες.

Οι διαφορές αυτές τονίζουν την αδυναμία ασφαλών προβλέψεων αυτή τη στιγμή, με αρκετές χώρες όπως η Τυνησία να παραμένουν χωρίς σαφή εικόνα για τις φετινές τους αποδόσεις. Η πιο ασφαλής εκτίμηση αναμένεται να διαμορφωθεί μέσα στον Ιούνιο, την ίδια στιγμή που η Ισπανία δείχνει να επιστρέφει δυναμικά. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η επίδοση των 1,4 εκατ. τόνων της Ισπανίας το 2024/25 θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ανοδική σεζόν την επόμενη χρονιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

Η δική σας είδηση