Για τον απολογισμό δράσης της αντιπολίτευσης

Μύδροι Φούρκα στο ΝΣ κατά της μείζονος αντιπολίτευσης
Τετάρτη, 28 Ιούλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Για τον απολογισμό δράσης της αντιπολίτευσης

Άστραψε και βρόντηξε ο νομάρχης Κώστας Φούρκας κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Κατηγόρησε την μείζονα νομαρχιακή αντιπολίτευση για εντεταλμένη υπηρεσία με σκοπό να σπιλωθεί το έργο και το όνομά του, χαρακτηρίζοντας τις μεθοδεύσεις της «αντιδημοκρατικές» και «μηδενιστικές».

Με αφορμή την πρόσφατο απολογισμό δράσης της νομαρχιακής παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ με τη συμμετοχή των Γ. Τζάκα, Νίκου Φουντά και Χ. Πισκοπάνη, αλλά κυρίως για την επίθεση που δέχτηκε, ο Κ. Φούρκας ανέφερε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο: «Δεν επέλεξα τα ΜΜΕ για να απαντήσω, γιατί η πολιτική μου παιδεία και ο δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας που ακολούθησα όλα αυτά τα χρόνια μου επιβάλλουν οποιεσδήποτε απαντήσεις να τις δίδω εδώ, σ’ αυτό το εργαστήρι της δημοκρατικής σκέψης που είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο και όχι μέσω των ΜΜΕ. Aκόμη και όταν μέσω αυτών κατηγορούμαι με προκλητικό, αντιδημοκρατικό και αντιδεολογικό τρόπο από συναδέλφους που σκοπό έχουν όχι μόνο μέσω του διαλόγου την προβολή τυχόν προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν στο νομό μας και τον τρόπο επίλυσής τους, αλλά τη σπίλωση της προσωπικότητάς μου, το μηδενισμό των πάντων και ειδικά ενός έργου που όλοι ανεξαιρέτως έχουν αναγνωρίσει».
Προκαλώντας τους συμβούλους να αποκαλύψουν τα προσωπικά συμφέροντα που υποκίνησαν ένα ψευδεπίγραφο «κατηγορώ» υπεραμύνθηκε του διαλόγου και της συνεργασίας στο ΝΑ για τα θέματα που ψηφίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νομαρχιακής του θητείας.

Σχετικά με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης που δεν υιοθετήθηκαν, όπως καταγγέλθηκε, ο νομάρχης είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Πολυχρονίου είχε καταθέσει πριν 3 χρόνια μία σειρά προτάσεων, οι οποίες συζητήθηκαν στο ΝΣ και από αυτές, όσες μπορούσαν ρεαλιστικά να εφαρμοστούν, προωθήθηκαν. Πχ. δεν μπορούσαμε να κάνουμε ανισόπεδο κόμβο σε αστική περιοχή έξω από το Διοικητήριο. Συλλογικά  κρίναμε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν ούτε τελεφερίκ στην πυραμίδα του Ταϋγέτου, ούτε γήπεδο γκόλφ στους Μολάους τη στιγμή που δεν έχουμε νερό και υπάρχει το πρόβλημα της υφαλμύρωσης. Εν πάση περιπτώσει, ας κριθούμε για τις επιλογές μας αυτές» πρόσθεσε.

Απορρόφηση χρηματοδότησης για έργα
«Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για ένα νομό μαραζωμένο;» διερωτήθηκε, «όταν από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύεται ότι από το Γ’ ΚΠΣ και τα 330.000.000 ευρώ που διέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για έργα και στους πέντε νομούς, η Λακωνία πήρε 129.000.000 ευρώ, δηλαδή το 1/3. Αν αυτό το θεωρείτε μαρασμό να ανατρέξετε πιο πίσω, στο Β’ ΚΠΣ (1994-2001) που στο νομό κατασκευάστηκε μόνο ένας δρόμος, αυτός της Σελλασίας-Μονοδένδρι. Και εκείνον η Περιφέρεια χρειάστηκε να τον φτιάξει τρείς φορές και δε μίλησε κανείς. Τώρα που είχαμε τα προβλήματα στη Σελλασία, το έχετε αναδείξει σε μείζον πρόβλημα. Αρκεί να υπενθυμίσω -γιατί τότε ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος- ότι ήταν προϋπολογισμού 2,2 δις ευρώ και έφτασε 5,5 δις ευρώ. Αυτό, ως παράδειγμα ή ως συγκριτικά στοιχεία».

Λάβρος όμως υπήρξε ο νομάρχης όταν σχολίασε την κατηγορία που του προσάπτουν, ότι δεν υπήρξε στρατηγικός σχεδιασμός αλλά ρουσφετολογική πολιτική. Μάλιστα, ζητούσε επανειλημμένα και επίμονα από τον παριστάμενο νομαρχιακό σύμβουλο κ. Νίκο Φουντά να αποκαλύψει δημοσίως έστω και ένα έργο, για το οποίο λειτούργησε με «πελατειακό σύστημα» δηλ. με απευθείας ανάθεση έργου.

Αναφερόμενος δε στην ανέγερση του Διοικητηρίου, υπενθύμισε τα συγχαρητήρια που του απηύθυνε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο τότε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρ. Πολυχρονίου κατά την ολοκλήρωσή του. «Μετά από εκείνα τα συγχαρητήρια, εσείς σήμερα καταγγέλλετε το Διοικητήριο;» διερωτήθηκε.
 
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
«Αν αυτή τη στιγμή υπάρχει Πανεπιστήμιο στη Λακωνία, υπάρχει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση» τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Φούρκας στο ερώτημα κατά πόσο η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση συνεισέφερε στο σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό.
Και εξήγησε: «Το Μάρτιο του 2005 υπήρξε προκήρυξη από την Περιφέρεια για την ανέγερση πανεπιστημιακών σχολών. Τότε έστειλα επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών, προκειμένου να υποδείξουν οικόπεδο και η νομαρχία θα αναλάμβανε τη μελέτη για την ένταξη του έργου.

Η προκήρυξη της Περιφέρειας ήταν φωτογραφική, ώστε να ενταχθούν δύο παν/κες σχολές, της Τρίπολης και της Καλαμάτας, με προϋπολογισμό 12.500.000 ευρώ. Η απάντηση του δήμου τότε ήταν «τί δουλειά έχει ο νομάρχης και ασχολείται με εμάς». Οπότε αναγκάστηκα να επισκεφθώ το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών μαζί με τον πρόεδρο του ΝΣ τον κ. Καλογεράκο και να ζητήσω την παραχώρηση του οικοπέδου του κληροδοτήματος Μανουσάκη, πιέζοντας να λάβουν μία απόφαση.

Σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή, το Δημοτικό Συμβούλιο όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία παραχώρησε το οικόπεδο, με επιχειρήματα του τύπου «γιατί ο νομάρχης δε δίνει το χώρο του Διοικητηρίου, αφού δεν πρόκειται να φτιάξουν ποτέ Διοικητήριο»...

Στην περίπτωση εκείνη υπήρξε ανάθεση της μελέτης, ως εξής: Παρακάλεσα τον  μελετητή που συνέτασσε τη μελέτη του Λυκείου Γυθείου να έχει έτοιμη τη μελέτη για το συγκεκριμένο σκοπό μέσα σε 20 μέρες. Και μάλιστα, όταν ο προϋπολογισμός της μελέτης ήταν 480.000 ευρώ βάσει των τιμών του υπουργείου, διαπραγματεύτηκα το κόστος της στα  250.000 ευρώ. Στη συνέχεια επισκέφθηκα τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Φώλια, διεκδίκησα τη χρηματοδότηση, μου την υποσχέθηκε και επειδή δεν ήταν αρμοδιότητα της ΝΑ, τα χρήματα εστάλησαν στο Δήμο Σπαρτιατών για να πληρωθεί η εκπόνησή της.

Θεωρώ επιτυχία μας ότι υποβάλαμε ολοκληρωμένο φάκελο, - τον πρώτο φάκελο που κατατέθηκε για παν/κες σχολές- με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Περιφέρεια να εντάξει και το δικό μας Πανεπιστήμο και να αυξήσει τον προϋπολογισμό σε 21.000.000 ευρώ».

Εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ 
Για σκόπιμη διαστρέβλωση και απόκρυψη στοιχείων, έκανε λόγο ο κ. Φούρκας σχετικά με την άποψη ότι ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ είναι 114 εκατ. ευρώ, και άρα δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα έργα που η νομαρχία ενέταξε πρόσφατα σε αυτό. Ενημέρωσε ότι στην πραγματικότητα η προκήρυξη του ΕΣΠΑ αφορά 411.000.000 ευρώ, από τα οποία μόλις τα 27 εκατ. αφορούν στην επιχειρηματικότητα, ενώ όλα τα άλλα αφορούν πάσης φύσεως έργα. Δήλωσε μάλιστα απόλυτη ετοιμότητα για την απορρόφηση των όποιων χρηματοδοτήσεων για ώριμα έργα.

Αναφορικά με την κατηγορία που του απέδωσαν ότι «παίζει με τους θεσμούς και ανακοινώνει έργα που δεν πρόκειται να γίνουν», ο νομάρχης προκάλεσε για άλλη μία φορά την αξιωματική αντιπολίτευση στο ΝΣ να ονομάσει έργα που ανακοίνωσε στο Σώμα και δεν έχουν γίνει.

«Είναι λάθος, το ότι συντάσσουμε μελέτες ώστε οποιαδήποτε προκήρυξη και αν γίνει από την Περιφέρεια να είμαστε μέσα;» απηύθυνε. Επικαλούμενος ως παράδειγμα ότι κατά το παρελθόν στο ΠΕΠ υπήρχαν προκηρύξεις για αρδευτικά έργα και η Λακωνία δεν είχε ένα έργο για να εντάξει, συμπλήρωσε «Δεν θα πρέπει να προετοιμαστούμε και σε αυτόν τον τομέα που έχουμε έλλειμμα;».

Μείζων αντιπολίτευση

Απροετοίμαστος να απαντήσει σχετικά δήλωσε καταρχήν ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Νίκος Φουντάς. Εντούτοις, στην τοποθέτησή του υπερασπίστηκε τον απολογισμό της παράταξής του στα ΜΜΕ, ισχυριζόμενος την απουσία διαλόγου και απολογιστικής συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Στο ζήτημα των αναθέσεων έργων, επέμεινε ότι το έργο της γέφυρας της Χαρακιάς ήταν μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζοντας ότι έγινε νομότυπα αλλά όχι νόμιμα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη δριμεία αντίδραση του νομάρχη. «Κατά πόσο είστε βέβαιος για τη μη νομιμότητα της εν λόγω ανάθεσης;» «Γνωρίζετε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν;», ρωτούσε επίμονα ο νομάρχης, χωρίς να λάβει απάντηση. Διευκρίνισε μάλιστα με έμφαση ότι «όταν οι 2 επαναληπτικές δημοπρασίες για το έργο δεν έγιναν λόγω της απεργίας των μηχανικών και των εργολάβων, σύμφωνα με το νόμο προηγήθηκε συλλογή προσφορών από όσους είχαν εξαρχής συμμετάσχει, προκειμένου να αναδειχθεί ο ανάδοχος».

Μετά την παρέμβαση των ψυχραιμότερων η συνεδρίαση του ΝΣ συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti