Διαμαρτυρία και ψήφισμα από τους οδηγούς στη νομαρχία

Χειρόφρενο τράβηξαν την Πέμπτη για άλλη μία φορά στα ταξί τους οι ιδιοκτήτες που διαμαρτύρονται για τα νέα οικονομικά μέτρα....
Σάββατο, 20 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διαμαρτυρία και ψήφισμα από τους οδηγούς στη νομαρχία

Χειρόφρενο τράβηξαν την Πέμπτη για άλλη μία φορά στα ταξί τους οι ιδιοκτήτες που διαμαρτύρονται για τα νέα οικονομικά μέτρα.
Στην Αθήνα πραγματοποίησαν πορεία στις 11.00 το πρωί, από την πλατεία Καραϊσκάκη στο υπουργείο Οικονομικών και στην υπόλοιπη Ελλάδα εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους με συγκεντρώσεις και έκδοση ψηφισμάτων. Οι ταξιτζήδες ζητώντας μια σειρά εξαιρέσεων από το νέο φορολογικό, ανακοίνωσαν νέα 24ωρη απεργία από τη μία, μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι την Παρασκευή την ίδια ώρα. Μάλιστα, οι οδηγοί ταξί απειλούν με νέες κινητοποιήσεις, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση πήρε πίσω τις φορολογικές εξαιρέσεις στις οποίες υπάγονται οι οδηγοί.
Στην Σπάρτη τα ταξί, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης της πανελλαδική απεργίας, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Αγανακτισμένοι από το πολύκροτο -εδώ και μήνες- σίριαλ που λέγεται «φορολογικό ταξί» αλλά και από τη μη ύπαρξη πολιτικής βούλησης, όπως αναφέρουν ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Σωτ. Ροϊνός και ο πρόεδρος του Ράδιο ταξί κ. Γεωρ. Κούτσαρης, διεκδικούν τα κάτωθι:
- ένα απλοποιημένο και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.
- υπογραφή των συμβάσεων και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων από τη μεταφορά μαθητών.
Μη αποδεχόμενοι την ήδη αποφασισμένη τρίτη δόση αύξησης της χιλιομετρικής αποζημίωσης, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η/5, καλούν τους συναδέλφους τους, σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι ενστάσεις τους, σε νέες κινητοποιήσεις που αναμένονται σύντομα.
Μάλιστα, με επιστολή προς τα σωματεία και τα περιφερειακά συμβούλια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων, επεσήμανε ότι ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος που θέλησε να επιβάλλει η κυβέρνηση, θα επιφέρει:
- αύξηση του κομίστρου κατά 9% (τώρα 10%) που είναι στις υπηρεσίες μεταφορών το ποσοστό ΦΠΑ.
- αύξηση της γραφειοκρατίας τόσο για το υπουργείο Οικονομικών όσο και για τα ταξί, τα οποία πλέον θα μετατραπούν σε επιχειρήσεις με πλήρες λογιστήριο.
- θα αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις συνεταίρων και οδηγών.
- επιβαρύνεται το υπουργείο με ελεγκτικές υπηρεσίες για 35.000 επιχειρήσεις επιπλέον σε όλη την Ελλάδα.
Απαντώντας στα στοιχεία του υπουργού Οικονομικών ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή προέκυψε από το σύστημα του λογιστικού προσδιορισμού και την αναξιοπιστία των μηχανισμών ελέγχου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λυμπερόπουλος Θύμιος, επεσήμανε ότι σήμερα τα ταξί αποδίδουν συγκεκριμένο φόρο, από τον οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν. Συνεχίζοντας μάλιστα, τόνισε ότι είναι απόλυτα συνεπείς στα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς αποδίδουν ΦΠΑ με τεκμαρτό τρόπο, παρόλο που δεν εισπράττουν.
Θεωρώντας όμως υποχρέωσή τους, να συμβάλλουν -όπως όλες οι κοινωνικές ομάδες- στην κοινή προσπάθεια που γίνεται για έξοδο από την κρίση, προτείνουν τα εξής:
- έκδοση αποδείξεων από τις υπάρχουσες στα ταξί ταμειακές μηχανές, αφού θα συμβάλλουν στην τεκμηρίωση του αφορολόγητου του επιβάτη.
- φόρος εισοδήματος ανά όχημα σε σχέση με την έδρα (ως βάση το σύστημα του τεκμαρτού ΦΠΑ).
- συνέχιση του συστήματος καταβολής τεκμαρτού ΦΠΑ χωρίς ενσωμάτωσή του στο ισχύον τιμολόγιο για να μην επιβαρυνθεί ο επιβάτης και το ΦΠΑ των επαγγελματικών δαπανών να συσχετίζεται με τα ανάλογα περιστατικά.
- συγκέντρωση των παραστατικών των επαγγελματικών δαπανών και κατάθεσή τους στις αρμόδιες αρχές σε αξία και τρόπο που θα επιλέξει το κράτος.
Κλείνοντας την επιστολή, ο κ. Λυμπερόπουλος σημειώνει, ότι ως κλάδος, διεκδικούν και αγωνίζονται για ένα απλοποιημένο φορολογικό σύστημα χωρίς γραφειοκρατία και πρόβλημα στην εφαρμογή του.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti